PREGOVORI ZAPOČELI

Plenković ne popušta oko ministarstva kulture i MUP-a, unatoč željama Domovinskog pokreta

Iako svi pričaju o ministarstvima, prvo treba dogovoriti podjelu vlasti. Očekujemo 20 posto saborskih odbora, državnih tajnika i ministarstava i od toga nećemo odustati. Ako već to dogovorimo danas, bit će veliki pomak – rekao je za 24sata sugovornik iz Domovinskog pokreta prije početka pregovora s HDZ-om o resorima.

24sata su uspjela doznati početne pozicije i što HDZ neće prepustiti, a što planira, te s čime i jedna i druga strana ulaze u pregovore oko nove vlade. DP očekuje da će dobiti barem tri ministarstva po principu 20 posto i 11 državnih tajnika, ali će ipak tražiti i nešto više ili će tražiti ključni utjecaj po ministarstvima. HDZ im je spreman dati tri ministarstva, 10 državnih tajnika i mjesto potpredsjednika Sabora.

Početna pozicija Domovinskog pokreta je da će tražiti demografiju jer im je važna, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo kulture, poljoprivredu i energetiku. HDZ nije spreman popustiti oko MUP-a i Ministarstva kulture i želi zadržati ta dva resora, a već smo ranije pisali i da ne dolazi u obzir prepuštanje Ministarstva znanosti i obrazovanja. I u Domovinskom pokretu ima onih koji smatraju da Ministarstvo kulture nije presudno, dok drugi dio drži da je baš to ministarstvo ključno ako žele nametnuti svoj ideološki okvir. Treba naglasiti da još ništa nije gotovo. Primjerice, treba izbrusiti bi li se za demografiju osnivalo novo ministarstvo ili bi ostalo u okviru sadašnjeg ureda s većim ovlastima.

Mi želimo provesti reforme i da bilo koja druga vlada iza nas ima čistu situaciju. Tu nam treba ključni utjecaj i na financije, gospodarstvo, demografiju. Ali znamo da će biti teško. Neće HDZ-u proći plan da nam daju zaštitu okoliša zajedno s energetikom, pa da trpimo udarce zbog problema koji su godinama neriješeni poput otpada i smetlišta. U poljoprivredi je stanje loše i ako nam planiraju prepustiti taj resor, a blokirati svojim ljudima upravljanje, to neće proći – navodi primjere sugovornik iz Domovinskog pokreta.

Iz HDZ-a nisu bili skloni toliko otkrivati svoje početne pozicije, ali smo saznali da nema šanse da prepuste MUP koji vodi Davor Božinović i kulturu koju vodi Nina Obuljen Koržinek. Treba naglasiti da je inače HDZ-ova stranačka desnica također protiv Obuljen Koržinek i drže da treba otići nakon afere s Geodetskim fakultetom i preplaćenim poslom snimanja poslije potresa. Andrej Plenković to ne želi ni čuti jer zna da bi Domovinski pokret dobio krila za provođenje svoje desne ideološke matrice i financiranja sasvim drugačijih projekata. Ali vjerojatno će morati dati barem državnog tajnika u Ministarstvu kulture. Ime Zlatka Hasanbegovića nije službeno bilo na stolu, uvjeravaju iz Domovinskog pokreta iako se ta informacija sporadično pojavljuje iako je bivši ministar kulture napustio HDZ nakon mučnog razlaza s Plenkovićem i teško da bi ih se opet moglo vidjeti u Vladi. Zanimljivo, saznali smo da preko MUP-a Domovinski pokret želi sasvim drugačiju politiku uvoza radne snage. Primjerice, ako već treba uvoziti radnu snagu, željeli bi da ona bude iz Filipina koji su katolička zemlja, a da ih manje bude iz islamskih zemalja. – pišu 24sata.

Pregovori o resorima i podjeli vlasti sigurno neće završiti na ovim pregovorima, nego će još potrajati. Domovinski pokret ne želi dati potpise za mandatara i glas za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića dok se ne dogovori sva podjela resora, napravi koalicijski sporazum s politikama koje će se provesti. HDZ je pak manjinskim zastupnicima i HSLS-u i HNS-u obećao da neće dozvoliti nikakve radikalne promjene po pitanju ljudskih prava i prava manjina, te će itekako paziti i na imena koja će Domovinski pokret predložiti za ulazak u Vladu. I od toga će ovisiti njihova potpora Plenkoviću za mandatara.

Pravi pregovori su tek počeli i oni sigurno neće završiti tako brzo. Zadnja dva tjedna oni i nisu trajali jer se pričalo samo o prvom i nužnom uvjetu, da SDSS ne bude dio većine – kaže sugovornik iz Domovinskog pokreta.

POSLJEDNJE DODANO: