Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6122a07c6f52df470e8b45d3/80
Foto: DalmacijaNews

Teško je bilo trčati po vrućini i u teškim alkarskim odorama, ali izoštreno oko sokolovo i čvrstu desnicu imao je Buba! Majka Katarina zaplakala je od sreće i zagrlila svog junaka...

Najveći problem bile su poveće kape na glavama, ali i alkarska odijela, a uz visoku temperaturu u zraku, trebalo je za trk prema meti alkariće nekad i preklinjati, čak i "potkupiti" nekom igračkom.
Srce junačko, mirna ruka i oko sokolovo vrline su koje je u sparno nedjeljno poslijepodne, u zaseoku Vučkovići, pokazao Rafael Vučković, alkarskog nadimka Bube te izborio epitet najboljeg u Vučkovića plemenu. Koplje je ovom alkariću odsjelo dvaput "u sridu" i jednom "u dva" pa mu je alkarski vojvoda Kamazin, imena Tonći Vučković, "čestitao na junačkom megdanu" i privezao - hrvatsku trobojnicu.

I nije da vas prva slova varaju i da sve ovo ne podsjeća na izvještaje od prije nekoliko dana, s "velike" Alke, jer i ovdje vrijede ista ona stroga i uigrana "sinjska" pravila, ali i jasan kodeks i odijevanje.

Ipak, u prvom planu ovdje su dječaci, do desete godine života, koji, umjesto na konjima, svoju alku trče. Nizbrdo, od koštele, glavnom ulicom u Vučkovića, pred ogromnim auditorijem koji ih bodri, navija, nasmije se svakom detalju kojeg iskreno, onako iz duše, spontano naprave ovi mali junaci.

I bilo je takvih trenutaka - od plakanja, gađanja uz pomoć mame i tate ili silne sreće nakon pogotka u najmanji kolut alkarske mete. 


Umjesto konja poni i magarac

Imaju alkarići i svoje alkarske momke, odrasle muškarce koji paze na malene vitezove, vesele taktove daje sinjska Gradska glazba, a kad već nema konja od četveronožaca su tu magarac i poni - magarac urešen starim izvornim predmetima ovog kraja - pretežito ručnim radovima, a poni za barjaktara koji je, ove godine, najtrofejniji alkarić u 66 godina dugoj tradiciji. Vito, alkarskog imena Najbrži, sanja alkarske snove, da će i on jedan dan biti alkar na konju koji gađa u metu na toj "velikoj" alki.

Baš kako to sanja i svaki od tih malih alkarića jer već dugo Alka je Sinj, a Sinj Alka. Biti alkar ovdje je čast i ponos, a ništa manje vrijedno nije ponijeti i pobjedu na ovom dječjem megdanu.

Tu su i alkaruše, djevojčice odjevene u tradicionalnu nošnju, urešene cvijećem pa i Časni sud koji brine da cijelo natjecanje prođe regularno, a u kojem sjede oni najiskusniji, a svi iz roda Vučkovića.


"On je moj ponos!"

Na slavodobitnikovu pobjedu dolaze mnogi, na ovu feštu nitko se ne poziva, na nju gost dolazi sam i bez poziva. I svatko nešto donese. I svatko je dobro došao. Vrlo jednostavan opis za cijelu rijeku ljudi koji su stigli u kuću malog heroja. 

- On je moj ponos, jako sam sretna zbog mog Rafaela. On je bio jako uzbuđen i nervozan - suznih očiju ispričala nam je majka Katarina dok je pogledom pratila svog junaka. I prošle godine u obiteljskoj kući imala je slavodobitnika jer je Alku, 65. po redu, osvojio Rafaelov brat Niko nadimka Konkula.

A imao je Rafael i trenera - rođaka Marina koji je, kako bi otkrio uspjeh pobjednika, potegnuo iz hrvatske metropole. Uz malo premišljanja, otkrio je i nama taj ključ uspjeha.
- Treba gađati "u dva", ali tek malo iznad "sride" jer kada trčeš, tako se i tijelo spušta, pa je to pravi način da osvojiš tri punta - veli Marin dok je uža rodbina ubrzano spremala hranu i piće za veliko slavlje, do dugo u noć.

- Pršuti se rižu, sir, sve što imamo u kući - pronašli smo oca Antu u podrumu doma.

- Ne može se opisati ta napetost i sreću. Kad vidite tu djecu koja su sva željna pogoditi alku, sudjelovati - nešto nevjerojatno. Rafael je među mlađima, ali ove je godine imao najviše sreće - uzbuđen je bio otac. Kao i alkarski momak Nenad, nadimka Štambera koji je, veli nam, osjetio koplje viteza već nakon druge trke.

- Čekali smo tu treću trku, pogodio je "u sridu" i sam sam sebi rekao kako je ovo naš dan - kratko je komentirao.  

Sreća i junačka desnica zbilja je bila na strani Bube jer je trebalo prihvatiti "rukavicu izazova" koju je bacio Leo, alkarski Bedžica koji je s tek četiri godine u prve dvije trke pogodio "u sridu". Sa šest punata krenuo je u treći boj, ali je pred alkarskom metom posrnuo i alku srušio bez osvojenih punata.

 

Najmlađi i najslađi

Među 19 alkarića, najviše simpatija, moramo priznati, pobrao Sasala, Andrija Vučković, koji je, cijelo vrijeme nasmiješen, čak i pogodio "u sridu" što je izazvalo pravi delirij na tribinama. Vikali su i bodrili su i Maltu, Mateja Vučkovića, koji se, umjesto gađanja, odlučio u sva tri navrata kopljem srušiti alku. Svoju prvu alku otrčali su i Zvir, imena Josip i Šude, odnosno Marko koji je bio i najmlađi sudionik, s nepune dvije godine pa mu nisu zamjerili što mu je uvelike pomogao ćaća Lovre i namještač alke Pucak.

Najveći problem bile su poveće kape na glavama, ali i alkarska odijela, a uz visoku temperaturu u zraku, trebalo je za trk prema meti alkariće nekad i preklinjati, čak i "potkupiti" nekom igračkom.

Dar - zlatni prsten s hrvatskim grbom, u ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, ujedno i pokrovitelja ovog natjecanja, Bubi je udijelila Jadranka Žarković govoreći kako je ova "dječja alka više od igre" te kako je ona "put odrastanja i put kojim se prenosi ljubav prema zavičaju i domovini". Alkarskom momku Štamberi darovala je srebrni prsten s hrvatskim grbom.

Uz Milanovićevu savjetnicu, zaključimo, fešti u Vučkovića nazočili su brojni visoki gosti, među kojima ministrica poljoprivrede Marija Vučković, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, dožupan Stipe Čogelja, sinjski gvardijan fra Ante Čovo  drugi.

Domaćin, udruga Dječja alka Vučkovića, najboljeg alkarića nagradila je tabletom, alkom s posvetom i biciklom.
hr Sun Aug 22 2021 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .