KAZNE STIŽU EKSPRESNO

Ovaj hrvatski grad uvodi nove kamere za nepropisno parkiranja

Osijek ima novi sustav kamera koje nadgledaju parkiranje i zaustavljanje vozila u središtu grada. Nakon što se putem fotografije utvrdi prekršaj, vlasniku na kućnu adresu stiže kazna s obrazloženjem o učinjenom prometnom prijestupu.

Zbog sve većega broja automobila i manjka parkirališnih mjesta u Osijeku, mnogi vozači odlučuju se na nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila. Iz Gradske su uprave tomu odlučili stati na kraj postavljanjem nadzornih kamera. Osječani smatraju da je za takav potez bio krajnji čas, piše HRT.

Dio je to sveobuhvatnog projekta Grada Osijeka kojim je predviđeno povećanje broja kamera na kritičnim prometnim točkama. Trenutačno se promet nadzire na pet mjesta.

-U Županijskoj ulici, Ulici Republike, na Trgu pape Ivana Pavla Drugoga, imamo u Kapucinskoj ulici, rekao je Danijel Slobođanac iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka.

Kamere su visoke rezolucije, a prekršitelji će na kućnu adresu dobiti obavijest s datumom i vremenom počinjenja prekršaja, te kaznu u iznosu od 30 eura.

-Kamere imaju 360 stupnjeva kut snimanja i one su geomapirane, dakle, kada vozilo uđe u lokaciju koja je zabranjena za parkiranje, kamera se automatski okreće prema toj lokaciji i obavlja fotografiranje. Nakon toga slika stiže u nadzorni centar i kreće obrada, pojasnio je Slobođanac.

Kamere nisu povezane sa Službom za izmještanje vozila, pa osječki pauk na lokaciju dolazi na poziv komunalnoga redara.

Prometni stručnjaci slažu se da su kazne jedini način za promjenu loših vozačkih navika.

-Pored neodgovornih vozača uvijek imate i onaj drugi problem, a to je puno auta, a malo parkirnih mjesta, ali kao što su kamere nekakva redovna praksa u Europi po gradovima, tako su i parkirna mjesta problem europskih gradova, ustvrdila je Jasminka Beck, inženjerka prometa, instruktorica vožnje.

Snime li vas kamere u prekršaju na osječkim ulicama, znajte da ćete, ako kaznu podmirite u sljedeća tri dana, za svoj prometni prijestup umjesto 30 – platiti 15 eura.

POSLJEDNJE DODANO: