JEDINSTVENI PRIMJERCI

Policija pretragom kuće pronašla rijetke amfore: Predane Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala

Pretragom kuće u Cavtatu krajem kolovoza prošle godine policijski službenici Odjela kriminaliteta droga pronašli su tri antičke amfore za koje je utvrđeno da potječu iz vremena od 1. st. do sredine 3. st. posl. Krista.
 
Pretraga kuće se obavljala u sklopu kriminalističkog istraživanja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama o čemu je ova Policijska uprava izvjestila priopćenjem od 24. kolovoza, a osim droge, u kući su tada pronađena i tri primjerka amfora koje su, uz potvrdu oduzete i poslane na stručni pregled Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku.
 
Utvrđeno je da su amfore izvađene iz mora, odnosno da potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokaliteta.
 
Stručnim pregledom je utvrđeno kako se radi o rijetkim primjercima, a jedna od pronađenih amfora, za sada, predstavlja jedinstveni i jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale.
 
Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra svi pronađeni nalazi amfora predstavljaju kulturno dobro te su kao takvi vlasništvo Republike Hrvatske.
 
U sklopu stručnog mišljenja Konzervatorski odjel u Dubrovniku naložio je zbrinjavanje amfora na prikladan način kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje te kako bi bile trajno zbrinute te su amfore, u dogovoru s Muzejima i galerijama Konavala, početkom veljače ove godine predane Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju gdje će biti izložene te će se moći razgledati. 

POSLJEDNJE DODANO: