Vidošević sutra izlazi iz Remetinca

Bivšem čelniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću danas je ukinut istražni zatvor u kojem je od sredine studenog prošle godine kada je uhićen u aferi Remorker, a Remetinec bi trebao napustiti sutra, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić odlučila je da Vidošević iz Remetinca izađe u subotu kada mu ističe istražni zatvor koji mu je posljednji put produljen u veljači.

“Sutkinja je zaključila je da novi svjedoci koje je Uskok predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način utjecali na postupak. Što se tiče preostalih desetak ranije predloženih svjedoka sutkinja je ustvrdila da su već trebali biti ispitani”, izjavio je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Kako je Vidošević ranije bio pritvoren zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima, dodao je Devčić.

Nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz te ustanove.

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini “opranog” vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod Uskokovim istragom.

Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici nedavno priznali Uskokove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.

POSLJEDNJE DODANO: