Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ebe4f096f2ab8bd298b45e7/80

Ivana Marković kandidira se za Predsjedništvo SDP-a

'Ja želim biti dio stranke koja će imati jasne ideje i viziju izgradnje društva,koja će imati znanje i hrabrost građanima ponuditi promjene i nadu da može bolje', poručila je Marković
- Kandidiram se za Predsjedništvo SDP-a jer imam drugačiju viziju stranke kojoj pripadam i u koju sam se uključila sa željom da mijenjam svoju sredinu,državu na bolje, poručila je Ivana Marković, supetarska gradonačelnica na Facebooku.

U Supetru smo to uspjeli i od grada s jednom od najgorih blagajni postali jedan od top pet gradova u Hrvatskoj po kvaliteti života i ulaganja u demografiju. Postali smo jedan od najrazvijenijih gradova Dalmacije, promijenili smo lice Supetra. Danas smo jedan od rijetkih otočnih gradova koji ima trendove doseljavanja stanovništa, otvaramo nova radna mjesta,gradimo nove vrtiće, dvoranu,igrališta, školu...

To je ono što svakog građanina u ovoj zemlji interesira. Pristojan život u svojoj sredini i pristojan život za svoju djecu.  Građani su to prepoznali i SDP-e je u Supetru od 2013. dobio sve izbore.
Kako? Samo upornim i marljivim radom vodeći se javnim interesom, jasnom vizijom, timom i zajedničkom suradnjom svih uključenih.

SDP je pred velikom prekretnicom i trebamo se prisjetiti zašto smo osnovani. Je li smisao našeg postojanja klanovska borba za pozicije u stranci ili je cilj našeg djelovanja mijenjati stanje u zemlji, graditi normalno, pošteno, uređeno i nenasilno društvo, društvo tolerancije  i društvo koje garantira uspjeh temeljem znanja, rada i rezultata. Ili ćemo pronaći nove ljude i krenuti putem pravih reformi ili ćemo postati marginalan faktor i imati samo onoliko mandata da zadovoljimo najuži krug vodstva. I biti vječno u oporbi. 

Ja želim biti dio stranke koja će imati jasne ideje i viziju izgradnje društva,koja će imati znanje i  hrabrost građanima ponuditi promjene i nadu da može bolje. Tu smo hrabrost, iskru i bunt zadnjih godina negdje izgubili, ali gledajući oko sebi vidim da imamo ogroman potencijal i odlične ljude koji su se već dokazali na raznim razinama. 

Uspjet ćemo samo onda kada među nama samima počnemo cijeniti znanje, rezultate i iskustvo. I kada to iskreno ponudimo građanima. Sve ostalo je garancija za propast.
Moja razmišljanja znate, nisam se nikada bojala izraziti svoje stavove, otvoreno, jasno i konkretno i onda kada je to značilo sukobljavanje sa interesnim skupinama i sigurno nije bilo oportuno. 

U razdoblju koje je pred nama, a koje je neizvjesno kao nikada do sada radi korona krize, SDP mora  staviti naglasak na sveobuhvatni gospodarski program i nove strategije pokretanja proizvodnje, razvoja zelene ekonomije i održivog turizma, zbrinjavanja i recikliranja otpada, ulaganja u obnovljive izvore energije. Trebamo ponuditi reformu lokalne samouprave i županija, a ne samo kozmetičke zahvate.Na nama je da uvjerimo građane da znamo što napraviti s gospodarstvom i kako se nositi s izazovima koji su ispred nas.

Prije toga moramo biti spremni za promjene unutar nas samih jer nema promjena politika bez energije u ljudima koji ih trebaju stvarati a i imati hrabrosti provoditi.

U Supetru sam, zajedno s timom, pokazala kako treba provoditi promjene. Pokazala sam da znam kako i što. Imam viziju budućnosti SDP-a i želim sudjelovati s ekipom u izgradnji tog SDP-a.
Nadam se vašoj podršci i zajedničkoj izgradnji te vizije!
hr Fri Aug 21 2020 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fd3e3026f52df5b678b467e/80
Foto: DalmacijaNews

Maroević: 'Žnjan smo kao prašnjavu pustopoljinu zatekli nakon mandata Ive Baldasara!'

Namjera i želja Grada je da žnjanskim platoom u budućnosti upravlja gradska tvrtka na dobrobit i u interesu svih građana, poručio je Maroević.
Stigle su reakcije iz HDZ-a na izjave SDP-ovog Davora Matijevića da Žnjan sliči na prašnjavu pustopoljinu. Priopćenje koje potpisuje HDZ-ov Domagoj Maroević prenosimo u cijelosti:

- Istina je, kako g. Matijević kaže, da Žnjan i danas sliči na prašnjavu pustopoljinu. Istina je također i kako smo ga kao takvog i zatekli 2017.godine nakon mandata Ive Baldasara. Nulta pozicija gradske vlasti 2017. bila je STOP privatnim interesima i bezakonju koje je vladalo na žnjanskom platou.

U mandatu se nismo vodili time da projekt Žnjan riješimo do kraja tekućeg mandata, nego samo interesima grada Splita i njegovih građana. Deložirali su se i uklonili bespravno izgrađeni objekti na pomorskom dobru te se time pokazali volja za beskompromisnom borbom protiv korupcije. Pokrenuo se arhitektonski natječaj, uključilo Društvo arhitekata čiji su članovi vodili postupak odabira, po struci, najkvalitetnijeg rješenja uređenja Žnjana pa do samog postupka ishođenja lokacijske dozvole i raspisivanja obavijesti o namjeri davanja koncesije.

Namjera i želja Grada je da žnjanskim platoom u budućnosti upravlja gradska tvrtka na dobrobit i u interesu svih građana.

Upravo tim postupcima pokazali smo da vodimo računa o interesu svih građana Splita i njegovih gostiju, a ne o skupljanju jeftinih političkih poena i izbornom kalendaru. Razvidno je kako projekt neće biti dovršen do izbora, ali kada bude, bit ćemo ponosni na sve ono što smo napravili u ovom mandatu kako bi isti realizirali. Ovim postupcima gradska vlast je pokazala da ima potrebnu građansku hrabrost koja je prethodnih godina i mandata manjkala kod većine političkih aktera ovoga grada, poručio je Domagoj Maroević
potpredsjednik HDZ-a Split.
hr Mon Jan 25 2021 17:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffb07e26f52dfd29b8b459a/80
Foto: N1

Dumbović o kontejnerskom naselju: 'Moramo raditi tako da nam u fokusu bude čovjek koji nema krov nad glavom'

Kontejneri su naručeni i čekaju postavljanje, a Dumbović želi da u naselju bude 117 objekata za poduzetnike, uz pučku kuhinju i jedan objekt za psihološku pomoć djeci.
Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je u ponedjeljak kako je zadovoljan dosadašnjom tehničkom pripremom za izgradnju kontejnerskog naselja te je inzistirao da naselje, osim stambenog, bude i poslovnog karaktera.

"Zadovoljan sam kada je u pitanju tehnički dio, priprema samog kontejnerskog naselja. Kao gradonačelnik inzistiram da to ne bude samo naselje za život, nego da bude i poslovnog karaktera", rekao je Dumbović nakon sastanka s izaslanicima 10 muslimanskih zemalja i muftijom Azizom Hasanovićem.

Naglasio je kako u centru Petrinje postoji stotinjak poduzetnika koji samostalno žive od svojeg rada i traže brza rješenja.

"Zato smo išli na Sajmište, gdje smo uložili 17 milijuna kuna u komunalnu i cestovnu infrastrukturu. Kraj Sajmišta je 18.000 kvadrata mješovite gradnje, pripremljene zemlje koja je slobodna za posao. Požurili smo proceduru koja je uvijek najveći problem kod ovakvih katastrofa. Drago mi je što je politika stala iza tog projekta, mislim da ćemo ga zajednički završiti za mjesec dana", kazao je Dumbović.

Kontejneri su naručeni i čekaju postavljanje, a Dumbović želi da u naselju bude 117 objekata za poduzetnike, uz pučku kuhinju i jedan objekt za psihološku pomoć djeci.

"Želim da ti objekti rade u dvije smjene, moramo upaliti reflektore i raditi non-stop da građani dobiju sigurnost. Moramo u budućnosti raditi tako da nam u fokusu bude čovjek koji nema krov nad glavom i koji u ovoj zimi proživljava jednu od najtežih sudbina koje su u novijoj povijesti doživjeli kao generacija", poručio je Dumbović.

Na upit novinara radi li se ondje ili postoje određeni problemi, Dumbović odgovara da, što se njega tiče, mora se početi raditi sutra ili prekosutra.

"Operativno tu neće biti problema. Sutra moramo imati sva rješenja i u srijedu moramo operativno početi raditi da se radi danonoćno. Sve ostalo je veliki promašaj, od mene pa do premijera", poručio je.
hr Mon Jan 25 2021 17:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb6a4b06f2ab8451b8b4629/80

Kotur: Splitski HDZ-ovci se boje reći Andreju Plenkoviću da mora pokazati hrabrost i odlučnost

Splitski HDZ-ovci se boje reći Andreju Plenkoviću da mora pokazati hrabrost i odlučnost kakvu je pokazao Ivica Račan

Priopćenje koje potpisuje predsjednik SDP-a Split Goran Kotur poslao je priopćenje u kojem iznosi da se Split izostavlja s Mediteranskog koridora EU-a. Prenosimo ga u cijelosti:

Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem mora shvatiti da su umjesto kozmetičkih promjena Splitu potrebne stvarne pozitivne promjene u Nacrtu prijedloga Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Da SDP Split nije ukazao na problem, da nismo najavili skupljanje potpisa za tematsku sjednicu Gradskog vijeća, HDZ-ova gradska vlast ne bi niti primijetila da se Split grubo marginalizira i preskače u Strategiji. Tek nakon naše oštre reakcije, Banski dvori su shvatili da im to predstavlja politički problem u gradu, dopisali na nekoliko mjesta u Strategiji riječ "Split" pa su stvorili dojam da im je Split bitan i da brinu o njegovim razvoju. 

Međutim, s dodavanjem tih par riječi nisu riješili daleko najbitniji problem, a to je izostavljanje Splita s Mediteranskog koridora EU-a. Morali su na razini Europske unije, gdje upravo traje rasprava o proširenju europskih koridora, zatražili spajanje Splita i Dalmacije na Mediteranski koridor, pogotovo modernom željezničkom vezom ne samo za putnički već posebno za teretni promet, kako bi se na taj način pokazalo da naš grad i regija imaju ozbiljnu ekonomsku budućnost i da se želimo odmaknuti od monokulture turizma.

Upravo je hrvatska Vlada nadležna za predlaganje proširenja europskih koridora, što je već napravilo više europskih vlada. Na taj način bi se stvorili uvjeti da se moderna dvotračna željeznička pruga prema Splitu i Dalmaciji financira iz proračuna EU-a, baš kao što je to slučaj s povezivanjem Rijeke. Tek kad se priključimo na osnovnu mrežu EU-a, možemo računati da ćemo u roku od nekoliko godina prestati biti izolirani dio Europske unije. Drugim riječima, tada bi mogli reći da su Split i Dalmacija stvarno “ušli u Europu“.

Splitski HDZ-ovci se boje reći Andreju Plenkoviću da mora pokazati hrabrost i odlučnost kakvu je pokazao Ivica Račan kada je, pored brojnih osporavanja, započeo sa strateškim projektom gradnje autoceste Split – Zagreb. Moderna željeznička povezanost ne samo da bi revitalizirala dalmatinsku ekonomiju, već bi značajno i doprinijela zaštiti okoliša micanjem tereta s cesta na željezničke pruge i more. Pored svih bajki o tzv. HDZ-ovoj vertikali vlasti splitski HDZ-ovci se nisu u stanju izboriti za interese Splita kod premijera Plenkovića. Zbog toga je SDP Split zajedno s ostalim oporbenim vijećnicima zatražio održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća kako bi se svi zajedno izborili za budućnost našeg grada i regije i poručili premijeru Andreju Plenkoviću da se ne smije igrati sa Splitom!

hr Mon Jan 25 2021 16:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Šefu policije sudi se za spolno zlostavljanje policajki, još su dvije teške optužbe

Umjesto da načelnika Klarića udalji iz postaje, šef dubrovačke policije Ivan Pavličević odlučio se samo na pokretanje disciplinskog postupka protiv načelnika Klarića.

Protiv Matka Klarića, načelnika policijske postaje u Grudi, danas je na disciplinskom sudu počeo postupak zbog sumnje na počinjenje više težih povreda službene dužnosti.

Podsjetimo, Klarića se tereti da je seksualno uznemiravao policajke, o čemu su prve pisale Index Istrage

Umjesto da načelnika Klarića udalji iz postaje, šef dubrovačke policije Ivan Pavličević odlučio se samo na pokretanje disciplinskog postupka protiv načelnika Klarića. 

Uz to, iz Sindikata policijskih službenika potvrdili su Indexu kako su im se obratili policajci koji su svjedoci u tom disciplinskom postupku protiv načelnika Matka Klarića. Naime, žalili su se da im se pokušao onemogućiti dolazak na ročište 25. siječnja ove godine tako da se šestorici svjedoka od strane rukovoditelja nije željelo osigurati prijevoz na sud u Split na kojem se sudi načelniku Klariću, piše Index.

Traje ispitivanje svjedoka, šef sindikata: Na teret mu se ne stavlja samo spolno uznemiravanje

Na disciplinskom sudu u Splitu treba se ispitati šest svjedoka, a do 12:30 ispitan je tek jedan svjedok. Završetak ročišta ne očekuje se prije 16 sati. 

"Inkriminacija koja se načelniku stavlja na teret nije samo seksualno uznemiravanje, još postoji inkriminacija koja se odnosi na zloporabu položaja i ovlasti, pitanje stranih državljana koji su ušli preko državne granice. Ta inkriminacija sa sobom vuče ne samo diskrecijsko pravo načelnika dubrovačke policije na koje se on pozvao da može ili ne mora udaljiti načelnika postaje, nego je morao. Upravo ćemo zato mi kao sindikat inzistirati na odgovornosti načelnika koji nije načelnika granične policije udaljio iz službe", rekao je novinarima šef sindikata Mario Puškarić.

"Dok nije došla unutarnja kontrola iz Zagreba, ništa se nije događalo"

"Kakva je to poruka žrtvama koje su prijavile da i dalje bude voditelj tim žrtvama? I one bi trebale posvjedočiti...", dodao je.

Kazo je da nije uobičajeno da cijeli postupak traje od jeseni.

"Dok nije došla unutarnja kontrola iz Zagreba, ništa se nije događalo. Zašto je to tako - načelnik treba odgovoriti", kazao je.

Rekao je kako protiv načelnika Klarića postoji i treća inkriminacija. 

"Načelnika se tereti i da je kolegice druge vjeroispovijesti preselio u katolički samostan"

"Tereti se da je načelnik kolegice koje su druge vjeroispovijesti prisilio da idu u katolički samostan. Posao policajca nije čistiti samostan. Prema tome, sve je jasno", rekao je.

Na kraju je dodao kako polaže vjeru u disciplinski sud. 

"Svi su prisutni. Sud bi danas trebao donijeti odluku, ako ne bude drugih okolnosti. I sam ministar se zapitao kakva je poruka javnosti ako ovakvo ponašanje prođe nekažnjeno, ako policija u svojim redovima neće ovakve stvari riješiti", rekao je predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić, piše Index.

hr Mon Jan 25 2021 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .