VOZAČI OPREZ

Početak modernizacije splitskih raskrižja

Grad Split ulazi u novu eru prometne infrastrukture sa započetom prvom fazom modernizacije i prilagodbe raskrižja i semaforske signalizacije. Ovaj značajan korak dio je šireg projekta Inteligentni transportni sustavi (ITS), koji je osigurao bespovratna sredstva u visini od 10.843.654,85 eura, odnosno 81.701.517,48 kuna.

Radovi, koji su počeli 16. studenog i trajat će do 15. prosinca 2023. godine, odvijaju se na strateškim lokacijama u gradu. To uključuje križanja na Ulici Domovinskog rata, Dubrovačkoj ulici, Velebitskoj ulici, Ulici Slobode, Ulici Hrvatske mornarice, Solinskoj ulici, Ulici Brune Bušića, te na Putu Glavičina i Turskoj kuli.

Za vrijeme trajanja radova, promet će biti reguliran novom prometnom regulacijom. Ovo podrazumijeva prilagodbu brzine, privremenu obustavu rada semafora na navedenim križanjima, te regulaciju prometa prema postojećoj vertikalnoj signalizaciji, odnosno prometnim znakovima. Gradski dužnosnici mole građane za suradnju i poštivanje nove prometne regulacije.

Projekt ITS nije samo nadogradnja klasičnog sustava prometa i transporta, već donosi brojne prednosti, uključujući učinkovitiji prijevoz, povećanje sigurnosti u prometu, veću udobnost i zaštitu putnika te smanjenje emisije štetnih plinova. Ovaj projekt, koji se smatra jednim od najmodernijih ITS-ova u Europi, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, očekuje se da će ubrzati protočnost prometa u Splitu, smanjiti gužve i povećati sigurnost, omogućujući maksimalno iskorištavanje postojećih prometnih kapaciteta.

Grad Split poziva sve sudionike u prometu na strpljenje i razumijevanje tijekom ovog perioda promjena, s ciljem stvaranja sigurnijeg i učinkovitijeg prometnog okruženja za sve.

POSLJEDNJE DODANO: