Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62b3190618d1cb2aa38b45f1/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

ANALIZA DOBRILE STELLE NAKON ANKETA PRIJE IZBORA: Može li Puljak biti siguran u dvostruku pobjedu?

Prošlogodišnje iskustvo pokazalo je da gradonačelnik bez stabilne i lojalne većine ne može puno toga učiniti, a da ne riskira raskol, zastoj i nove izbore. Sadašnje ankete predviđaju upravo takav rasplet koji bi lako mogao postati i novi zaplet bez obzira na to tko će pobijediti u drugom krugu
Ako je vjerovati anketama, Ivica Puljak obranit će naslov gradonačelnika Splita ma tko mu u drugom krugu došao na megdan. Prema istraživanju ovotjednog HRejtniga, podupire ga oko 35 posto građana ili više od deset posto u odnosu na HDZ-ova Zorana Đogaša. Po istoj anketi, njegov Centar postaje relativni izborni pobjednik te bi, s više od 30 posto osvojenih glasova, mogao dobiti dvanaest do trinaest mandata. Lani su mu za većinu trebali svi koji nisu HDZ i Kerum, a tako bi moglo biti i nakon nedjeljnih izbora koji su, bar što se tiče sastava gradskog vijeća, konačni i bez šanse za popravni. U borbi za vijećničke mandate nema drugog kruga i što u nedjelju uhvate - uhvatili su za naredne tri godine, pod uvjetom da se nova gradska vlast ne raspadne kao prethodna. Anketa, koju je objavio HRT, predviđa ulazak u vijeće njegovim starim ''pajdašima'', SDP-u i Mostu, od kojih se prvi, isto kao i lani, vrte oko 7 posto, dok bi drugi izgubili više od dva posto potpore u odnosu na prošlogodišnji rezultat. 

Ako se istraživanje, koje je naručio bivši gradonačelnik, usporedi s HRejtingom, očito je da Most bolje prolazi u Puljkovoj anketi. Dobivaju 9 posto glasova i zadržavaju tri mandata za razliku od HRT-ove ankete po kojoj se vrte oko izbornog praga. Odstupanja u rezultatima dvaju istraživanja još su očitija na primjeru Možemo i Pametno, bivših koalicijskih partnera, a sada samostalnih izbornih igrača. 

Po Puljkovoj anketi, čije objavljivanje koindicira s HRejtingom, Možemo debelo prelazi izborni prag dok po onoj HRejtinga debelo za njim zaostaje. Isto tako, Puljkova i HRT-ova anketa, imaju različite rezultate i kad je u pitanju lista Pametno za Split i Dalmaciju. Tako istraživanje koje je naručio Puljak, sugerira da će njegovi bivši partneri ostati ispod praga dok HRejting kaže da lista Pametno, koju predvodi Kristina Vidan, osvaja 6-7 posto glasova ili jedan posto više u odnosu na lanjski rezultat. Ima li u Puljkovoj anketi zrno manipulacije, a što je dao naslutiti Jakov Prkić, za HDZ je potpuno svejedno. U oba istraživanja svrstani su na drugo mjesto s otprilike istim rezultatom kao i lani, uključujući i Đogaša koji ima gotovo istovjetnu potporu kakvu je prošle godine imao Vice Mihanović. Tadašnje ankete, koje su bile provedene sedam dana prije lanjskih izbora, predviđale su Mihanovićevu pobjedu nad Puljkom, koji je na kraju ipak osvojio gradonačelnički mandat.

Što se tiče Keruma, obje ankete predviđaju ulazak njegova HGS-a u ''klub ispod deset posto'', s tim što po Puljkovom istraživanju više ne bi bili treća stranka u vijeću dok HRejting navodi da će se za to mjesto boriti sa SDP-om. Puljkova anketa, također, predviđa i veliku izlaznost na nedjeljnim izborima u što mnogi sumnjaju već i zbog tajminga njihova održavanja u tjednu s dva državna blagdana. Usto, ide sezona godišnjih odmora, vrućine su već sada nesnošljive pa treba računati i na one koji će izlazak na birališta podrediti odlasku na plažu ili izletu izvan grada. Da ni sam ne vjeruje u veliki (''povijesni'') odaziv birača, priznaje i Puljak koji zadnjih dana poziva Splićane da u što većem broju izađu na birališta i ''stanu na rep krimosima i mafiji''. Anketna simulacija izbornih rezultata, koji mu idu u prilog, mogla bi pasti u vodu ako odaziv bude ispod 40 posto. U ovom trenutku, to bi bila jedina šansa za Đogaša i HDZ koji, u odnosu na političku konkurenciju, lakše može mobilizirati i ''disciplinirati'' svoje birače baš zato što su ''autentični'' i ne pitaju puno ako procijene da je stranka ugrožena. Tu je i 11 posto neodlučnih, još jedan bitan parametar u projekciji izbornih rezultata, za koje se bore svi kandidati, a koji također mogu utjecati na konačni ishod neovisno o tome hoće li se opredijeliti ili ostati doma.

 Iako su karte otvorene, a najjači aduti u Puljkovim rukama, puno toga još je u igri. A kako će igra završiti znat će se u nedjelju navečer nakon što se okonča prvi čin splitske izborne drame. O tome, naime, ovisi tko će se na kraju smijati, a tko plakati, i to ne samo kad su u pitanju izborni takmaci nego i sami građani. Prošlogodišnje iskustvo pokazalo je da gradonačelnik bez stabilne i lojalne većine ne može puno toga učiniti, a da ne riskira raskol, zastoj i nove izbore. Sadašnje ankete predviđaju upravo takav rasplet koji bi lako mogao postati i novi zaplet bez obzira na to tko će pobijediti u drugom krugu.
hr Wed Jun 22 2022 15:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

S tržišta se povlači još jedan proizvod zbog pesticida, provjerite jeste li ga kupili

Navode kako proizvod nije u skladu s EU Uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida
S tržišta se povlači proizvod Žuta Leća Toor Dal, TRS, 500 grama, zbog utvrđenog pesticida klorpirifosa. - izvijestio je Državni inspektorat Republike Hrvatske. 

Proizvod Žuta Leća Toor Dal, TRS, 500g, koji se opoziva s tržišta, ima oznaku LOT:1342L3, najbolje upotrijebiti do 31.12.2023. Navode kako proizvod nije u skladu s EU Uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Izvoznik proizvoda je TRS Wholesale Co Limited, Southall iz Ujedinjenog Kraljevstva, a uvoznik je Heunschen & Schrouff-Oriental Food Trading, Landgraaff, Nizozemska.

Tvrtka Pekinška patka j.d.o.o. iz Samobora proizvod stavlja na maloprodajno tržište, a obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama subjekta u poslovanju s hranom. 
hr Thu Jun 30 2022 21:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62bde08718d1cbbacb8b4584/80
Foto: Twitter / Atletico de Madrid

Atletico Madrid se oprostio od Šime Vrsaljka, Vatreni nastavlja karijeru u Grčkoj

Iskusni desni bek mogao bi postati igrač Olympiacosa

Španjolski velikan Atletico Madrid službeno je potvrdio da hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko odlazi iz kluba nakon isteka ugovora. Klub iz španjolske prijestolnice se od 30-godišnjeg Zadranina oprostio biranim riječima na svojim društvenim mrežama, zahvalio mu se na radu, profesionalnost i energiji s kojom je nosio crveno-bijeli dres. 

Vrsaljko je u Atletico došao 2016. godine iz talijanskog Sassuoloa, bio na posudbi u Interu te ranije igrao za Genou i Dinamo. Osvojio je prvenstvo Španjolske u sezoni 2020/2021 i Europsku ligu u sezoni 2017/2018, a ukupno je za Atletico Madrid odigrao 99 utakmica. Bilo bi ih sigurno puno više da nije imao problema s ozljedama, španjolski mediji danas su posebno istaknuli njegovu požrtvovnost i odanost klubu iz Madrida. 


Zadranin odlazi iz Španjolske, ali po svemu sudeći neće mijenjati klupske boje, izvjesno je da će potpisati  ugovor za grčki Olympiacos. Tamo će pokušati uhvatiti formu i kontinuitet igara kako bi osigurao mjesto u reprezentaciji Hrvatske koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Katru. Vrsaljko je do sada 52 puta nosio najdraži dres, s Hrvatskom je osvojio srebro u Rusiji i jedan je od igrača koji će vječno ostati upisani u povijest hrvatskog nogometa.


hr Thu Jun 30 2022 19:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62bddea418d1cbbbcb8b457f/80

Predsjednik Milanović šefovima država i vlada NATO-a: "Destabilizacija BiH imat će ozbiljne implikacije za širu regiju i NATO

Tijekom sudjelovanja na NATO summitu predsjednik Milanović održao je u četvrtak i bilateralni sastanak s predsjednicom Vlade Kraljevine Švedske Magdalenom Andersson
Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je i u četvrtak na sastanku šefova država i vlada članica NATO-a u Madridu. U nastavku prenosimo obraćanje Predsjednika Republike na sastanku šefova država i vlada članica NATO-a:

- Poštovani gospodine Glavni tajniče, Ekscelencije, poštovani kolege,

Dopustite mi odmah na početku kazati da u potpunosti razumijem želju Finske i Švedske da se pridruže Savezu.

Dokazale su se pouzdanim partnerima i njihov se potencijalni doprinos euroatlantskoj sigurnosti ne može (i ne smije) podcijeniti.

Ali kao što sam napisao u mojem pismu Glavnom tajniku NATO-a u svibnju, želim vam skrenuti pozornost na neke ozbiljne sigurnosne probleme koje Republika Hrvatska ima na zapadnom Balkanu, točnije u Bosni i Hercegovini.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo jer su sigurnosni izazovi s kojima se one suočavaju više nego očiti. Razumijemo njihovu zabrinutost. Ipak, samo nekoliko mjeseci ranije, u manje turbulentnim vremenima, ovakav njihov potez bio bi manje vjerojatan.

Za Hrvatsku još su svježa bolna sjećanja na razdoblje od prije skoro tri desetljeća, kad smo morali braniti svoju slobodu i neovisnost. Možda se većini od vas, dragi kolege, čini da je naše jugoistočno susjedstvo mirno, a sukobi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu da su sada već nejasna i daleka uspomena. To, nažalost, nije tako.

Situacija u Bosni i Hercegovini je, u najboljem slučaju, zabrinjavajuća.

Države na prvoj crti su izravno podložne nestabilnosti i krizi u vlastitom okruženju. Stoga su saveznici i partneri koji graniče s Ruskom Federacijom sada očito više izloženi posljedičnim rizicima i prijetnjama nego mi, koji smo udaljeniji. Razumljivo je kako su mnogi bili prilično glasni u izražavanju svoje zabrinutosti.

Ignorirajući zahtjev Bosne i Hercegovine, Europska unija je 23. lipnja odlučila dati status kandidata samo Ukrajini i Moldovi, bez postavljanja ikakvih kriterija. Iako pozdravljam odluku o Ukrajini i Moldovi, razočaran sam što je EU propustila  u ovoj jedinstvenoj situaciji dati europsku perspektivu i BiH. To je bila greška, pogotovo jer su svi zastupnici iz oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine konsenzualno zatražili status kandidata za članstvo u EU. Čak su i izaslanici bosanskih Srba, koji su često nazivani secesionistima, bili suglasni. Bila je to doista jedna od onih rijetkih prilika da se ojača jedinstvo BiH, ponudi jasniji put prema zajedničkoj budućnosti i pruži prijeko potreban poticaj na tom putu.

Zabrinjavaju me događaji u Bosni i Hercegovini. Bojim se da je u ovoj situaciji, postupni napredak – kojemu se mnogi optimisti nadaju – iskreno, malo vjerojatan. U najboljem slučaju, ništa se neće promijeniti nakon predstojećih listopadskih izbora. Vjerojatnije je kako ce problemi u Bosni i Hercegovini eskalirati, a trenutačna politička kriza može se još više pogoršati.

U svakom slučaju, ishod neće biti dobar ni za Bosnu i Hercegovinu, niti za Hrvatsku, pa tako ni za NATO. Zbog svojeg ranijeg i sadašnjeg angažmana, Savez ima i interes i odgovornost za Bosnu i Hercegovinu, i ne može si dozvoliti ignoriranje rastuće krize u toj zemlji.

Nadam se da će upravo zato veći broj naših saveznika pokazati dodatni interes za ono što se događa u BiH. Bosanskohercegovačkim Hrvatima se sustavno onemogućuje biranje njihovih legitimnih predstavnika, te ih se time postupno obespravljuje.  Jednostavno rečeno – Izborni zakon mora se promijeniti. Visoki predstavnik to može učiniti potezom pera, koristeći svoje tzv. Bonske ovlasti. Ukoliko se Visoki predstavnik neće baviti takvim ključnim pitanjima, njegova uloga sasvim gubi smisao.

Kreiranje politike prema BiH trebali bismo vratiti na razinu državnika kakvu smo imali u vrijeme Daytonsko/Pariškog sporazuma.

Bio sam mlad diplomat kada se pregovaralo o tom Sporazumu i sjećam se kako su stvoreni preduvjeti za njegov uspjeh. Vodilo se logikom politike koja je bila temeljena na ravnopravnosti pregovaračkih strana načelom da nema pobjednika niti ima gubitnika. Nažalost, to se vise ne primjenjuje u odnosu na BiH. Čak i mnoge države za ovim stolom primjenjuju pristup Rebecce West: odabiru svoje favorite u BiH umjesto da hladnokrvno pristupaju stanju na terenu. Mislim da se takva politika ne kreira u glavnim gradovima, već izvire od njihovih lokalnih predstavnika u BiH.

Daleke 1995. godine, u jeku najveće krize, a kada je čak i izravno  uključenim međunarodnim akterima ponestalo ideja, upravo je hrvatskom operacijom Oluja promijenjen regionalni odnos snaga, čime je osiguran integritet Bosne i Hercegovine i pripremljen teren za postizanje konačnog dogovora. Mladićeve i Karadžićeve snage nisu zaustavljene NATO-ovim zračnim napadima, već – temeljem Splitskog sporazuma –  hrvatskim čizmama na terenu. Jednako tako, zahvaljujući Hrvatskoj vojsci, bihaćka enklava nije doživjela istu sudbinu kao Srebrenica.

Zbog zemljopisnog položaja Hrvatske, na nas značajno utječu zbivanja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Dijelimo tisuću kilometara dugu granicu. Jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine su Hrvati, od kojih većina također ima i državljanstvo EU. Mnogi su otišli tijekom rata a nažalost sada odlaze prvenstveno zbog nedostatka vjere u budućnost BiH.

Znam da je ovo povijesni Sastanak na vrhu NATO-a, i da su ulozi visoki. Međutim, dok želimo pomoći Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoobranu, dok jačamo našu obranu i odvraćanje, usvajamo novi Strategijski koncept, izražavamo dobrodošlicu dvjema novim članicama i donosimo niz drugih mjera osmišljenih za jačanje našeg Saveza, moja je dužnost privući vašu pozornost na naš nedovršen posao na zapadnom Balkanu.

Jačanjem naših obrambenih sposobnosti i ispunjenjem našeg dogovorenog obećanja da ćemo izdvajati najmanje 2% BDP-a na obranu, Hrvatska čvrsto dokazuje kako ispunjava svoje obveze prema Savezu. Isto tako smo naporno radili na promicanju euroatlantske perspektive naše regije.

Sve što tražimo od vas jest da nas vi, naši saveznici, saslušate, kao sto mi pažljivo slušamo vas.

Događaji u Bosni i Hercegovini imaju izravan utjecaj na naš nacionalni interes i sigurnost. Daljnja destabilizacija Bosne i Hercegovine imat će ozbiljne implikacije za širu regiju i NATO. Nadamo se da neće biti prekasno preokrenuti situaciju. Hvala vam. - stoji u priopćenju.

Tijekom sudjelovanja na NATO summitu predsjednik Milanović održao je u četvrtak i bilateralni sastanak s predsjednicom Vlade Kraljevine Švedske Magdalenom Andersson.

Večer ranije, Predsjednik Republike Hrvatske sa suprugom Sanjom Musić Milanović prisustvovao je radnoj večeri koju je za šefove država/vlada sudionika Sastanka na vrhu NATO-a organizirao predsjednik Vlade Kraljevine Španjolske Pedro Sánchez Pérez-Castejón u Muzeju Prado.

hr Thu Jun 30 2022 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61153dcc6f52df13018b459d/80
Foto: Dalmacija News

Sinjskim studentima besplatan prijevoz do Splita tijekom ljeta

Zahtjev trebaju donijeti na ovjeru u Ured Grada Grada Sinja
Na prijedlog gradonačelnika Grada Sinja Mira Bulja, svi redoviti studenti koji su tijekom ljetnog semestra u 2022. godini ostvarivali pravo na besplatan prijevoz autobusom na relaciji Sinj – Split - Sinj će u razdoblju srpanj - kolovoz 2022. godine moći ostvarivati besplatan prijevoz slobodnim odabirom između prijevoznika Promet Sinj d.o.o. i Litre tours d.o.o., ako u tom razdoblju imaju obveznu nastavu, vježbe ili praksu.

Studenti koji ostvaruju pravo na ovu subvenciju, uz popunjeni obrazac "Zahtjev za subvencioniranje prijevoza u razdoblju srpanj – kolovoz" trabaju priložiti  potvrdu fakulteta o vremenskom razdoblju u kojem trebaju obavljati takav oblik nastave, vježbi ili prakse.

Zahtjev trebaju donijeti na ovjeru u Ured Grada Grada Sinja, soba 31.
hr Thu Jun 30 2022 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .