Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

HGK planira uskoro krenuti u prodaju nekretnina

Na popisu je 14 stanova, 59 garaža i 34 poslovna prostora

Pokušaji Hrvatske gospodarske komore (HGK) da ulaganjima u nekretnine i izlaskom na turističko tržište nadomjesti dio novca – bez kojega je ostala početkom prošle godine nakon reforme komorskog sustava i ukidanja obveznog članstva za najveći dio poduzeća u Hrvatskoj – otvorilo je i pitanje kako u novim uvjetima živi i funkcionira HGK.

Skupštini je nedavno predočen detaljan pregled stanja i rezultata za prošlu godinu, u kojoj je podvučena crta i vidljiv efekt transformacije, a članicama i javnosti predočen je i detaljan pregled nekretnina koje Komora posjeduje i planova kako će njima raspolagati u narednom razdoblju, piše Poslovni dnevnik

Kada se kovao poslovni plan za prvu “tržišnu” godinu, u HGK-u su s oprezom očekivane prihode od članarina spustili za 40 posto u odnosu na vrijeme kada su ih praktički sve tvrtke bile obvezne plaćati, uglavnom 42 kune mjesečno.

U javnom diskursu dalo se naslutiti da će se mijenjati komorski sustav u pogledu obveznog članstva, pa su se u HGK već ranije počeli pripremati za nove uvjete u koje se moraju uklopiti. Tako su HGK-u zadnjih nekoliko godina počeli vidno rasti prihodi i s drugih osnova, prvenstveno po sredstvima iz EU programa.

Kod usvajanja plana za prvu “tržišnu” godinu dojam je bio da su ipak dosta optimistični u planovima: procjena je bila da će ukupni prihodi u 2022. biti na razini oko 23,5 milijuna eura, od čega bi članarine iznosile 15,8 milijuna eura.

Pokazalo se da je ta stresna godina za HGK prošla iznad očekivanja – ukupan ostvareni prihod bio je 26,7 milijuna eura, a u tome su članarine iznosile 17,2 milijuna eura, odnosno bile su za gotovo 1,4 milijuna eura veće od plana.

Rashodi, koji su uključivali i otpremnine za smanjenje broja zaposlenih, bili su manji od planiranog, tako da je na kraju HGK godinu zaključio u plusu od gotovo 3,4 milijuna eura. To je dalo osnova i za optimizam u postavljanju plana za ovu godinu, u kojoj HGK računa na prihode od oko 28,4 milijuna eura, više nego lani, iako još uvijek ispod razine iz rekordne 2021., kada je uprihođeno 28,8 milijuna eura.

U ovogodišnjem bi iznosu prema službenim kalkulacijama članarine trebale donijeti oko 17,3 milijuna eura. Na upit koliko je članica u obvezi plaćanja nakon ukidanja obveznog izdvajanja za članarine (za 98% tvrtki), u HGK kažu kako je taj broj trenutno iznad 7200, s tim da on ne uključuje samo tvrtke koje su zakonom i dalje ostale u obveznom članstvu, a to su srednje i velike tvrtke, nego i one koje članarinu plaćaju dobrovoljno.

Ima i zaštićenih najmoprimaca

Dio stanova u vlasništvu HGK, kako je vidljivo iz prikaza, imaju zaštićene najmoprimce ili su u najmu, a mnogi nisu u funkciji.

Iz HGK ističu kako bilježe kontinuiran rast broja dobrovoljnih članica. “Nakon prvih pola godine primjene novog zakona bilo ih je više od 800. Od tada je taj broj porastao za gotovo 80 posto”, odgovorili su nam u HGK. Ipak, plaćajućeg članstva zapravo je malo ima li se u vidu recentne DZS-ove podatke o broju poduzeća u Hrvatskoj po kojima je službeno registrirano 224 tisuće tvrtki, a aktivno je 142 tisuće trgovačkih društava.

Dio prihoda ostvaruje se i kroz usluge koje HGK naplaćuje, primjerice za sudjelovanje na sajmovima, konferencijama, od kotizacija, arbitražnih postupaka i slično, a od njih je HGK-u lani sjelo na račun 1,34 milijuna eura. Svakako najviše pažnje u strukturi prihoda plijeni stavka “ostali prihodi”, koji su donijeli više od tri milijuna eura, a među kojima se najveći dio odnosi na prodaju nekretnine u Bruxellesu. Prodana je prošlog ljeta za dva milijuna eura.

Osigurač stabilnosti
Nekretnine su za HGK važan osigurač financijske stabilnosti. S jedne strane, HGK ima popriličan portfelj, od zgrada i poslovnih prostora do stanova i garaža na području cijele države. Dio stanova, kako je vidljivo iz prikaza, imaju zaštićene najmoprimce ili su u najmu, a mnogi nisu u funkciji.

Kako bi reducirao troškove, HGK-u je namjera izraditi procjene vrijednosti i za mnoge od njih pokrenuti prodaju. Na popisu je, primjerice, 14 stanova, 59 garaža i 34 poslovna prostora, a u javno dostupnim dokumentima navedeni su precizno svi detalji, od lokacije i površine do procijenjene vrijednosti i sadašnjeg statusa nekretnine.

Inače, osim nekretnine u Bruxellesu, HGK je po izvješću prodao još četiri nekretnine, sve u 2019., jedan stan u Senju te četiri poslovna prostora, od kojih je jedan u crnogorskom Kotoru. Inače, isti broj garaža i stanova bio je u planu gospodarenja i za prethodnu 2021.

Ovakav nekretninski fond HGK-u, koji očito “pliva” u novim uvjetima, definitivno pruža mogućnost za razmatranje opcija da neke od vrijednih nekretnina, poput motela Panorama u Rijeci i zgrade na splitskoj rivi, stavi u funkciju i uđe u hotelski biznis ili, pak, uđe u greenfield projekt gradnje poslovno-konferencijskog centra u Zagrebu. Takvi dugoročni projekti izazvali su zanimanje i različite reakcije u javnosti, no u budućnosti Komori bi mogli donijeti dodatne prihode.

To je još uvijek na dugom štapu, pa je razumljiv stav, vidljiv iz odgovora na pitanja o promjenama u radu, da su sada u HGK-u prioritetno fokusirani na razvoj i pružanje usluga svojim članicama. U ovom trenutku, kažu, nude širok raspon usluga i proizvoda, više od njih 60, a u prvih osam mjeseci isporučili su oko 4500, a najveći korisnici bile su velike tvrtke. U posljednje vrijeme, dodaju, osim poslovnih subjekata primjetan je sve veći interes obrazovnih institucija i lokalnih zajednica za HGK-ove usluge.

Nisu sinonim opterećenja
Radi se o edukacijama, specijaliziranim radionicama i konferencijama, a kao primjer u HGK-u izdvajaju ESG akademiju koju su pokrenuli u listopadu prošle godine kroz opće strateške radionice, specijalizirane za pojedine sektorske grane, te “krojene po mjeri” na zahtjeve tvrtki. Kroz te je radionice prošlo već oko 800 sudionika.

Uz stručne konzultacije, posebno izdvajaju Indekse cijena građevinskog materijala. Radi se, kako naglašavaju, o jedinstvenoj tržišnoj usluzi koja je trenutna reakcija na poremećaje na tržištu i potrebe članica koje su se suočavale s problemima. HGK je uspostavio metodologiju za izračun indeksa kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala.

Jedna od većih promjena, uz ukidanje obvezne članarine, u reformi HGK bilo je i veliko smanjenje broja zaposlenih, za oko stotinu. To je lani i provedeno. Zaposlenih je sada oko 290, što je, usporedi li se s kapacitetima koji su svojedobno iritirali gospodarstvenike i javnost, gotovo upola manji broj. S manjim timom i cijelim spektrom usluga koje koriste oni koji ih doista trebaju, HGK uspijeva opstati i prestao je biti sinonim opterećenja u hrvatskom gospodarstvu.

hr Sun Sep 17 2023 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64ca69755d796578878b46a0/80
Foto: Pixabay

Rastu kamate na štednju: Evo što planiraju banke

Vlada je s bankama u okviru mjera pomoći dogovorila da će podići kamate na štednju, a evo kakvi su planovi banaka i koliko bi kamatne stope mogle rasti
Banke su dogovorile s Vladom da će podignuti kamate na štednju, a neke s ovom mjerom koja bi trebala ublažiti negativan efekt inflacije na vrijednost novca kreću već od početka listopada.

Kamate na štednju su već godinama u silaznoj putanji pa su mnogi odustali od klasične štednje i okrenuli se drugim vidovima ulaganja ili su čak podignuli novac i spremili ga kod kuće. Prvu značajniju promjenu donijelo je izdanje narodne obveznice u ožujku kada je zabilježen snažan odljev štednje iz banaka. - piše Dnevnik Nove TV

U bankama je, međutim, građanima i dalje ostalo oko 35 milijardi eura no vrijednost tog novca prilično je nagrizla inflacija. Kako bi se koliko-toliko očuvala vrijednost onog što Hrvati drže u čarapama, Banski su dvori pritisnuli bankarski sektor da podigne kamate na štednju.   

Prva je rast kamata na depozite građana najavila državna Hrvatska poštanska banka (HPB) koja će od početka idućeg mjeseca građanima ponuditi novi štedni proizvod kojim klijenti uz oročavanje minimalno 250 eura na rok od jedne godine mogu ostvariti prinos od 3 posto. Za oročenje na devet mjeseci kamata je 2,90 posto, a na šest mjeseci 2,80 posto.

Iz Raiffeisen banke (RBA) odgovorili su na naš upit kako će od 2. listopada u ponudi oročenih depozita za potrošače imati posebnu ponudu za ugovaranje nenamjenske oročene štednje u iznosu od 3000 eura ili 3000 dolara. Na rok od dvije godine kamatna stopa bit će 2 posto, za godinu dana jedan i pol posto dok će na ročnost od šest mjeseci prinos biti jedan posto. Sada je, primjerice, kamata na isti iznos štednje, dakle 3000 eura ili dolara, jedan posto na oročenje od godinu dana.

Iz Privredne banke Zagreb (PBZ) poručuju kako su od kraja travnja započeli s podizanjem kamatnih stopa na depozite građana, dok je u kolovozu napravljen i drugi krug povećanja kamata. Tako sada kamatna stopa na štednju u eurima, ovisno o ročnosti kao i vrsti štednog proizvoda, idu do primjerice 1,50 posto na rok od 6 mjeseci ili 1,70 posto na godinu dana.

Iz Erste banke navode kako su i oni od 1. svibnja ove godine povećali kamatne stope na novougovorene depozite građana u eurima i dolarima, u prosjeku za jedan postotni bod. Ovisno o modelu i ročnosti štednje, nove kamatne stope kreću se u rasponu od 0,3 do 1,5 posto u odnosu na 0,02 posto do 0,1 posto, koliko su one iznosile prije 1. svibnja.

Iz OTP banke poručili su da intenzivno rade na analizi svih opcija te da će početkom listopada objaviti datum primjene novih, viših kamatnih stopa. - piše Dnevnik Nove TV.

Zagrebačka banka kaže da radi na postupnom povećavanju kamatnih stopa na depozite građana u nadolazećem razdoblju, ali ne otkrivaju što će im točno ponuditi.

hr Thu Sep 28 2023 21:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6515b698cc67472b168b4596/80
Foto: SDŽ, Jakov Vetma

Ursula von der Leyen u društvu Plenkovića i županijske vlasti obišla Regionalni centar za vatrogastvo u Vučevici

Von der Leyen je naglasila kako je lijepo što se na ovakvim projektima i suradnjama vidi europski duh
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban obišli su u četvrtak objekt Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici.

Von der Leyen je naglasila kako je lijepo što se na ovakvim projektima i suradnjama vidi europski duh.

- Ovo je Europa koja živi i koja djeluje. Lijepo je čuti kako su svi, od vrha do samih vatrogasaca, zapeli kako bi ovaj vatrogasni centar bio izgrađen i ustrojen te kako bi se moglo djelovati. Vi nosite izuzetnu odgovornost! Meni je potpuno jasno kako su teški vaši zadaci i kako trebate biti izuzetno osposobljeni da sutra te zadatke možete i izvršiti.  Vi ste oni koji dolazite kada su drugi u nevolji. Pomažete onima koji od drugih više ne mogu dobiti pomoć, vi ste oni koji se ističete izuzetnom profesionalnošću i koji imate izuzetno iskustvo u ovom području - izjavila je von der Leyen.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prisjetio se kako je na lokaciji u Vučevici na kojoj se danas nalazi ovaj reprezentativan objekt, bio i prije tri godine, kada tamo nije bilo ništa osim kamena.

- Sada imamo ovaj centar izvrsnosti za obrazovanje vatrogasaca iz cijele Hrvatske i drugih zemalja. Želim vam iskreno čestitati na izgradnji ovoga projekta vrijednog 11 i pol milijuna eura. Lijepo je što se on realizira kroz program Interreg suradnje između Hrvatske i Italije te što je u njega uključen veliki broj partnera, od Istarske županije do drugih županija blizu Vučevice. U Hrvatskoj imamo 160 godina tradicije dobrovoljnog vatrogastva, ali i ogroman značaj profesionalnih postrojbi. S njima imamo sjajnu suradnju i razumijevanje. Zato smo u našem mandatu učinili brojne iskorake u poboljšavanju institucionalnog ustroja. Hrvatska vatrogasna zajednica je iz statusa udruge postala središnji državni ured. Konsolidirali smo i proračunske izdatke, uložili značajna sredstva u tehničku opremu kroz Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije - poručio je Plenković.

Župan Blaženko Boban zahvalio je premijeru Plenkoviću jer niz projekata na području naše županije ne bi bilo da nije njegova angažmana u privlačenju sredstava iz Europske unije, poglavito u sigurnosnim i prometnim projektima.

- Upravo smo ova dva dana svjedočili o dva iznimno važna projekta, čija je udaljenost svega stotinjak metara. Već smo potpisali ugovor za početak radova na poveznici ovoga centra odnosno autoceste na čvoru Vučevica do spoja kaštelanske ceste D8. Želimo pokazati kako ozbiljno upravljamo europskim sredstvima i kroz ovaj projekt kojega imamo u Vučevici. Dragi vatrogasci, hvala vam i dobro došli u svoju kuću! Naša agencija RERA je postala najbolja i najisplativija agencija u Hrvatskoj. Svjedoci smo sigurnosnih poteškoća na području cijele Europe, ne samo ratnih stradanja nego i poplava i požara. Mi u Hrvatskoj smo to najbolje osjetili proteklih godina. Do izgradnje ovoga centra došlo je upravo prepoznajući sredstva koja Europska unija izdvaja za sigurnost. Ovaj centar će biti jamac sigurnosti i stabilnosti od požara i poplava. Što se tiče ljudstva, već smo danas kapacitirani da možemo pomagati svim zemljama u Europi i šire. I u Izrael smo slali upravo naše ljude koji su se istaknuli svojim znanjem i sposobnošću - izjavio je župan.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković govorio je o odličnoj suradnji s mnogim vatrogasnim društvima iz zemalja Europske unije.

- Hvala Vladi i premijeru Plenkoviću na potpori vatrogastvu, a našu spremnost pomaganju ne samo pri gašenju požara, već i u pandemiji, poplavama, potresima, olujnim nevremenima, već smo dokazali. Ove godine smo tri puta u gašenju požara pomogli i Grčkoj, a prijašnjih godina i brojnim drugim zemljama. Imamo odličnu suradnji i sa svim državnim dionicima koji su akteri spasilačkih akcija. Ovaj Centar izvrsnosti služit će za edukaciju vatrogasaca. Hvala županiji i županu Bobanu, RERA-i, Tihomiru Zecu i Damiru Gabriću koji projekt prate od početka, hvala Anti Sanaderu, koji je menadžerski upravljao sustavom - poručio je Tucaković.

Obilasku su nazočili i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić te ravnatelj javne ustanove RERA Jozo Sarač.

hr Thu Sep 28 2023 19:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65158f33cc67477b168b4573/80
Foto: Grad Kaštela

Damir Karanušić najbolji kaštelanski policajac 2023.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović čestitao je najboljem policajcu i zahvalio ne samo njemu nego i svim njegovim kolegama koji rade na očuvanju sigurnosti u Kaštelima

Povodom blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika policije, gradonačelnik Denis Ivanović zajedno sa zamjenicom Jadrankom Matok Bosančić organizirao je prijem za najboljeg policajca 2023. iz Policijske postaje Kaštela. Riječ je o policijskom službeniku Damiru Karanušiću koji je od gradonačelnika dobio prigodan poklon i zahvalnicu.

- Kolega Damir Karanušić na radnom mjestu kontakt policajca već je dugi niz godina. Svojim radom, i ne samo u tom dijelu posla, već i sudjelovanjem i održavanjem raznih edukacijskih radionica u odgojno-obrazovnim ustanovama, ostavlja uistinu dobre rezultate – kazao je o najboljem policajcu načelnik policijske postaje Kaštela, Nediljko Gudelj.

- Ja bih se zahvalio svojim kolegama na njihovoj potpori. Ponosan sam što sam upravo ja izabran za najboljeg među njima, ali moji rezultati su rezultati svih nas u Kaštelima. Istaknuo bih i izvrsnu, gotovo svakodnevnu, suradnju s prometnim redarstvom Grada Kaštela– izjavio je Karanušić.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović čestitao je najboljem policajcu i zahvalio ne samo njemu nego i svim njegovim kolegama koji rade na očuvanju sigurnosti u Kaštelima. Ovom prilikom je istaknuo sjajnu suradnju Grada i PP Kaštela.

- Već tradicionalno organiziramo prijem najboljeg policajca s područja grada Kaštela. Suradnja policajaca s našim prometnim redarima kao i moja s načelnikom Gudeljom je na svakodnevnoj razini uistinu uspješna. Ovim putem čestitam policajcima njihov Dan, blagdan Svetog Mihovila te čestitam našem nagrađenom policajcu Damiru – kazao je gradonačelnik.

Pohvale za suradnju uputila je i zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić i naglasila da je posebno vidljiva u cijelom nizu preventivnih i edukativnih aktivnosti koje se provode na području našeg grada.

U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je svega pet najtežih kaznenih djela. U kaznenim djelima prednjače imovinska kaznena djela, poput provala i krađa, kojih je bilo 23, a od toga su dvije provale u stanove i obiteljske kuće. Ujedno smo sudjelovali na javnim okupljanjima i tu je uglavnom sve prošlo bez većih problema – kazao je u ime PP Kaštela, načelnik Nediljko Gudelj.


hr Thu Sep 28 2023 16:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5c55a5560e4938ac938b46c5/80

U Solinu muškarac poziva djecu u vozila, policija radi na slučajevima...

Društvenim mrežama širi se objava kako su dvije djevojčice imale susret s muškarcem. Obje su pobjegle su od osobe u vozilu
Policija provjera istinitost informacija koje se u desetak dana dobili službenici iz Solina, i to kako je na području Salone i Ninčevića nepoznata osoba pozivala djecu u vozila.

- U oba slučaja navedeno je kako nepoznata osoba nije izlazila iz vozila i nije bilo nasilnog pokušaja stavljanja djeteta u vozilo. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje kako bi utvrdili sve točne činjenice i okolnosti zaprimljenih informacija – kažu iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske navodeći kako, otkad su ustrojeni kao policijska uprava, nisu imali događaj otmice djeteta, ali i kako iznimno ozbiljno pristupaju dojavama iz Solina.

Društvenim mrežama širi se objava kako su dvije djevojčice imale susret s muškarcem. Obje su pobjegle su od osobe u vozilu.

- Prekjučer je prijateljičinu kćer, koja ide u 5. razred, gore gdje žive, između Salone i Ninčevića, neki luđak nagovarao da mu uđe u auto, mala se prepala, počela trčati i uspjela pobjeći, imao je kapu, sunčane naočale i medicinsku masku tako da ništa od fizionomije nije skužila, ništa, jedino je vidjela da su dubrovačke tablice, prijateljica je prijavila policiji pokušaj otmice i rekli su joj da postoji već prijava slična za dubrovačku tablicu pa razglasite okolo jer u medijima nema ništa – piše u objavi.
hr Thu Sep 28 2023 15:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .