Rusija: NATO koristi ukrajinsku krizu kako bi opravdao postojanje

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u četvrtak NATO da koristi krizu u Ukrajini kako bi opravdao svoje postojanje i povećao svoju privlačnost među zemljama članicama okupljajući ih u zajedničkoj borbi protiv izmišljenog neprijatelja, prenose agencije.

Pošto je izbila ukrajinska kriza, Rusija i Zapad našli su se u slijepoj ulici koja podsjeća na razdoblje Hladnog rata. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je Moskvi da povuče svoje trupe s ukrajinske granice ili da se suoči s posljedicama u slučaju intervencije u Ukrajini, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo priopćilo je da su Rasmussenove izjave agresivne i da on posljednjih mjeseci nije ponudio nikakav “konstruktivan plan” za rješavanje krize u Ukrajini. Ministarstvo je također naglasilo da Rasmussen svojim izjavama samo pojačava nestabilnost regije.

– Stalne optužbe glavnog tajnika usmjerene protiv nas uvjerile su nas da Savez koristi krizu u Ukrajini kako bi zbio svoje redove protiv izmišljene vanjske prijetnje članicama NATO-a i kako bi ojačao svoju popularnost … u 21. stoljeću – navodi se u izjavi ruskog ministarstva.

Zamjenik ruskog premijera Igor Šuvalov rekao je za njemački list Die Welt od četvrtka da su ukrajinskom poluotoku Krimu, koji je anektirala Rusija, potrebne investicije koje ne mogu biti pokrivene postojećim fondovima.

– Kad zemlja dobije dva milijuna novih stanovnika … koji trebaju velika ulaganja, to ne može biti napravljeno jednostavnim preusmjeravanjem novca iz postojećih državnih programa – rekao je Šuvalov dodajući da ceste i luke na Krimu trebaju “ozbiljna ulaganja”.

Rusija ima proračunska pravila koja zabranjuju vladino posuđivanje novca u iznosu višem od jedan posto BDP-a i povezuju potrošnju s dugoročnim cijenama nafte. Šuvalov je međutim rekao: – Mislim da je u redu promijeniti ta pravila za dva milijuna novih ruskih državljana na Krimu – rekao je Šuvalov, koji je boravio u Berlinu na poslovnoj konferenciji.

POSLJEDNJE DODANO: