U POVODU DONOŠENJA

Plenković donio spomen ploču u čast Zakona o hrvatskom jeziku

Sabor je prije pola godine izglasao Zakon o hrvatskom jeziku. Njime se prvi put u povijesti uređuje pitanje službene i javne uporabe hrvatskog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o njemu.

U povodu njegova donošenja, u dvorištu Matice hrvatske u Zagrebu postavljena je spomen-ploča koju je otkrio 92-godišnji Mirjan Damaška, javlja HRT. Damaška je akademik i pravnik, stručnjak za komparativno i međunarodno kazneno pravo te redoviti profesor na Sveučilištu Yale.

Na otvaranju je bio i premijer Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar obrazovanja Radovan Fuchs

Postavljanjem ove spomen-ploče želimo zahvaliti generacijama domoljuba, jezikoslovaca, književnika i intelektualaca kojima je hrvatski jezik bio na srcu, a ideja o hrvatskoj jezičnoj samosvijesti – sastavnicom osmišljavanja kulturnog i nacionalnog identiteta, rekao je Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske.

Sličnog je mišljenja i Andrej Plenković.

Matica hrvatska i intelektualci okupljeni u okviru nje uvijek će znati da su bili ti koji su pokrenuli ovu veliku inicijativu i bez ikakvih dilema – donošenja jednog od najvažnijih zakona u proteklom sazivu sabora, rekao je Plenković.

POSLJEDNJE DODANO: