SLAŽETE LI SE?

Ovo je 14 najboljih plaža u Hrvatskoj prema izboru Lonely Planeta

Mnogi posjetitelji Hrvatske koji tu zemlju posjećuju prvi put zadivljeni su zapanjujućim prizorima tirkiznog mora i činjenicom da se često može vidjeti morsko dno, pa čak i u dubljim vodama. Zahvaljujući 1.777 km dugoj jadranskoj obali s preko 1.200 otoka, Hrvatska ima brojne prekrasne plaže, a samo je pitanje hoćete li više voljeti stjenovite ili pješčane. Popularni turistički vodič Lonely Planet odabrao je 14 najboljih plaža u Hrvatskoj. 

1. Zlatni Rat, otok Brač: Najfotografiranija plaža u Hrvatskoj, Zlatni rat, ne razočarava. Slijedite šetnicom s mirisom borova od Bola do ovog prekrasnog prostranstva finog, mekog šljunka prekrivenog kristalnim morem. Njegov zadivljujući V-oblik mijenja se i pomiče s plimom i strujama Jadranskog mora. Vjetrovita istočna strana plaže je vrhunsko mjesto za surfere.

2. Dubovica, otok Hvar: Partijaneri iz grada Hvara oporavljaju se od svojih pijanih noći u Dubovici, maloj uvali prekrivenoj plažom od bijelog šljunka 10 km istočno od grada. Na njenom istočnom kraju potražite malu špilju skrivenu u stjenovitoj obali. Kad vam je dosta sunca, opustite se pod borovima u Duba Beach Baru, gdje hladna pića dolaze uz dobru glazbu.

3. Sveti Jakov, Dubrovnik: Udaljen je 30 minuta hoda od Starog grada i pješačenja niz – i natrag – 160 kamenih stuba, ali Sveti Jakov vam daje malo prostora za disanje od užurbanosti glavne dubrovačke plaže. Dobivate veličanstven pogled na Stari grad ograđen zidinama, koji je još spektakularniji kako sunce zalazi. 

4. Stiniva, otok Vis: Uz južnu obalu otoka Visa nalazi se upečatljiva uvala Stiniva, okružena stjenovitim liticama sa samo uskim otvorom prema moru. Dio njezine privlačnosti leži u nepristupačnosti – možete se hrabro spustiti strmom nizbrdicom od Žužece, ali većina posjetitelja dolazi brodom i pliva kroz prolaz do bijele šljunčane plaže.

5. Plaža Ušće, Delta Neretve: Kitesurferi i windsurferi – pronašli ste jednu od najboljih plaža u Hrvatskoj za let preko pijeska i valova plaže Ušće. Plaža Ušće široko je pješčano prostranstvo koje grli deltu rijeke Neretve dok se ulijeva u Jadran. Gledajte u prekrasne planine poluotoka Pelješca ispred sebe dok uživate na pijesku i naručite hladno piće u jednostavnom malom baru na plaži.

6. Plaža Zrće, otok Pag: Plaža Zrće je velika, lako dostupna i nudi malo hlada. Ako ste spremni za zabavu, ovo je apsolutno pravo mjesto. Posljednjih godina, Papaya Club na Zrću na otvorenom zauzeo je mjesto na prestižnoj godišnjoj listi Top 100 klubova DJ Maga. Od lipnja do rujna, ‘Hrvatska Ibiza’ uživa u festivalima, tematskim party vikendima i gostovanjima poznatih DJ-eva.

7. Šunj, otok Lopud: Prošećite od glavne dubrovačke luke kroz borovu šumu do široke pješčane plaže na Šunju, gdje se možete smjestiti na mekom pijesku ili ležaljci u hladu. Zbog plitke vode ovdje je omiljena plaža za obitelji s malom djecom, dok je istočni dio plaže rezerviran za naturiste.

8. Stračinska, otok Šolta: Ovaj prekrasno opušteni otok ima duboko razvedenu obalu koja skriva malene plaže, uključujući šljunčanu uvalu u zaljevu Stračinska. To je maleno, osamljeno mjesto okruženo mirisnim borovima i stjenovitim obalama. Nema barova, samo pjenušavo plavo-zeleno more savršeno za plivanje i ronjenje.

9. Rt Kamenjak, Istra: Obala ovog krševitog i stjenovitog poluotoka na najjužnijem dijelu Istre iscrtana je mirnim zaljevima i uvalama. Njegova zapadna obala idealna je za plivanje i ronjenje, dok je prozračna istočna strana mjesto gdje se okupljaju surferi. Kad dođe vrijeme da potražite hladovinu i osvježenje, uputite se u osebujni Safari Beach Bar.

10. Lopar, otok Rab: Na poluotoku Lopar nalaze se neke od najboljih pješčanih plaža u Hrvatskoj. Rajska plaža u obliku polumjeseca najveća je i najprikladnija za obitelj, zahvaljujući plitkom moru. Za nešto skrovitije i neukroćenije, uputite se na plaže na sjevernom rubu poluotoka. Ovdje se stjenoviti izdanci protežu poput dugih prstiju u more sa zaštićenim uvalama i komadima zlatnog pijeska smještenim između.

11. Punta Rata, Brela: Stjenovita obala oko mjesta Brela, na dijelu dalmatinskog kopna poznatom kao Makarska rivijera, sastoji se od niza lijepih šljunčanih plaža. Ova 300 m šljunčana plaža s vodom koja se proteže od samog dna popularna je među lokalcima. Njegovi alepski borovi pružaju hladovinu od užarenog ljetnog sunca. Ponesite masku i disalicu oko kamena Brela obraslog drvećem na zapadnom kraju plaže kako biste istražili podvodni svijet.

12. Lubenice, otok Cres: Od Lubenica, slikovitog zaseoka smještenog na rubu litice visoke 378 m, najidiličnija plaža otoka Cresa čini se primamljivo blizu, ali do nje se može doći samo strmim i zahtjevnim jednosatnim spustom stjenovitom stazom. Neustrašivi su nagrađeni netaknutim bijelim šljunkom i tirkiznom vodom, ali i oni koji dolaze brodom. U uvali Žanje nalazi se čarobna Modra špilja u kojoj se nalazi mala šljunčana plaža.

POSLJEDNJE DODANO: