TRADICIJA I KVALITETA

Podrška domaćim OPG-ovima: Sinj otvorio 19. Sajam pršuta

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj na svečanosti otvaranja 19. Sajma pršuta u Sinju među ostalim je rekao kako Sinj godišnje podupire svoje poljoprivrednike s 200 tisuća eura. 

Nema sreće dok kočake naših OPG-ova ne napunimo svinjama za tov kako bismo osigurali svinjske butove za pršute. Hvala svim izlagačima i posjetiteljima i pozivam ih na 20. nacionalni sajam pršuta 2025. Godinama je rasla razina kvalitete pršuta i dosegnutu visoku ljestvicu proizvođači uspješno održavaju. Iako punti nisu zbrojeni  svi koji su donijeli uzorke na ocjenjivanje za mene su pobjednici – istaknuo je gradonačelnik.

Uz pršute i ostale suhomesnate proizvode u ponudi su i ostale delicije: maslinovo ulje, sirevi, vino, pčelarski proizvodi, kao i autohtoni suveniri i rukotvorine. Na sajmu se okupilo 50-ak izlagača iz svih Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagorja, Like i Hercegovine. 

U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su Udruga Kolarica Kijevo, KUD Krenica Gala, alkarići i djeca iz Vučkovića dječje alke, KUD Cetina, Sinjske mažoretkinje, KUD Komaštre Ogorje, KUD Vrilo Han, djeca iz DV Bili Cvitak, učenici SSS Bana Josipa Jelačića, TIŠ Ruđera Boškovića, a moderator manifestacije bio je Ante Botić.

Sutra posjetitelji će sajam biti otvoren  od 8,30 sati. Od 14 sati je predstavljanje narodnih nošnji i običaja Hrvatske koju provodi Nacionalni savez folklornih udruga Hrvatske. Bit će tu prikaz običaja u programu KUD Cetina „U zemane“, a službeno proglašenje pobjednika je u 15 sati.

POSLJEDNJE DODANO: