Article

//www.dalmacijanews.hr/files/605dc3276f52dfd0148b459c/80
Foto: Dalmacija News

Ivica Grković: 'Naš moto je odgovorno i realno, a ne izborni cirkus u kojem svi guštaju!'

Kako kaže, u izbornom cirkusu svi strasno navijaju, a kad prođe, nema kraja nezavršenim projektima.
Ivica Grković, kandidat za splitskog gradonačelnika ispred MOST-a govorio je o problemu neriješenih projekata u Splitu kao i njegovih ostvarivim rješenjima nasuprot onih neostvarivih kojih obećavaju, rekao je Grković, njegove kolege.

- Bombastična rješenja iskaču iz novina, portala i društvenih medija, dižu tiraže i brojeve klikova i lajkova. I onda kreiramo klimu nevjerojatne lakoće obećavanja koja naši glasači 'žele čuti' i sve počinje ličiti na nekakvu aukciju u kojoj se novcem naših građana kupuje i prodaje u njihovo ime a za ove 'transakcije' nitko ne želi preuzeti odgovorno - rekao je Grković.

Drugim riječima, izborni cirkus u kojem svi guštaju, strasno navijaju dok traje, a kad prođe, sve po starom, nema kraja nezavršenim projektima, objasnio je kandidat MOST-a dodajući rješenja. 

- Obzirom na osobitosti problema sastavit ćemo uvremenjeni hodogram rezultata u obliku 'vremenske trake' na kojoj će jasno biti prikazane 'ključne etape' za svaki projekt, od početka do njegovog završetka uz informaciju o odgovornim ljudima i timovima zaduženim za projekt. Jako važno je to što će neke od ključnih etapa uvijek podrazumijevati mogućnost intervencije zainteresirane javnosti u obliku javne rasprave ili uvida u stanje projekta. Ispod te vremenske trake ići će, u realnom vremenu vremenska crta ostvarenog i postignutog i sve ovo će biti javno dostupno uz mogućnost stalnog komentiranja, predlaganja i kritiziranja - dodao je Grković govoreći kako je njihov moto 'odgovorno i realno'.

- Degutantno je slušati i gledati vladajući opciju i njihova kandidata Vicu Mihanoviću koji sada paušalno govori, lupeta, obećaje stanove, licitira kao da četiri godine nije bio dio vladajuće koalicije. Valjda je zaboravio i na pusta obećanja premijera Plenkovića, tadašnjeg ministra Štromara koji su Splićanima obećali čak tisuću POS stanova na Korešnici. Rok je do svibnja, valjda će do svibnja uručiti ključeve vlasnicima - nastavio je nakon Grkovića Josip Markotić, vijećnik MOST u Gradskom vijeću Splita.Most je, podsjetio je, odmah na ulasku u Gradsko vijeće predložio amandman za poticanje strategije za POS stanove koji je i usvojen, ali gradska vlast više od toga nije imala sluha.

- Razmijenio sam i par mailova s resornim ministarstvom i nadležnim institucijama. Jednom mi je ministar Štromar čak kazao da grad Split radi sve u svojoj moći. To je valjda i povijesna izjava - dodao je Markotić.

Splitu treba priuštivo stanovanje, zaključio je, Markotić govoreći kako je predstaviti projekt socijalnog stanovanja spreman u Splitu i Gojko Bežovan, jedan od vodećih stručnjaka za pitanje stambene politike.


hr Fri Mar 26 2021 12:22:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffd9b326f52df099e8b45f3/80

Više od 60 posto nastavnika i školskog osoblja ne želi se cijepiti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je podatke o cijepljenju nastavnika i drugog školskog osoblja. U prosjeku, čak 64 posto nastavnika i zaposlenika u školama ne želi se cijepiti.

Najviše ih se želi cijepiti u Koprivničko-križevačkoj županiji - 45,66 posto zaposlenika, a najmanji interes je u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje bi ih se cijepilo svega 16,91 posto.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od njih 7834, cijepilo bi ih se 28,47%, odnosno 2230 djelatnika. U Šibensko-kninskoj 30,73%, dok bi u Zadarskoj 35,57%.

U Gradu Zagrebu se cijepiti želi 40,65 posto zaposlenih u školama. Ni u jednoj županiji broj zainteresiranih djelatnika za cijepljenje ne prelazi 50 posto.

- Ukupno je obrazac s djelatnicima ispunilo 1228 škola (od 1365), od preostalih 137 škola, 39 škola otpada na Međimursku županiju gdje je već provedeno cijepljenje odgojno-obrazovnih djelatnika, zato Međimurska županija nije navedena u tablici", navode iz Ministarstva.


hr Tue Apr 20 2021 20:31:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607f1e8e6f52df7c3a8b468c/80
Foto: DalmacijaNews

Kerum odgovorio Grmoji: 'Vozaš se okolo po gradovima kao klaun i domicilnom stanovništvu popuješ'

Politički tajnik MOST-a na predstavljanju kandidata, prozvao je Željka Keruma.
Nikola Grmoja na predstavljanju zamjenika za gradonačelnika Splita prozvao je Keruma ocijenivši kako mu je u cilju da na vlast dođu Puljak i Ivošević, kako bi na kraju on odlučivao o svemu. Na odgovor Željka Keruma nije trebalo dugo čekati.

- Grmoja, moja obitelj i ja živimo u Splitu cijeli život. Otprilike tako i ostali kandidati za gradonačelnika Splita. Ti dođeš u Split i pričaš o problemima u Splitu i životu u Splitu, a zapravo ti sa Splitom nemaš nikakve veze.

Vozaš se okolo po gradovima kao klaun i domicilnom stanovništvu popuješ. Svađaš narod i radiš podjele da bi sebi ostvario korist. Makni se iz Splita jer ti u Splitu ne vridiš ništa. U Splitu si nebitan. Vrati se u svoje misto ako te ljudi još hoće, ali nemaš ti više svog mista, ti si zlo, a zlo nitko ne želi.“, poručio je Kerum.
hr Tue Apr 20 2021 19:22:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607ef8be6f52dfc93a8b4664/80
Foto: Grad Zadar

Zadar gradi senzorički park za djecu i mlade s teškoćama

U Vruljici i na Višnjiku senzorički park za djecu i mlade s teškoćama – EU projekt Inclusive play

Kroz projekt sufinaciran iz EU fondova Inclusive Play, gradit će se senzorički park za djecu i mlade s teškoćama u razvoju na području grada. Senzoričkim parkom želi se stvoriti krajolik koji može potaknuti raznoliku paletu osjetilnih podražaja i primijeniti se u svrhu rehabilitacije, ali i rekreacije. To je novi koncept igrališta u kojemu djeca i mladi u zaokruženoj sredini postižu iskustveno, cjelovito i socijalno učenje. Ukupna vrijednost projekta Inclusive play je 3 milijuna kuna.

- U okviru tog projekta u parku Vruljica predviđena je izgradnja novog igrališta za djecu s posebnim potrebama te dopuna novim sadržajima i igralima (postavljanje novih igrala poput ljuljački, trampolina, vrtuljaka, poligona i sl.), tako da će park Vruljica funkcionirati kao senzorički park – igralište. Prvenstvena namjena budućeg parka je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području grada i šire, te poboljšanje standarda pružanja socijalnih usluga, kazao je ovom prigodom pročelnik Ante Ćurković.

Pročelnik Ćurković je također najavio kako projekt uključuje i nabavu dodane opreme/sprava za osobe s i bez teškoća koja će biti postavljane na području športsko-rekreacijskog centra Višnjik. Za dodatno opremanje igrališta Višnjiku iz projekta je osigurano oko 220 tisuća kn.hr Tue Apr 20 2021 17:52:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607ef4156f52dfe43a8b464c/80

Mihanović posjetio istok grada: 'Mladost ćemo zadržati u Splitu, a upravo je Sirobuja kotar velikog potencijala'

HDZ-ov kandidat ima velike planove za istok grada
Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika jučer je sa svojim suradnicima posjetio Sirobuju.

Opet na našem istoku Splita! Jučer sam sa svojim suradnicima obišao Sirobuju, gradski kotar od velike važnosti na čijem području je u tijeku više projekata, a za koji ćemo ostvariti još važnih i strateških projekata. Zajedno smo obišli gradilište Ulice hrvatske neovisnosti koja će, u prometnom smislu, značiti veliki iskorak za cjelokupni istok Splita, a najviše za samu Sirobuju. Osim izravnog prometnog spoja Sirobuje i Mejaša ova će prometnica omogućiti i novu autobusnu liniju i poveznicu stanovnika Sirobuje javnim gradskim prijevozom sa više najvažnijih točaka u Splitu. Također, obišli smo i lokaciju na kojoj već sljedećih dana kreće izgradnja novog dječjeg igrališta.

Odlučnim potezima u sljedećem mandatu zajedno ćemo učiniti sve kako bi riješili problem rješavanja stambenog pitanja za brojne mlade obitelji izgradnjom zgrade za POS upravo na području Sirobuje koja će brojiti oko 58 stanova. Prenamjenom zemljišta uz Ulicu hrvatske neovisnosti omogućit ćemo gradnju dječjeg vrtića koji će nuditi smještaj za oko stotinu djece. Što se tiče same infrastrukture, posvetit ćemo veliku pozornost pitanju zbrinjavanja otpada, a upravo na Sirobuji planiramo izgradnju reciklažnog dvorišta.

Konkretnim mjerama zajedno ćemo splitske obitelji i splitsku mladost zadržati u Splitu, a upravo Sirobuja je jedan od gradskih kotara velikih potencijala koji će biti dio tog rješenja.


hr Tue Apr 20 2021 17:39:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .