Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e97377829111c21ec8b4597/80
Foto: Twitter Vlade RH

Malenica: 'O obvezi cijepljenja se do sada nije razmišljalo'

Kazao je i kako očekuju dokumentaciju Uskoka za izručenje braće Mamić Hrvatskoj.
U dva dana i dvije akcije, Policija i USKOK uhitili su 18 osoba osumnjičenih za zlouporabu položaja, davanje mita, trgovanje utjecajem i utaju poreza. Iz policijskih priopćenja vidi se da su svi surađivali s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave rekao je u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna kako su sva ova uhićenja u Zagrebu rezultat višegodišnjeg rada nezavisnih i samostalnih tijela.

- Vlada RH i ministarstvo pravosuđa i uprave, jasno su se odredili u borbi protiv korupcije te podupiremo rad DORH-a i USKOK-a, kako kadrovski tako i materijalno. Od 2015. do 2020. godine za 100 posto je povećan proračun DORH-a, rekao je.

Na pitanje zašto se toliko čekalo na ova uhićenja, Malenica je odgovorio kako USKOK, PNUSKOK i DORH rade po pravilima struke temeljem odredaba Zakona o kaznenom postupku i izvidi su tajni. Kada se temeljem izvida prikupi dovoljno dokaza kreće se s uhićenjima.

- Slažem se da sudski postupci dugo traju i mi smo u Ministarstvu uprave i pravosuđa spremni ići u izmjene Zakona o kaznenom postupku, a sve u cilju ubrzavanja kaznenog postupka, istaknuo je ministar i dodao kako će se također izmijeniti norme za suce kako bi bili motivirani da u što kraćem roku okončaju sudski postupak.

Izručenje braće Mamić

Malenica je rekao kako ministarstvo pokreće proceduru temeljem zahtjeva nadležnog pravosudnog tijela te se očekuje potrebna dokumentacija od strane USKOK-a kako bi se moglo zatražiti izručenje braće Mamić Hrvatskoj.

- Radi se o kaznenim djelima korupcije koja su u okviru kataloga kaznenih dijela u bilateralnom sporazumu po kojem se mogu izručiti domaći državljani, govori.

Na pitanje do kada će biti moguć ovakav bijeg pred hrvatskim pravosuđem, Malenica je rekao kako postoje određene procesne mogućnosti unutar Zakona o kaznenom postupku, što znači izricanje mjera opreza, odnosno istražnog zatvora kako bi se spriječile ovakve situacije.

- Hrvatska je u specifičnom statusu s obzirom na to da veliki broj državljana ima dvojno državljanstvo, ali tu su tijela koja temeljem Zakona o kaznenom postupku mogu zatražiti i izreći određene mjere opreza. Da li je to zabrana napuštanja mjesta boravka, oduzimanja putovnice ili istražni zatvor, sve to je na sudu da konkretno procijeni, ističe ministar.

Presuda Stanišić-Simatović

Hrvatska nije zadovoljna presudom Stanišić-Simatović. Tijekom ovog postupka RH je aktivno sudjelovala u njemu. 

- Trenutno se očekuje žalba tužiteljstva na presudu s kojom smo nezadovoljni. Glavni Miloševićevi operativci nisu osuđeni za udruženi zločinački pothvat za zločine u RH. Osuđeni su samo za područje Bosanskog Šamca, rekao je i dodao kako će Hrvatska učiniti sve što je u njenoj moći kako bi aktivno sudjelovala i u drugostupanjskom postupku.

O predsjedniku Vrhovnog suda

Ministar je rekao kako će nakon isteka mandata predsjednika Vrhovnog suda 19.srpnja, njegovu funkciju preuzeti zamjenik Marin Mrčela, tako da će sud normalno nastaviti s radom. Istaknuo je kako nema ustavne krize te da sudovi normalno rade.

- Ide novi javni poziv i očekujem da se na njega jave najkvalitetniji kandidati i nadam se da ćemo do kraja godine imati predsjednika Vrhovnog suda, govori Malenica.

Na pitanje što ako ga predsjednik države neće predložiti, ministar je rekao kako će se tada temeljem članka 44 c stavka 3 Zakona o sudovima primijeniti to da predsjednika Vrhovnog suda mijenja njegov zamjenik.

- Očekujem od predsjednika da nekog od kvalitetnih kandidata, koji su se javili na zakonom utvrđen javni poziv, predloži Hrvatskom saboru, rekao je.

Briga za ekonomsku stabilnost treba biti dvosmjerna

Na pitanje kako komentira premijerovu najavu da će se vezivati pomoć gospodarstvu uz obavezno cijepljenje, Malenica je rekao kako je Vlada promptno reagirala kada se pojavila epidemija i do sada je utrošeno skoro 34 milijarde kuna za očuvanje radnih mjesta te je time spašeno oko 700 tisuća radnih mjesta i osigurana likvidnost za 120 tisuća poslodavaca.

- Briga za ekonomsku stabilnost treba biti dvosmjerna. Kao odgovorna Vlada sve ćemo učiniti da spriječimo novi val epidemije, rekao je i dodao kako potpore nisu ljudsko i ustavno pravo i nisu nešto što je zagarantirano pa ih država uvjetuje nekim stvarima.

- Vlada ima legitimitet da provodi sve radnje koje su u interesu njenih građana, a to je prije svega, očuvanje zdravlja i ekonomske stabilnosti. O obvezi cijepljenja se do sada nije razmišljalo, istaknuo je ministar Malenica.

hr Sat Jul 03 2021 12:03:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609122906f52df03558b45b9/80
Foto: Grad Split

Zapalile se četiri tende u Mažuranićevom šetalištu

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.
Večeras oko 20.25 došlo je do požara u Mažuranićevom šetalištu u Splitu. Zapalile su se četiri tende.

Osim vatrogasaca, na terenu su i službenici PU splitsko-dalmatinske.

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.

hr Thu Jul 29 2021 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5bae4d0acb557a24c58b45ed/80

HRT večeras emitira koncert sjećanja na Olivera Dragojevića "Trag u beskraju"

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.
Ovih se dana posebno sjećamo jednog i jedinstvenog Olivera Dragojevića, koji nas je napustio prije točno tri godine. Sve je u znaku Olivera ovih dana u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Dani posvećeni Oliveru večeras će kulminirati koncertom "Trag u beskraju", kojeg će HRT prenositi na Drugom programu od 22 sata.

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.

Sunce lagano pada na Velom lukom i odmah ovi stihove dolaze na pamet: "Što bi voli' kad bi samo moga' u bonaci svrgat na srid vale, gledat Luku i vrh kampanela u sutonu dok se svitla pale."

- Pjesmu čije sam stihove rekao izvest će večeras ovdje na pozornici klapa "Ošjak". Bit će ovdje Oliverovi prijatelji, sjajni glazbenici poput maestra Alana Bilinskog, bit će Ante Gelo koji je osmislio cijeli program, Gibboni, Antonio Serrano, Marko Tolja, Tedi Spalato, i prilično iznenađujuće kombinacije za naše gledatelje, izvijestio je Duško Ćurlić iz Vela luke.

- Bit će puno emocija, sve vas pozivamo da budete u 22 sata uz drugi program Hrvatske televizije da uživate u ovom koncertu kojime slavimo Olivera, kojim slavimo sve one pjesme koje nam je ostavio, kojim slavimo njegov Trag u beskraju, dodao je za HRT.
hr Thu Jul 29 2021 20:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Evo što je odlučeno

Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća okupila je 29 od 31 gradskog vijećnika u amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a započela je aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima upućenima gradonačelniku Ivici Puljku, zamjenicima i stručnim službama. 

Odgovarajući na vijećničko pitanje o Korešnici, gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je to vrijedan projekt koji će se nastaviti raditi predviđenom dinamikom te kako su proteklih dana na tu temu održali nekoliko sastanaka. 

Najavio je i nastavak odluke Gradskog vijeća o izjednačavanju cijena u gradskim i privatnim vrtićima, ali i planove nove gradske uprave o nužnom proširenju vrtićkih i jasličkih kapaciteta:

- Sve je više roditelja koji odlučuju djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, no nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je neupisano 550 djece u prvom roku, u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicama i situacija je takva da će se za pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano. Veliki je pritisak za upise, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju godinu duže u vrtiću i ne oslobađaju mjesto. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta – rekao je gradonačelnik Puljak odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja i dodao da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama. - Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju – poručio je vijećnicima. 

Vijećnici su na današnjoj sjednici između ostalog izabrali članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Splita, a Lokalni plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj je na prijedlog većine vijećnika i gradonačelnika Ivice Puljka povučen i vraćen na doradu. 

Usvojeno je Izvješća o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine te su osnovana radna tijela Gradskog vijeća: Odbor za statut, poslovnik i propise, Odbor za proračun i financije, Odbor za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita, Odbor za predstavke i pritužbe, Komisija za urbanizam, Odbor za rad s nacionalnim manjinama, Odbor za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, Komisiju za suradnju s mladima, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. 

Na ovoj se sjednici nisu našle točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, budući da one trebaju proći pojedina radna tijela Gradskog vijeća, koja su se tek danas osnovala, a u odnosu na prijedlog iz travnja, namjera je proširiti ih u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova.

Na početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić uputio je čestitke Toniju Tomasu, gradskom vijećniku koji u Japanu na Olimpijadi kao trener prati Mateu Jelić, osvajačicu zlatne medalje. 
Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
hr Thu Jul 29 2021 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Zbog sudara pod utjecajem alkohola smijenjen voditelj zadarske krim policije

Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena.
Vezano uz prometnu nesreću o kojoj smo već izvijestili javnost, a koju je skrivio rukovodeći policijski službenik Policijske uprave zadarske, obavještavamo Vas kako je načelnik Policijske uprave zadarske, nakon obavljenog razgovora s predmetnim rukovoditeljem, podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti.
           
Naime, uvažavajući sve okolnosti događaja isti s današnjim danom prestaje obavljati poslove voditelja službe u Policijskoj upravi zadarskoj.
 
Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, poručili su iz PU zadarske.

U prometnoj nesreći koju je skrivio u srijedu ujutro u Bibinjama, lakše je ozlijeđena mlada vozačica.


hr Thu Jul 29 2021 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .