SMRT NA MORU

Pijanog putnika poslao da ugasi brodicu, a on krivim manevrom pokrenuo propeler koji je usmrtio njegova prijatelja

Na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine, s rokom kušnje na pet godina, osuđen je na Općinskom sudu u Splitu Filip U. (31) nastanjen u Makarskoj za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa – ugrožavanje posebnih vrsta prometa.

Okrivljenik se sredinom lipnja 2017. godine, opisuje se u nepravomoćnoj odluci, oko 16,30 sati kretao brodicom u morskom akvatoriju iz pravca Brela prema mjestu Krvavica i prevozio četiri njemačka državljanina. Postupio je suprotno dijelu Pomorskog zakonika jer kao obvezni dio opreme nije imao sigurnosnu narukvicu koja služi da bi se motor ugasio u momentu kada se voditelj brodice udalji sa upravljačkog mjesta. Bio je svjestan, kažu u presudi, da na ovaj način može ugroziti sigurnost putnika i brodice. Smatrao je da se neće udaljavati s upravljačkog mjesta te da mu sigurnosna narukvica nije potrebna. Ipak, u jednom trenutku, nije ugasio motor već ga je stavio u položaj lera, udaljio se s upravljačkog mjesta u smjeru krme kako bi spustio u more skale i pomogao dvojici prijatelja da se iz mora popnu na brodicu. Zatražio je potom od dvojice stranaca putnika da ugase motor, a jedan od njih koji je bio pijan prišao je upravljačkom stolu i povukao ručni upravljač u smjeru rikverca pa se pokrenuo propeler motora i zahvatio tijelo jednog od dvojice koji su se pokušali popeti na brod. Propeler mu je nanio mnogostruke ozljede od kojih je preminuo.

Okrivljenik je pred sucem Stipom Rosom priznao djelo, potvrdio je sve što je izrečeno u optužnici, pokajao i obećao da više nikada neće ponoviti slično.

Sud je kao olakotnu okolnost uzeo to priznanje, ali i raniju neosuđivanost te žaljenje i kajanje.

-Sud smatra da je rok provjeravanja od pet godina adekvatan okrivljenikovim osobnim karakteristikama odnosno samoj težini djela i posljedicama – stoji u presudi.

Uz kaznu zatvora, okrivljeni će po pravomoćnosti morati podmiriti i iznos od oko tisuću i pol eura od čega je najveći dio trošak obdukcije splitske bolnice.

POSLJEDNJE DODANO: