Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602991db6f52dfd3d18b4583/80
Foto: Golden Drum

Krešimir Macan: 'Favorita u Splitu nema! Kerumovom biračkom tijelu ništa ne smeta, a velike šanse imaju Ramljak i Puljak!'

komunikacijski stručnjak, koji je dobro upućen u politiku Splita, za DalmacijaNews komentirao je izbornu utakmicu koja će se održati u svibnju.
Do festivala demokracije ostala su tri mjeseca, a politička scena Splita zahuktala se do tolike mjere da svaki novi dan donosi novu strepnju i strah kako se u izborni ring ne bi uključio još kakav estradnjak, aktivist, bagerist ili poduzetnik.

Splićani će na predstojećim izborima imati raznolik izbor kandidata za prvog čovjeka grada, a nagađa se da bi brojka onih koji će iskušati političku sreću mogla nadvisiti rekord iz 2013. kada je glasački listić imao čak 11 brojeva s imenima.

Vice Mihanović, Željko Kerum, Zdeslav Benzon, Ivica Puljak, Branka Ramljak i Bojan Ivošević pečatirali su ulaznicu utrke za splitskog poteštata, a komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, koji je dobro upućen u politiku Splita, za DalmacijaNews komentirao je izbornu utakmicu koja će se održati u svibnju. 

Ide li velikim strankama na ruku situacija u kojoj će, po svemu sudeći, broj kandidata za gradonačelnika Splita biti dvoznamenkast?

- Kad je puno kandidata to pokazuje da su velike stranke zakazale i da nemaju jakog kandidata. Dio javnosti osjeća da treba ponuditi nešto novo. Za prolazak u drugi krug trebat će dosta manji postotak nego inače, ispod 20 posto. Netko će se provući kroz iglene uši, favorita u toj utrci onda nema. Dobro odrađena kampanja će biti ključ svega. Kampanja onog kandidata o kojoj će se pričati će u Splitu napraviti dobar rezultat.


Dakle, svi oni koji su ranije krenuli s kampanjom imaju više potencijala?

- Takav potencijal imaju Željko Kerum, Branka Ramljak i Ivica Puljak. Oni su zanimljivi. HDZ i SDP su tek sad imenovali kandidate, ta kampanja definitivno kasni. Već se trebalo raditi.

 

Najviše se u zadnje vrijeme govorilo o aferi 'Pršut'. Koliko će ona pomoći ili odnemoći Željku Kerumu?

- Biračkom tijelu Željka Keruma ništa ne smeta. On ne cilja ni ljevicu ni centar, on ide na glasove dijela Splita koji mu godinama daje podršku. Mišljenja sam da bi mu ti glasovi mogli čak biti dovoljni za drugi krug. Masa glasova je među ljudima sa srednjom školom i onima s manjim primanjima.

On je otišao desno i tamo ima dovoljno birača da drži svoj rejting pa se njegovo biračko tijelo 'tuče' s onim Vice Mihanovića.

HDZ kao stranka uvjerljivo dobro stoji na izborima, ali dio njihovih birača će gotovo pa sigurno glasovati za Keruma već u prvom krugu, ako ne odrade kampanju.

 

Tko će onda profitirati?

- Svi oni s ljevice. Branka Ramljak i Ivica Puljak mogu profitirati jer SDP kasni u odabiru kandidata. Vidimo da je Ramljak već krenula s kampanjom pozivajući kvalitetne ljude da joj se pridruže putem velikih plakata. Zanimljiv eksperiment  - vidjet ćemo hoće li upaliti u Splitu.

 

Imamo li nekoga tko bi mogao uhvatiti glasove i s lijeva i s desna?

- Zbog svog profila je tako Andro Krstulović Opara dobio izbore. Mogao je 'hvatati' glasače i desno i lijevo. Pitanje je tko će sada imati tu snagu. Rijetko kada imamo takve profile, ali taj tko to uspije će postati novi gradonačelnik.

 

Siniša Vuco je, čini se, jedan od kandidata. Kakva je to poruka Kreše Beljaka?

- Mogu samo reći da je to kraj HSS-a i onoga što je ime te stranke predstavljalo.

 

Iako to nije službeno potvrdio, politika je, barem nakratko, zainteresirala i Tomislava Mamića?

- Split kad ima alternativu, on je podrži. Imali su Listu Velog mista, pa listu Keruma. Bit će zanimljivo vidjeti koga će građani prepoznati ovoga puta kao alternativu.


Tko je onda u Splitu trenutno ta alternativa?

- Na ovim će izborima pobijediti kandidat koji je veća 'baza'. Kerum je veća 'baza' od Mihanovića, ali on ima cijeli HDZ iza sebe. Ipak, ako Kerum bude zabavljao narod, on će mu dati i podršku. Svoje birače on nije iznevjerio, iza njega je ostalo dosta toga napravljeno, ali i podijeljene božićnice, uskrsnice i drugo za umirovljenike kod kojih je zato zapamćen.

Branka Ramljak i Ivica Puljak imaju u ovoj utrci podjednake šanse, presudit će kampanja jer ih Split ne poznaje koliko oni misle.

Jedino sigurno je da će ovo biti stvarno zanimljivi izbori u Splitu.


hr Mon Feb 15 2021 07:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60450b526f52dfdcf58b4682/80
Foto: HGSS

Akcija spašavanja na Biokovu: Planinar se okliznio i zadobio teške tjelesne ozljede

Prilikom planinarenja jedna osoba iz skupine se okliznula na strmoj padni sa sjeverne strane vrha sv. Jure te je tom prilikom zadobila teže ozlijede glave i prsnog koša
Danas, u 12:45 sati preko službe centra 112, na dežurni telefon HGSS stanice Makarska pristiže dojava o nesreći na Biokovu.

Naime, prilikom planinarenja jedna osoba iz skupine se okliznula na strmoj padni sa sjeverne strane vrha sv. Jure te je tom prilikom zadobila teže ozlijede glave i prsnog koša.

Odmah nakon nesreće alarmirani su svi spašavatelji HGSS stanice Makarska te je u 12:55 sati započela akcija spašavanja unesrećenog planinara. Unatoč težini pada i ozljeda unesrećeni se mogao uz pomoć spašavatelja samostalno kretati te je spušten do najbližeg mjesta gdje je moguć pristup vozilom. U 14:38 sati predan je ekipi HMP iz Šestanovca.

- Nažalost ovakve nesreće se događaju, ali moguće ih je spriječiti tako da se adekvatno pripremimo za odlazak na planinu, pogotovo u ovakvim uvjetima. Još jedan put apeliramo na sve zaljubljenike u prirodu i planine da su uvjeti na Hrvatskim planinama ekstremni te zahtijevaju posebna znanje i vještine te specijalnu alpinističku opremu. - objavio je HGSS.
hr Sun Mar 07 2021 18:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/583af84f1eea8f83f88b45ef/80
Foto: DalmacijaNews

Požar i na Braču: Vatrogasci pozivaju stanovnike na oprez!

Ranije danas, oko 14.00 sati, vatrogasci DVD-a Selce na otoku Braču dobili su poziv za ispomoć u gašenju požara otvorenog prostora, a koji su im uputili kolege iz DVD-a Pučišća

Dalmatinskim vatrogascima je ovo još jedna radna nedjelja. 

Ranije danas, oko 14.00 sati, vatrogasci DVD-a Selce na otoku Braču dobili su poziv za ispomoć u gašenju požara otvorenog prostora, a koji su im uputili kolege iz DVD-a Pučišća. 

Naime, požar je izbio u Gornjem Humcu, na lokalitetu Stari Gaj, poviše uvale Vela Farska. U gašenju sudjeluju vatrogasci DVD Pušišća, uz pomoć ovog vatrogasnog društva s jednim vozilom i tri vatrogasca.

- Kako imamo informacije s terena, požar je stavljen pod nadzor, te vjerujemo kako će uskoro biti u potpunosti ugašen. - objavili su vatrogasci te pozvali stanovnike na oprez. 

- Ovim putem pozivamo sve mještane i poljoprivrednike da prilikom spaljivanja biljnog otpada obavezno obavijeste najbližu vatrogasnu postrojbu, prate vremenske (ne)prilike i temeljito pogase sve prije napuštanja svog zemljišta. Budimo oprezni jer samo zajedno možemo zaštititi naš Brač! - zaključili su iz DVD Selca.

hr Sun Mar 07 2021 17:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6044ebb06f52dfc2f78b45c7/80

[FOTOGALERIJA] Lokaliziran požar iznad Podstrane, najveći dio posla napravio kanader!

Na teren su izašli vatrogasci iz Podstrane, Žrnovnice, Gata i Splita.
Iza 14 sati izbio je požar iznad Podstrane, a gotovo tri sata s njim su se borili vatrogasci s terena i kanader. Na brdu Perunu velikom se brzinom požar širio poviše kuća, a apokaliptično su izgledali prizori u kojem je vatrena buktinja, uz vjetar, nosila sve sa sobom.

Na teren su odmah nakon dojave izašli vatrogasci iz Podstrane, Žrnovnice, Gata i Splita, a u pomoć je stigao i kanader koji je napravio veći dio posla.

Požar je lokaliziran oko 17:30 sati.
hr Sun Mar 07 2021 16:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fbcf3076f52dff14e8b45d8/80
Foto: Pixabay

Razvoj istoka grada: Šibenik će prenamjeniti zapuštene vojne objekte u Centar za mlade

Šibenik planira prenamjeniti zapuštene vojne objekte u Centar za mlade
Grad Šibenik će u bivšoj vojarni Bribirskih knezova urediti višenamjenski kompleks Centra za mlade s koncertnom i sportsko-penjačkom dvoranom, radioničkim prostorom i skate parkom.

Sredstva će osigurati prijavom na EU fondove, a idejni projekt 
izradili su arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak. Procijenjena vrijednost je 30 milijuna.

Dva postojeća objekta, halu i nekadašnju kotlovnicu međusobno će povezati nadstrešnicom i formirati zajednički trg. Koncertni prostor s velikom i malom dvoranom projektirali su u danas derutnoj hali, skate park na vanjskom prostoru, dok bi stara kotlovnica na tri etaže trebala postati dvorana sa zidovima za 'lead' i 'boulder' penjanje te radioničkim prostorima i dimnjakom za vanjsko penjanje kao svojevrsnom atrakcijom u vizuri grada.

- Bivša vojarna Palacin već se prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija te je u planu i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonjić", pojasnio je gradonačelnik Burić.

U blizini, u rekonstruiranim objektima bivše vojarne Bribirskih knezova, djeluju otprije nekoliko godina i Pomorski inovacijski centar iNavis, Razvojno-inovacijski centar AluTech, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu, Državni arhiv u Šibeniku i Katolička osnovna škola Šibenske biskupije.

U istoj se vojarni grade i dograđuju građevine za uspostavu Veteranskog centra koji će služiti za pružanje psihosocijalne pomoći i osnaživanje hrvatskih branitelja, dok bi novi studentski dom u bivšoj vojarni Palacin trebao biti dovršen do kraja ove godine.


hr Sun Mar 07 2021 14:27:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .