Article

//www.dalmacijanews.hr/files/644e575c5d796565258b45cd/80
Foto: Pixabay

Ribari ogorčeni, zbog kaveza ne mogu loviti

Otvoreno pismo nadležnim institucijama potpisalo je oko 160 mještana, iako su na ovu situaciju, tvrde ovi Kaljani, ogorčeni svi. Kažu i da konkretne odgovore nisu dobili
U Kalima na otoku Ugljanu nema kuće koja nije dala barem jednog ribara. Ali mještani su ogorčeni jer posljednjih godina ne mogu loviti u blizini svoga otoka.

- Gušt mi je pojti na tunju, loviti. I ja moram pojti u Sali u prvome misecu učiniti dozvolu za park prirode Telašćicu. Ovde, odvežeš kajić - već si u prekršaju. Tako oni nas tuču policjoti, kapetanije, carine. Dronon dođe, samo neka pasaš onde, žali se Boženo Perin, ribar iz Kali.

Problem je to svih Kaljana koji imaju brod i idu na ribe. Jer na izlazu iz njihove vale - Male Lamjane, vezani su kavezi uzgajališta oko kojih, prema slovu zakona, nema ribolova na udaljenosti manjoj od tristo metara.

Kaveza uz tu stranu otoka Ugljana je mnogo. Kali su jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koja na svom području ima ovakvu marikulturu.

- Sve 300 metara oko žuto označenih plutača ne spada u kocesijsku površinu. Za to koncesionar ne plaća ni lipe, a koristi. S druge strane mi kojima je država dala rekreacijsku - mi ne možemo doći nego na 300 metara do ribouzgajališta, kaže umirovljeni brigadir i predsjednik Matice umirovljenika Općine Kali Zdenko Vidov.

Traže pristup do granica koncesije

Priča da mali ribari ometaju nekoga u poslu, tvrdi Vidov - "je glupost". Mjerodavne poziva neka dođu i vide gdje ribiči sidre svoje brodove, a kako se vrši opsluživanje kaveza. Spornim ribiči drže i površinu plaćanja koncesije.

- Na primjeru vidite da je lanac koji drži kaveze i čuva ih od nepogode vezan izravno za pomorsko dobro. Za to nijedan koncesionar ne plaća nikakvu naknadu. Oni plaćaju isključivo omeđeno područje ribouzgajališta, tvrdi Zdenko Vidov.

'Zauzeto milijun metara četvornih mora'

- Konkretno ovo koncesijsko područje od žute bove do žute bove iznosi oko 250 tisuća metara četvornih. Međutim ako uzmemo u obzir i područje u radijusu od 300 metara od tih bova - onda dolazimo do površine od više od milijun metara četvornih, dodaje načelnik Općine Kali Bruno Mišlov, prensoi HRT.

A s obzirom na to da je u tih tristo mjetara zabranjen i ribolov, Kaljani su za svoje pokušaje udičarenja i panulanja oko otoka u više navrata platili velike kazne. Ponekad bi se izvukli s upozorenjem. Jedan od njih je i Vidov kojega je pomorska policija 'potjerala' dok je s unukom ribario tri metra od obale.

Ne protiv uzgajališta, već za suživot s njima

- Mi tražimo da se donese pravilnik kojim će se urediti da domicilno stanovništvo ima pravo pristupiti, ne koncesijskom području - nego dijelu koje se nalazi 300 metara od tog područja. Ono je sada rezervirano za koncesionara, a koncesionar to ne plaća, dodaje načelnik Bruno Mišlov.

- Ovo je najzaštićeniji predio Europe. Mi smo toliko ogorčeni, toliko smo kivni, na donositelja tog zakona jer smatramo da je taj zakon pisao koncesionar u dogovoru s nekim iz Ministarstva poljoprivrede i ribarstva. Da nisu vodili računa o malome čoviku. Uništavaju nas, a nas na otocima ima sve to manje i manje, poručuje Vidov.

Otvoreno pismo nadležnim institucijama potpisalo je oko 160 mještana, iako su na ovu situaciju, tvrde ovi Kaljani, ogorčeni svi. Kažu i da konkretne odgovore nisu dobili.

Na naš upit iz Ministarstva poljoprivrede kažu da planiraju pokrenuti postupak izrade novoga Zakona o morskom ribarstvu tijekom godine te da će se u tom procesu, među ostalim, i prijedlog mještana Općine Kali svakako razmotriti da se na najbolji način riješi ova problematika.

Što se koncesija tiče, za njih je nadležna Županija. Oni tvrde da dosadašnji nalazi nadzora nisu upućivali na kršenje ugovora, no slijedom pritužbi Kaljana zatražen je izvanredan nadzor s posebnim naglaskom na podmorski dio uzgajališta. 
hr Sun Apr 30 2023 13:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62dd88ad18d1cbfb1b8b463b/80
Foto: Pixabay

Od utorka nove cijene goriva na benzinskim postajama

Ova poskupljenja su većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom

Kako Dnevnik Nove TV doznaje, od utorka poskupljuje gorivu.

Litra eurosupera 95 tako bi trebala poskupjeti za šest centi i stajati jedan euro i 38 centi. Dizel će poskupjeti za četiri centa na euro i 28 za litru. Plavi dizel će biti 78 centi za litru.

Ova poskupljenja su većim dijelom posljedica Vladine odluke da poveća marže opskrbljivača gorivom. Te marže dosad su iznosile oko deset eurocenti po litri prodanog goriva, a opskrbljivači su se u više navrata žalili kako im taj iznos nije dovoljan za rentabilno poslovanje.

S obzirom na to da je cijena derivata na mediteranskom tržištu niska, a ulazimo u razdoblje visoke potrošnje zbog turističke sezone, u Vladi su odlučili djelomično uvažiti zahtjeve opskrbljivača, pa će oni odsad zarađivati oko 12 i pol eurocenti po prodanoj litri goriva.

hr Sun Jun 04 2023 19:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63baa7935d796547908b45c9/80

Sezona je počela! Split pun turista prvog vikenda u lipnju

Turisti kažu da dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi

Splitska Dioklecijanova palača krcata je turistima prvog vikenda u lipnju pa se može reći da je u gradu na Marjanu glavna trustička sezona već počela i da je lipanj novi srpanj.

Prvi vikend u lipnju u Splitu je označio početak glavne turističke sezone. Pa je na Peristilu i drugdje u gradu kao u srpnju. Organizatori brodskih tura ne pamte ovakav start – party brodovi već su puni, a izleti se prodaju kao od šale, piše N1

-Neki brodovi su već počeli radit od 1.3, što se dosad nikad nije dogodilo. Više definitivno nismo tranzitna zona, samo što možda postajemo više party destinacija nego ovi kvalitetniji gosti koji nas zanimaju, ali dobro i ovi troše isto, kaže Anita Elezović, bookerica.

Punom parom rade i hoteli. Već sada teško je naći sobu bez prethodne rezervacije što e nakda događalo debelo u srpnju.

-Sezone su znale krenuti ranije godinama – ali ovo sada je čudo, kaže Nevena Čikeš, direktorica hotela. Dodaje i da je bilo i dizanja cijena, samim time i prihoda, no naglašava kako je grad pun.

Turisti ipak troše iako su lipanj izabrali zbog nižih cijena i manjih gužvi. Ovo prvo je kako gdje, ali drugo ih ipak nije zaobišlo, jer lipanj je novi srpanj.

Turisti kažu da su dolaze u lipnju kako bi izbjegli gužve, a primjećuju to i domaći ljudi. Održivi turizam zvoni im u ušima posljednjih godina, ali pitaju se kako će onda u suživotu s turistima izdržati četiri mjeseca – sve do početka listopada.

Marija iz Splita kaže da joj ne smetaju, dapače, odgovaraju. Kaže da Split vrije, a veći broj turista primijetio je i njen sugrađanin Davor koji dodaje da je, s obzirom na ovako veliku broj turista, velika ekspanzija u pitanju.

Domaći se jedino žale na cijene jer u sezoni im nije za izlaziti u grad. A što kažu turisti – trebamo li se bojati da će ih preoteti jeftinije konkurentske zemlje?

Britanci kažu da je jeftinije “nego doma, ali nije jeftinije od zemalja u okolici”, međutim ističu “kako je lijepo i vrijedno novca”.

Lipanj je tako postao novi srpanj – a glavna turistička sezona u Splitu je i prva u kojoj se pospanim i nepristojnim turistima u centru grada od jučer pišu novčane kazne. Njih 13 od po 300 eura izdano je za pijenje alkohola ondje gdje se to ne smije.

hr Sun Jun 04 2023 18:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647c9b885d796524c98b458c/80
Foto: Twitter EMSC

Dva potresa pogodila BiH, osjetili se i u Hrvatskoj

Prvi potres je bio magnitude 3.2, a idući magnitude 3.3

Dva potresa pogodila su Bosnu i Hercegovinu u 14:42 sati, javljaju na portalu EMSC.

Prvi potres je bio magnitude 3.2, a idući magnitude 3.3.

Epicentar prvoga je bio 4 kilometra od Stoca, a drugoga 13 kilometara od Širokog brijega.

Ljudi javljaju kako se osjetio na širem dubrovačkom području te na području Makarske.


hr Sun Jun 04 2023 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647c8e7e5d7965dcc88b45a7/80
Foto: HGSS Split

Mali heroji pod mentorstvom HGSS Split učili kako čuvati prirodu i pomoći drugima

Uz igru s potražnim psom Venom, djeci se najviše svidio spust preko tirolske žičare

Stanica Split sudjelovala je ove subote u projektu “Mali heroji” koju Lidlovi Okusi zavičaja i Hrvatska gorska služba spašavanja provode za djecu od 6 do 12 godine, kao edukativnu školu u prirodi.

U sjeni stabala na Zvončacu, mnoštvo djece moglo je čuti sve o osnovama spašavanja, o potragama u HGSS-u i potražnim psima, radu s nosilima, a naučili su i kako staviti zavoj, flaster, pomoći sami sebi, ali i svojim vršnjacima u slučaju nezgode.

Uz igru s potražnim psom Venom, djeci se najviše svidio spust preko tirolske prečnice (žičare).

Svoje znanje iskusni HGSS-ovci su rado podijelili s budućim naraštajem koji će jednoga dana zauzeti njihovo mjesto.

hr Sun Jun 04 2023 15:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .