Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6460ab8c5d79659b638b45af/80

Cijeli život pomaže drugima, a sad je rođendan dočekala uz hajdučke suze radosnice: „Najneočekivaniji i najmoćniji poklon“

Bez obzira jeste li cijeli svoj život u Splitu, doselili se u recentno doba ili tek redovito pratite vijesti iz grada podno Marjana, vjerojatno ste čuli za Đordanu Barbarić.

Ženu koja je nebrojeno puta demonstrirala koliko veliko srce ima kroz svoj 25 godina dug angažman u udruzi Most koju je i osnovala. Nakon niza situacija u kojima je ona siromašnima i beskućnicima priuštila lijepe životne trenutke, ovaj put su Đordanu obradovali njezini prijatelji i suradnici, do te mjere da su i potekle suze radosnice.

- Rođendansko iznenađenje, hajdučki, apsolutno drugarstvo. Mogu priznati da je ovo i najveće iznenađenje i najveća udružena ekipa s moćnom i jakom porukom, rekla je Đordana nakon što su joj se malo slegli dojmovi.

Upisana je u park Za sva vrimena, zajedno s tisućama navijača i nešto manjim brojem onih koji još uvijek imaju priliku to postati.

- Ovo je zapravo moj drugi dom. Most je stvarno jedna lijepa priča, ogroman izazov i ono što bi pjesnik rekao, moj zanat mi je dao da upoznam divne ljude i suradnike. Drago mi je da sam sa svojom ekipom imala priliku pokrenuti i popraviti neke stvari po pitanju siromaštva, beskućništva i maloljetničke delinkvencije. Most dosta ovisi o volonterima i samim time ima lijepu dodirnu točku s Našim Hajdukom, započela je Đordana svoju priču. 

Na pitanje što ju je toliko posebno privuklo u sve ovo, u prvi plan je istaknula Dadu Lelasa, svog suradnika i prijatelja iz udruge Most.

- Privuklo me puno toga. Ljudi se čude kad se u ovim godinama ide na utakmice i navija, ali u mojoj obitelji je to nekako išlo po ženskoj liniji, od moje babe do moje mame. Kad imate kolegu s kojim 25 godina radite koji je bio fantastičan glasnogovornik Torcide, kad imate takvo jedno okruženje navijačko oko sebe, onda vam je ta priča prirodna. Naš Hajduk je za mene jedna od najljepših priča u kojima sam bila i u koje sam bila uvučena. Kad smo radili jedan strateški plan, nikad pametnije grupe, nikad predanije ekipe nisam vidjela od ekipe iz Našeg Hajduka koja je tad stvarala neku priču. Nije bilo nijedne prilike kad se govorilo o volonterstvu, bilo je njih 20-ak, iz Torcide i Našeg Hajduka, začetnika cijele ideje. Raditi s njima, planirati što bi u idućih pet ili 10 godina trebalo napraviti, kako vide klub, takve predanosti i takvog vizionarstva, ljubavi, mislim da nisam osjetila ni kod jedne grupe, a radila sam s jako puno volontera u različitim organizacijama“, naglasila je Đordana.

Otkrila je da nije imala pojma o čemu se točno radi kad su joj rekli da joj pripremaju iznenađenje, ali dok se vozila u automobilu s povezanim očima proradio je u njoj detektivski gen.

- Dar je u životu kad imate takvu prijateljicu s kojom se viđate dva mjeseca, a drži u potpunoj tajnosti, organizira razna moja društva, ekipe, animira sve i priredi jedno iznenađenje koje stvarno nisam očekivala. Potpuno sam se predala ideji da mi stave povez na oči i da ću trebati nešto hodati, ništa nisam pitala.  Previše sam gledala detektivskih filmova i shvatila sam da ovo ide u smjeru stadiona, a onda je ovo bilo jedno potpuno ludilo, vrlo emotivno. Odmah sam stavila naočale, zasuzila sam. Dođeš, vidiš svoje ljude, kamere sa svih strana, jedno ogromno ganuće, jedna ogromna zahvalnost. Na licu se vidjela jedna neizmjerna sreća i ne shvaćaš da se to dogodilo.

U nekoliko riječi je sažela sve što je taj dan osjetila. 

- Najneočekivaniji, najmoćniji, pokazao je snagu prijateljstva, ali i tu moćnu snagu Hajduka koja nas veže sve u ovom podneblju, podcrtala je Đordana emocije koje je poklon izazvao.

Za kraj je poručila kako nije samo friška stanovnica Parka nego i ponosna Hajdukova pretplatnica. 

- Pretplata je stvarno jedan drugi level, to se zna da neku srijedu ili subotu gdje ćeš biti. U ovim godinama jedno saznanje koje su to veze prijateljstva i moći s nama, ja sam nekako patetična, ali – samo ljubav, zaključila je Đordana.

hr Sun May 14 2023 11:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c0254f70e4938862e8b460a/80
Foto: PIXABAY

Google uvodi promjene u Gmail, možda vam se neće svidjeti

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad

Ako paralelno koristite Googleov servis za elektroničku poštu, Gmail i još neki e-mail servis, vjerojatno ste primijetili da je pretraživanje kod Googlea puno brže i preciznije nego kod drugih servisa. - prenosi zimo.

No, to će se uskoro promijenit. I ako je suditi po najavama i Googlea, nismo sigurni kako će korisnici reagirati na te promjene. 

Naime, iz Googlea su najavili kako će promijeniti način na koj funkcionira tražilica unutar Gmail. Tako rezultati više neće biti poredani kronološki, od posljednjeg primljenog e-maila s ključnom riječi koja se traži, prema onim starijima. Ne, Google uvodi "top rezultate" odnosno na samo će vrhu stranice rezultata pretraživanja biti e-mailovi za koje Google misli da korisnik želi vidjeti tj. traži. 

Kako su pojasnili iz Googlea, koristit će strojno učenje kako bi analizirali e-mailove koji su stigli posljednji u kombinaciji s pojmom koji korisnik traži te "nekim drugim relevantni faktorima" kako bi dali najbolji rezultat pretraživanja. Najbolji za koga, mogli bismo pitati. 

Ostali rezultati, kažu u Googleu, pojavit će se u donjem dijelu ekrana, posloženi kronološki. Onako kako se to pojavljivalo do sad.

U Googleu tvrde da je ova promjena došla od samih korisnika koji su željeli "bolje rezultate pretraživanja". 

Kako bilo, promjene su neizbježne, pa će tako prvi u novim rezultatima pretraživanja Inboxa moći uživati korisnici koji koriste Gmail putem mobilne aplikacije. Promjene bi trebale biti implemenirane diljem svijeta u sljedeća dva tjedna. 

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad. 


hr Sun Jun 04 2023 14:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647c32a45d796577c68b4586/80

Splitski gimnazijalci sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta!

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!"
Pod mentorstvom prof. Dijane Ledić Begonja i prof. Maje Kralj, učenici Prirodoslovne škole Split i 1. gimnazije Split su sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta koja se održala u virtualnom okruženju.

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!“.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley obratile su se učenicima prigodnim riječima. Nakon edukativnih i interaktivnih predavanja na temu: „Kako vaš izbor oblikuje zakonodavstvo EU u budućnosti?“, učenici su sudjelovali u raspravama, postavljali pitanja te predlagali nova rješenja čime su pokazali izniman interes za konstruktivnu raspravu.

Kroz suradnju s EU parlamentom u Strasbourgu, prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Maja Kralj su omogućile učenicima da se upoznaju sa zakonodavnom procedurom donošenja zakona najvišeg predstavničkog i demokratskog zakonodavnog tijela Europske unije, ulozi EU parlamenta u životu građana, promicanju europskih i demokratskih vrijednosti te demokratske i europske političke kulture medu mladima. 

- Na mladima svijet ostaje ali i participativna odgovornost u izgradnji zajedničke budućnosti Europske unije. – kratko je rekla prof. Dijana Ledić Begonja.

hr Sun Jun 04 2023 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b801c5d796577c68b4568/80

Nezaboravna večer "Solinska za Mašu" oduševila posjetitelje!

Svi prihodi od večeri bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu

Nevjerojatna večer pod nazivom "Solinska za Mašu" održana je s velikim uspjehom, okupivši raznoliki miks žive glazbe i suradnju DJ-eva u partnerstvu s Adriatic Social Clubom, The Flag Pubom, Caffe barom Basket Pub, RED BARON - Beer And Whiskey Barom i Cool Garden Pubom. Ovaj događaj nije samo bio proslava glazbe i zabave, već je također imao humanitarnu svrhu.

Splićani su se okupili kako bi uživali u uzbudljivom nizu nastupa talentiranih glazbenika i DJ-eva. Suradnja između Adriatic Social Cluba, The Flag Puba, Basket Puba, RED BARON - Beer And Whiskey Bara i Cool Garden Puba osigurala je raznovrsne glazbene žanrove koji su zadovoljili svaki ukus.

Posjetitelji su uživali u energičnim ritmovima i uzbudljivim nastupima izvođača, koji su osigurali da se svi prisutni zabave i uživaju cijelu noć.

"Solinska za Mašu" je bio veliki uspjeh, s izvanrednim odazivom i podrškom lokalne zajednice. Organizatori zahvaljuju svim sudionicima, izvođačima, sponzorima i volonterima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja.

Svi prihodi od večeri "Solinska za Mašu" bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu, pružajući joj podršku u njenim izazovima i borbi.

Ova večer je samo jedan korak u širem nizu aktivnosti! Detalje i datume svih događaja možete pronaći na Svi za Mašu web stranici, Instagram profilu ili  Svi za Mašu Facebook profilu.

 

hr Sat Jun 03 2023 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b6dd35d79656ebf8b46c2/80

Predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu

U Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati
Gradska knjižnica Solin poziva na predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu koje će se održati u Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati. 
Nakon putopisa - ''Euroazijske priče i jedna afrička'' (2017.) te ''Priče iz daljina – motorom od Zagreba do Vladivostoka'' (2019.), autor predstavlja knjigu ''Island – Himalaja u pet moto priča'' u kojoj Ksenija i Boris Rukavina opisuju pet putovanja motorom od 2019. do 2022. kroz dvadeset i tri države.

Na svim putovanjima Borisa Rukavinu prati supruga Ksenija, također iskusna suvozačica, koja u svim putopisima sudjeluje i fotografskom kamerom, dijeleći na taj način posebna iskustva s njihovih putovanja.
Osim putopisa, Rukavina je i autor knjige ''Putovati motorom'', jedinstvenog priručnika za sigurniju vožnju motorkotača, svojevrsnih praktično-filozofskih uputa i savjeta stečenih kroz gotovo pola stoljeća vožnje.
hr Sat Jun 03 2023 14:01:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .