PAKLENI TJEDAN

Polako se krčkamo, sutra nas očekuje pakao, temperature će ići do četrdeset, prijete nam požari

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj se očekuje prolazak toplinskog vala koji će se u srijedu i četvrtak osobito biti osjetan na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a u petak će se proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje.

Temperature na obali u utorak su se penjale do 36, a u srijedu će, upozoravaju meteorolozi, biti i toplije. Osvježenje se tražilo gdje god se stiglo, a ozbiljno upozorenje izdali su i vatrogasci.

Hrvatska vatrogasna zajednica savjetovala je građane na pojačan oprez kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti, a sukus njihovih upozorenja je – oprezno s vatrom.

Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora tako da doslovce svaki bačeni opušak u prirodu može značiti potencijalnu opasnost.

Dva air tractora letjela su u utorak nad Općinom Sveti Filip i Jakov, na terenu je šest vozila i 15 vatrogasaca, a požar je lokaliziran, kazao je županijski zapovjedniko zadarskih vatrogasaca Matej Rudić s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Ključni savjeti vatrogasaca:

  • Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru
  • Ako koristite roštilje, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njihova korištenja
  •  Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ako ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi
  • Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali
  • Ne koristite dronove za snimanje požara jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi
  • Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

POSLJEDNJE DODANO: