ZADOVOLJAN REZULTATIMA EU IZBORA

Plenković najavio unutarstranačke izbore u srpnju, komentirao i Bartulicu u Ferrariju

Održane su sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a, dan nakon što je ta stranka na izborima za Europski parlament osvojila najviše mandata – šest.

Novinari su predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića prilikom dolaska na stranačke sjednice u hotelu Westin u Zagrebu pitali kakvi su osjećaji. “Osjećaji? Jako topli”, odgovorio je Plenković.

Na pitanje kreću li danas pripreme za predsjedničke izbore, odgovorio je da će se prvo baviti nekim drugim stvarima, a potom najavio da će na presici otkriti “jednu zanimljivu vijest”.

Plenković je rekao da je zadovoljan rezultatima europskih izbora na kojima je HDZ osvojio šest mandata.

Ovo je sjajan rezultat, pobjednički i uvjerljiv.

Dvije su važne poruke. Neovisno kakva je izlaznost, HDZ je pobijedio i na parlamentarnim izborima, i sad kad je izlaznost bila mala, ponovno smo dobili, i pobijedili i u prvom i drugom poluvremenu. HDZ pobjeđuje i na maloj i na velikoj izlaznosti. Druga poruka, još važnija, rezultat HDZ-a na kontinentalnim izborima, kad je riječ o rezultatima naših sestrinskih stranaka iz obitelji pučana, najbolji je od svih – poručio je Plenković i dodao da nijedna od sestrinskih stranaka nema 50 posto mandata od ukupnog broja zastupnika zemlje iz koje dolazi.

Osvrnuo se na unutarstranačke izbore.

Mi ćemo 13. srpnja organizirati neposredne izbore za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika – rekao je i dodao da žele vratiti trajanje mandata u HDZ-u na četiri godine.

Rekao je da će cijeli njegov tim koji vodi Hrvatsku od 2020. ići u reizbor.

Cijeli tim Odvažno za Hrvatsku ide u obnavljanje svojih mandata. To je zanimljivo jer smo vidjeli da Grbin ne ide u obnavljanje svog mandata – rekao je.

Plenković je također izrazio zadovoljstvo što su pučani jači u Europskom parlamentu nego u prošlom mandatu.

Na pitanje o predsjedničkim izborima, rekao je da će se sada prvo baviti unutarstranačkim stvarima, a nakon toga predsjedničkim izborima.

O Bartulici u Ferrariju

Upitan je o dolasku i odlasku Bartulice sinoć u stožer DP-a skupocjenim Ferrarijem.

To je valjda bila neka provokacija jer se on valjda osjetio jako napadanim u kampanji. Svatko ima svoj stil, ne znam da bi itko to u HDZ-u učinio i da bi mu uopće palo na pamet – odgovorio je Plenković.

Na pitanje hoće li prihvatiti ako ga netko nakon ovog rezultata na EU izborima predloži za neku od EU funkcija, nije htio konkretno odgovoriti.

Mislim da je sad cijeli fokus na Von der Leyen – rekao je i dodao da neće odgovarati na hipotetska pitanja.

POSLJEDNJE DODANO: