PLANIRANI ZAVRŠETAK DO 2030.

Počele pripreme za gradnju novog Krčkog mosta

Započele su pripreme za gradnju drugog mosta za otok Krk, što će označiti velik korak prema rješavanju prometnih izazova na tom području.

Novi most, koji će biti i cestovni i željeznički, protezat će se do novog lučkog terminala u Omišlju, čija gradnja također kreće. Projekt ne obuhvaća samo most nego i vijadukt i tunel, pružajući integralno rješenje za prometnu infrastrukturu.

Procjenjuje se da će usluge projektiranja iznositi 600 tisuća eura, a planirani završetak je do 2030. godine.

Podsjetimo, Hrvatske autoceste nedavno su raspisale javni natječaj za izradu dokumentacije za izgradnju mosta, kao dio šireg projekta razvoja riječke luke do 2030. godine. Osim što će biti povezan s autocestom Rijeka-Zagreb, novi most će omogućiti integraciju željezničkog koridora, čime će se znatno olakšati promet na ovom ključnom prijelazu.

Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a, naglašava strateški značaj projekta ističući da će most biti temeljna veza u mreži autocesta, s dvije trake i suvremenim dizajnom.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglašava potrebu za novim mostom s obzirom na povećanu potražnju uz postojeći terminal u Omišlju, koji će biti temeljito obnovljen.

Nova infrastruktura je ključna za razvoj prometnih koridora, posebice na sjevernom Jadranu. Predviđanja govore da će prva faza projekta potrajati nekoliko godina, ali će rezultati donijeti značajno olakšanje za promet i razvoj regije, piše Index.

POSLJEDNJE DODANO: