Rusija zahtijeva da SAD zaustavi ukrajinsku vojnu operaciju

Rusija je u četvrtak zatražila da Sjedinjene Države prisile ukrajinske vlasti da zaustave vojnu operaciju u jugoistočnoj Ukrajini i povuku oružane snage.

Stavljajući odgovornost na Washington da smanji napetosti nakon što su ukrajinske snage ubile do pet proruskih pobunjenika rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je kako stanje “zahtijeva hitne akcije da se prisili kijevske vlasti, koje su štićenici Sjedinjenih Država, da se obuzdaju i ne koriste silu”.

“Računamo na Sjedinjene Države da poduzmu žurne mjere u interesu smirivanja”, reklo je u priopćenju.

“Washington mora prisiliti trenutno ukrajinsko čelništvo da odmah prekine vojne operacije u jugoistočnoj Ukrajini i povuče vojne postrojbe u njihove stalne baze”, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je reklo kako do sada ništa nije učinjeno da se riješi “ova hitna zadaća”. “Nadamo se da Washington razumije punu mjeru svoje odgovornosti za ono što se događa”, kaže priopćenje.

Telefonski razgovori planirani za srijedu i četvrtak između ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog tajnika Johna Kerryja nisu održani “iz razloga koji nisu ovisili o Moskvi”, reklo je ministarstvo.

Kazalo je pred razgovore između Kerryja i Lavrova planirane za petak kako Rusija “još jednom ustrajno poziva Washington da upotrijebi sav svoj utjecaj na privremenu vladu u Kijevu” kako bi je spriječio da poduzme mjere koje mogu gurnuti Ukrajinu dublje u krizu.

POSLJEDNJE DODANO: