Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6273c0ccecdbd1a5848b460b/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Službeni program proslave sv. Duje: Hrvatski alpinist Ivica Matković točno u podne će na zvonik izvjesiti hrvatski stijeg

Program proslave blagdana sv. Dujma-Dana grada Splita 6. i 7. svibnja obilježit će tradicionalni sajam Sudamje na Rivi koji će ove godine ugostiti 150 izlagača iz svih krajeva Hrvatske
Svečanošću u  Hrvatskom narodnom kazalištu Split na kojoj će se uručiti nagrade ovogodišnjim laureatima započet će sutrašnji program proslave blagdana sv. Dujma i Dana Grada Splita. Nagrade će uručiti Povjerenica Vlade RH za Split Mirna Veža i predsjednik Komisije za dodjelu javnih priznanja Jakov Prkić. Dodjeli nagrada nazočit će, između ostalih,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara te izaslanik predsjednika Vlade RH  župan Blaženko Boban kao i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Točno u podne splitski alpinist Ivica Matković izvjesit će hrvatski stijeg na vrhu kampanela crkve sv. Duje.
Kao i proteklih godina  obilježit će se obljetnica prosvjeda pred Banovinom. Uz  istočnu stranu zgrade Gradske uprave  u 12 sati će dragovoljac Domovinskog rata i pričuvni časnik Hrvatske vojske Ivica Balić podignuti zastavu RH uz intoniranje državne himne.
 
Poslijepodnevni program užežin Sudamje uz tradicionalno otvaranje moćnika i svečanu Večernju u katedrali sv. Dujma, obilovat će i brojnim svjetovnim događanjima kao što su nastup klapa na Rivi  te koncert Gudačkog seksteta Berlinske filharmonije u Hrvatskom domu Split. Na koncertu pod naslovom "Klape Vestibula i Peristil -  Sv. Duji“ u organizaciji Turističke zajednice grada Splita na Rivi će nastupiti   klape Šufit, Iskon, Cambi, Sinj, Porat, Šušur, Ježinac i  More  te Mažoretkinje grada Splita.

Program proslave blagdana sv. Dujma-Dana grada Splita 6. i 7. svibnja  obilježit će  tradicionalni sajam Sudamje na Rivi koji će ove godine ugostiti 150 izlagača iz svih krajeva Hrvatske.

Na sam blagdan 7. svibnja procesija od katedrale sv. Duje  do oltara na Rivi i svečano misno slavlje koje predvodi apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua započet će u 10 sati.
Najavljen je dolazak ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek kao izaslanice predsjednika Vlade RH te novog ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

U sklopu Humanitarne plivačke utrke "Srcem za male heroje“ u organizaciji JVP Split od Kašjuna do Matejuške plivat će splitska daljinska plivačica Dina Levačić s Leom Ćaletom, policijskom službenicom Postaje aerodromske policije Resnik i izvanrednim profesorom dr. sc. Darkom Hrenom s Odsjeka za Psihologiju Filozofskog fakulteta u Splitu.  

Tradicionalna tombula koju će i ovu godinu voditi 'meštar o'tombule' Tonči Banov, održat će se  na Rivi s početkom u 17.30 uz nastup mješovite klape Filip Dević. Nakon tombule na Rivi će nastupiti Tamburaški orkestar Folklornog ansambla Jedinstvo Split uz goste iz grada Varaždina – Varaždinski tamburaški orkestar i Klapu HRM Sveti Juraj. Na koncertu "Sv. Duje moj“  s početkom u 21 sat nastupit će Klapa Cambi Kaštela, Goran Karan i Grupa Vagabundo te nakon vatrometa predviđenog u 23 sata, Tedi Spalato uz Orkestar Gorana Rukavine.

hr Thu May 05 2022 13:58:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290ccb618d1cbe1378b45ad/80
Foto: UNIST

Električni romobili i sup daske obradovali studente u Splitu!

Studenti imaju na raspolaganju besplatno korsititi 20 električnih romobila i 12 sup daski
Započinje vrijeme ispita i studenti lagano griju klupe. Ali dugotrajno učenje zaslužuje i kvalitetan odmor i malo razbibrige. Studentski centar u Splitu se pobrinuo da to vrijeme odmora bude kvalitetno iskorišteno i da se studenti ne trebaju mnogo misliti kako ga provesti.

Nakon prošlotjednih 40 besplatnih bicikla za studente, stanari splitskih studentskih domova odsad na raspolaganju imaju i 20 električnih romobila i 12 sup daski koje mogu besplatno koristiti. Dovoljno je spustiti se do recepcije i zatražiti svoj način zabave i rekreacij.

hr Fri May 27 2022 15:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6266d3d7ecdbd17d5c8b4610/80
Foto: Grad Split

Program za Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Splita

"Lijepa naša" će biti intonirana u izvedbi kvarteta saksofona Glazbene škole Josip Hatze u 9.30 sati na Pjaci uz podizanje zastave RH
Iz Grada Splita su poslali službeni program obilježavanja Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja grada Splita u ponedjeljak.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita, 30. svibnja 2022. godine, započet će polaganjem vijenaca na gradskom groblju Lovrinac u 8 sati kod Središnjeg križa, zatim na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te kod Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.

U 9 sati cvijeće će se položiti i kod spomenika u Parku branitelja, a potom će se sa zgrade Gradske uprave spustiti 22 metra dug hrvatski barjak.

Na štandarcu na Pjaci u 9.30 sati, uz intoniranje državne himne „Lijepa naša“ u izvedbi kvarteta saksofona Glazbene škole  „Josip Hatze“ podići će se zastava Republike Hrvatske. U 11 sati u katedrali sv. Dujma služit će se sveta misa. 

U večernjem djelu programa u 20 sati na Trgu Gaje Bulata Orkestar HRM-a i Klapa sv. Juraj na Trgu Gaje Bulata izvest će svečani koncert kao poklon svim građanima Splita, a nakon koncerta u 21.30 sati bit će vatromet s Gata sv. Nikole.

Građanima Splita i splitskim braniteljima čestitamo Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Splita!
hr Fri May 27 2022 14:09:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62877b5d18d1cbe5178b458a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Marinko Biškić i Tomo Matičević uz Tamaru Visković kao kandidati za dogradonačelnike

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita Tamara Visković imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu.

Prvi je najpoznatiji splitski čokolatjer, uzorni poslodavac, glazbenik i dugogodišnji sudionik aktivističkog, kulturnog i društvenog života u Splitu Marinko Biškić. Uz sve poslovne uspjehe, posebno za čokolade Nadalina, Biškić je za svoj društveni angažman dobitnik i nagrade EN FACE :: Anfas, obrazloženu dobrim opisom cijelog Marinkovog života: "za organski i trajno razbarušeni anarhizam, za uporan i društveno relevantan antifašizam i za dubinski ili psihoanalitički podmukao antikapitalizam".

Uz njega i Tamaru na glasačkom listiću i na budućem zajedničkom poslu stajat će Tomo Matičević, srednjoškolski profesor etike, filozofije i logike. Osim prosvjetnog rada u razredu, sudjelovao je u organizaciji državnih natjecanja i stručnih skupova, te u nekoliko europskih projekata, među ostalim i osmišljavanja novog kurikuluma Mediji u suvremenom društvu (medijska pismenost). I on je godinama društveno aktivan u udrugama i institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem, ekologijom, kulturom i socijalnom problematikom.


hr Fri May 27 2022 13:37:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b59b18d1cb85368b45c8/80

Đogaš: "Vaučerima želimo povećati broj djece u sportu, jedno dijete više u klubu je jedno dijete manje na ulici“

Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca
Na konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, predstavio je projekt sportskih vaučera za osnovnoškolce i srednjoškolce kojima se, kako kaže, želi potaknuti veće uključivanje djece u sport. Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca koji subvencioniranje dijela sportske članarine vide kao izravni doprinos razvoju splitskog sporta.

Projekt podrazumijeva subvencioniranje dijela sportske članarine za osnovnoškolce i srednjoškolce u iznosu od 150 kuna po djetetu, čime bi se znatno rasteretili obiteljski budžeti. Baviti se sportom u Splitu, izjavili su, danas je skupo. U splitskim klubovima trenutno trenira oko devet tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a cijena prosječne članarine je između 240 i 350 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi putovanja, opreme i prijevoza za djecu, roditelji često moraju izdvajati oko 1.200 kuna mjesečno. Đogaš je naglasio da bi za ovu mjeru trebalo izdvojiti oko sedam milijuna kuna jer Grad već izdvaja određena sredstva.


- Za budućnost splitskog sporta ključna su djeca, koja su danas manje fizički aktivna nego prije. Bavljenje sportom iznimno je važno za zdravlje splitske djece, ali jasno nam je da troškovi bavljenja sportom opterećuju kućne budžete. Kao odgovorna gradska uprava ovim vaučerima želimo olakšati život roditeljima. Jedno dijete u klubu više je jedno dijete na ulici manje – izjavio je prilikom predstavljanja Đogaš i dodao da nam se sportski talenti ne smiju događati slučajno, već biti rezultat promišljene politike, kao i ulaganja u gradsku sportsku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan korak u tom smjeru. Mjeru su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca.


Osim o subvencioniranju članarina, na predstavljanju se govorilo i o Europskim igrama i važnosti da se Split izbori za domaćinstvo 2027. godine. Split je najsportskiji grad na svitu i zaslužuje velika sportska događanja. Trebamo se izboriti za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine koji će nam donijeti veliku posjećenost, vidljivost, prihode, vrhunski sport, ali i priliku da obnovimo dio sportske infrastrukture – izjavio je Reić. 
hr Fri May 27 2022 13:27:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .