Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626ae09decdbd12c658b470c/80
Foto: HNK Split

Nagrade 32. Marulićevih dana: 64. Tene Štivičić najbolji suvremeni dramski tekst, a Mala čuda najbolja predstava u cjelini

U organizaciji HNK Split festival se održavao od 21. travnja, a za nagrade se natjecalo deset predstava kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije
Dodjelom festivalskih nagrada večeras će, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 20 sati, biti svečano zatvoren Festival hrvatske drame 32. Marulićevi dani. U organizaciji HNK Split festival se održavao od 21. travnja, a za nagrade se natjecalo deset predstava kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nakon osam festivalskih dana, deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji i popratnog programa, festival će zatvorenim proglasiti Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

O nagradama Marul odlučivao je žiri u sastavu: dramatičar Tomislav Zajec, redateljica Nenni Delmestre, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, kostimografkinja Irena Sušac i dramatičarka Ivana Vuković. 

Po njihovom je sudu najbolja predstava 32. Marulićevih dana monodrama Mala čuda Sanje Milardović, najbolji suvremeni dramski tekst je 64 Tene Štivičić, Marula za najbolju režiju dobija Ivica Buljan za režiju drame U agoniji, nagradu za dramaturgiju drame U agoniji Vid Adam Hribar, nagrade za glumačka ostvarenja dobile su Nina Violić za ulogu Laure Lenbach u U agonijii te Katarina Romac za ulogu Paščoke u predstavi Usidrene, a nagradu za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu itd.) Ivan Marušić Klif. Nagrada žirija čitatelja Slobodne Dalmacije za glumačko ostvarenje pripala je Dei Presečki za naslovnu ulogu u predstavi Matiaš, Grabancijaš, Dijak, a od strane publike najbolje ocjenjena predstava je drama 64 Tene Štivičić.Slijedi popis nagrada s obrazloženjima.

NAGRADA MARUL ZA SUVREMENI DRAMSKI TEKST FESTIVALSKE PREDSTAVE- Tena Štivičić, 64, produkcija Atelje 212, Beograd

Svojim vještim dramskim rukopisom, Tena Štivičić u drami 64 suvremenoj hrvatskoj dramskoj literaturi donosi ženski lik koji unutar prepoznatljivih narativnih okvira uspostavlja prostor vlastite neovisnosti i bori se za njega u svakom aspektu teksta. 

U žanru anti-romantične komedije inteligentnog humora, autorica uspijeva izbjeći počesto nevidljive zamke mizoginije suvremenog društva te pritom ispisuje pažljivo strukturiran tekst visoke izvedbenosti.

NAGRADA ZA DRAMATURGIJU - Vid Adam Hribar, U agoniji, produkcija Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Filigranski preciznim čitanjem drame u Agoniji, Vid Adam Hribar učinio je poznati narativ Krležine drame napetim i potresnim tekstom visokog intenziteta. Svojom adaptacijom, Hribar je ponudio izvedbeni materijal u formi trilera u kojem svaka rečenica svojim pročišćenim sadržajem dobiva novo i suvremeno značenje čime istovremeno nudi uzbudljiv materijal izvođačima.

NAGRADA MARUL ZA PREDSTAVU U CJELINI - Autorski projekt Sanje Milardović Mala čuda, koprodukcija Teatar Exit, Zagreb i Umjetnička organizacija Teatrum

U koprodukciji Teatra Exit i umjetničke organizacije TeatruM, autorica i redateljica Sanja Milardović u suradnji sa svojim autorskim timom, u svim je segmentima pokazala čistoću izvedbenih postupaka, iznijevši priču o intimnim previranjima protagonistice na originalan i maštovit način.

Suptilna kritika, kako pozicije žene u stvarnom svijetu tako i tretman fikcionalnog ženskog lika u prostoru autorske izvedbe, u ovoj je predstavi kontinuiran i organski obitava na obje narativne linije, istovremeno ih ispreplićući. Tretmanom umjetnosti kao prostorom osobnog izliječenja, Sanja Milardović otvara pitanje prava na žalovanje i nošenje s gubitkom bliske osobe. Ova predstava potvrđuje važnost davanja vidljivosti nezavisnim kazališnim produkcijama zbog raznovrsnosti i suvremenosti festivalskih programa. 

MARUL ZA REŽIJU - Ivica Buljan, U agoniji, produkcija Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Čistim i preciznim redateljskim rukopisom, Ivica Buljan otvorio je široki prostor igre kvartetu izrazito raspoloženih protagonista pruživši im slobodu da unutar pregnantne atmosfere krležijanskog svijeta svi redom dosegnu vrhunac glumačke interpretacije. Svojim vođenjem izvedbe, Buljan je imanentnu agresivnost likova doveo do prostora psihološkog trilera u kojem su likovi dobili nove performativne vrijednosti.

NAGRADA ZA GLUMAČKO OSTVARENJE - Nina Violić, U agoniji, produkcija Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Svojom interpretacijom Laure Lenbach, glumica Nina Violić hrabro je i beskompromisno otvorila put u novo čitanje jednog od stožernih likova hrvatske drame. Njena Laura ne pristaje na poziciju žrtve i na to da je se promatra kao posljedicu životnih okolnosti i ponašanja muških protagonista, čime čitava drama postaje pričom u kojoj je ona aktivna sudionica. Nina Violić igra Lauru vrlo kontrolirano, a istovremeno performativno uzbudljivo.

NAGRADA ZA GLUMAČKO OSTVARENJE - Katarina Romac, Usidrene, koprodukcija GDK Gavella, HNK Split, Zagreb i HNK Zadar

U okrutnom svijetu Usidrenih Elvisa Bošnjaka, lik Paščoke koju nitko ne želi zvati njenim pravim imenom Dobra,  u interpretaciji Katarine Romac, svojim unutarnjim integritetom sazdanim na čistoj iskrenosti i prostodušnosti nudi kontinuiranu protutežu suzdržanosti i agresivnosti izoliranog dalmatinskog mjesta. Krenuvši iz te pozicije, Katarina Romac svojom izvedbom učinila je Dobrinu funkciju lude autentičnom i živom. 

NAGRADA ZA UMJETNIČKO OSTVARENJE (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu itd.) - Ivan Marušić Klif, Ja sam ona koja nisam, produkcija Zagrebačko kazalište mladih

Video-projekcije Ivana Marušića Klifa likovno prodiru u strukturu predstave stvarajući komentar stanja likova od šaljivog dodatka glumačkog igri do kaleidoskopskog kolaža kao vizualne pozadine. Ne namećući se samostalno, već svojom pojavom dovodi dijelove igre u vrh scenske tenzije, posebno ističući trenutke brutalnosti prizora.

NAGRADA ŽIRIJ ČITATELJA SLOBODNE DALMACIJE ZA GLUMAČKO OSTVARENJE – Dea Presečki, Matiaš, Grabancijaš, Dijak, produkcija HNK u Varaždinu

Peteročlani žiri dnevnog lista Slobodna Dalmacija u sastavu: Goran Mikačić, Lara Aljinović, Goranka Tomčić, Lada Štefek i Ivan Nikolić je nakon ogledanih predstava , za najboljeg glumca ovogodišnjih Marulićevih dana proglasila mladu glumicu Deu Presečki, nositeljicu glavne uloge Matijaša u komediji Tituša Brezovačkog Matiaš, Grabancijaš, Dijak, u režiji Krešimira Dolenčića. Glumica Dea Presečki je svoju ulogu Matiaša izuzetno uspješno ostvarila prikazujući ga kao čovjeka i čarobnjaka, ali istodobno i kao spletkara i moralista. Njen izvanredni scenski pokret te jasna artikulacija, dodatno kod gledatelja stvaraju upečatljiv dojam poruke koja se ovim scenskim djelom htjela postići o potrebi razotkrivanja ljudskih mana da bi se ukazale vrline.

NAGRADA PUBLIKE ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – Tena Štivičić 64, Atelje 212, Beograd

Publika 32. Marulićevih dana ocjenama od 1 do 5 ocjenjivala je viđene predstave. Najveću prosječnu ocjenu od 4,87 dobila je drama 64 Tene Štivičić u izvedbi beogradskog kazališta Atelje 212.

hr Thu Apr 28 2022 20:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628b34d218d1cb95238b4589/80
Foto: Bojan Bogdanić

Gibonni o nastupu na Parku mladeži i ritualu prije koncerata: "Volim pogledati publiku skriven iza zavjese"

Splitski kantautor je jedno od 20-ak velikih glazbenih imena koja će nastupiti ovoga ljeta na splitskom stadionu Park mladeži u sklopu Fusion World Music Festivala

Gibonni je jedna od zvijezda druge večeri Fusiona, kada će dijeliti pozornicu s najtraženijim glazbenim izvođačima iz Hrvatske. 

- Istina je da nismo dijelili pozornicu, ali znam sve te ljude, 100 godina sam u ovom poslu. Dobri su, dragi su, cijenim ih i zbog velike kilometraže -  veseli se Gibonni susretu s brojnim kolegama.

- U ovome trenutku ne želim razmišljati što ćemo svirati. To ću vjerojatno odlučiti sat vremena prije nego što se popnemo na pozornicu -  otkriva.

On je jedan od onih glazbenika koji kreiraju nastupe prema tome kako publika diše. 

- Volim svirati koncert po nekom svom trenutačnom feelingu, na mene jako utječe raspoloženje u publici. Ja sam jednostavno osoba koja ima te neke senzore i često pred koncert volim pogledati ljude skriven iza zavjese, gdje me ne vide, iščitati emocije. U tom trenutku osjetim koje im pjesme želim svirati -  kaže kantautor.

Pjesme koje će izvesti na mega stageu Fusiona još ne zna, ali zna kako bi se želio osjećati nakon nastupa. 

- Imam u planu poslije koncerta ići spavati uz osjećaj da smo tamo dali sve od sebe, da je bilo odlično i da ne bih ništa mijenjao. Ići spavati s tim osjećajem, to mi je najvažnije.

Ima i recept za dobar nastup:
- Ne možeš točno isprogramirati kada će biti najbolje, ali ako se dobro pripremiš, naoštriš onda si sigurno napravio 99% posla, ako ideš ususret tome kao da je to derbi.

Otkrio je i jedan zanimljivi podatak vezano za njegov '"derbi" na Parku mladeži.

- Festival se odigrava u mom kvartu. Stan gdje sam odrastao, prozor moje i sestrine dječje sobe je niti 100 metara zračne linije od stadiona. Nikad nisam imao priliku svirati tako blizu rodne grude.

Cijeli Split će tih dana, 22. i 23. srpnja, biti u znaku Fusion World Music Festivala na koji stižu najveća glazbena imena, a dočekat će ih samo najbolje od svjetske produkcije. Toliko hrvatskih i regionalnih zvijezda takvoga kalibra, na takvoj pozornici i uz takvu produkciju još nikad nitko nije okupio, pa ni vidio.


hr Mon May 23 2022 09:16:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a82cc18d1cb19218b45b5/80
Foto: PR

Cirque du Soilel: Corteo na sceni Spaladiuma ponovo u subotu 28. svibnja!

Ova ekstra predstava je na neki način poklon Splićanima jer je publika pružila poseban gušt artistima tijekom izvođenja ove iznimne predstave Corteo
Artisti Cirque du Soilela, oduševljeni reakcijom publike tijekom izvođenja predstave Corteo, zajedno su sa svojim menadžmentom odlučili održati još jednu predstavu i to u subotu 28. svibnja s početkom u 18 sati.

Ova ekstra predstava je na neki način poklon Splićanima jer je publika pružila poseban gušt artistima tijekom izvođenja ove iznimne predstave Corteo.

- Ovo je bilo izvanredno, publika nam je dala impuls da budemo bolji. Oduševljeni smo kako su reagirali, onaj pljesak na kraju nas je napunio emocijama. Dugo nismo nastupali, ali ove dvije večeri su bile baš iznimne. Uživali smo i odmah nakon predstave smo bili svi da ponovimo ovu predstavu još jednom! - kazao nam je Mauro, klaun u predstavi oko kojeg se plete cijela priča.

Klaun vidi svoj sprovod, ali to je u karnevalskoj atmosferi i nitko u publici nije ostao ravnodušan na događanja na pozornici. Fantastični bend upotpunio je cijelu priču i pružio gledateljima predstave koje se ne zaboravljaju.

Duncan Fisher potpredsjednik Cirquea du Soilela i generalni menadžer predstava koje su na turneji je izjavio:

- Povratak Cortea ovdje u Split u Spaladium Arenu je vrlo emotivan trenutak za sve nas, a i magičan.  S obzirom na topao i entuzijastičan prijem publike koju je naša predstava primila, s iskrenim zadovoljstvom  objavljujem da je Cirque du Soleil odlučio dodati još jednu izvedbu Cortea u Spaladium Areni. Što je publika vidjela u Spaladiumu? Fantastični ansambl vrhunskih majstora svog posla koji suprotstavljaju veliko s malim, smiješno s tragičnim i magiju savršenstva sa šarmom nesavršenosti, predstava ističe snagu i krhkost klauna, kao i njegovu mudrost i dobrotu, kako bi ilustrirala dio čovječanstva koji je unutar svakog od nas. Glazba postaje lirska i razigrana noseći Cortea kroz bezvremensko slavlje u kojem iluzija dodiruje stvarnost.

Ulaznice su u prodaji u sustavu Adriaticket, a ova treća predstava je i na neki način nova mogućnost da oni koji su propustili prve dvije, a sad znaju da je Corteo izvrsna predstava, dođu u Spaladium i dožive čaroliju ove mediteranske priče koja slavi život.
hr Sun May 22 2022 20:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/628a123c18d1cb67208b456d/80
Foto: Dalmacija News

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna, no znate li mnoga njena ljekovita svojstva?

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima, ublažava menstrualne bolove...
Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: petrusimul, peršun, petersilj...

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna. Koristi se kao začin, dodaje mnogim jelima u kulinarstvu, koristi za dekoraciju. No znamo li mnoga druga ljekovita svojstva ove mirisne biljke, pročitajte u ovoj kolumni.

Ovu dvogodišnju biljku iz porodice štitarki, koristili su stari Grci prije dvije tisuće godina. Kao lijek koristi se cijela biljka. Iako se češće koriste listovi koji su puni vitamina C, moramo znati da je korijen peršina još ljekovitiji.

Pošto je pun vitamina C, koristi se kao snažan lijek za imunitet. S toga bi ga bilo dobro koristiti svakodnevno kao dodatak raznim jelima. Koristi se kao svjež ili kuhan.

Korijen peršina ima vretenast oblik poput mrkve. Bogat je raznim zdravim nutrijentima. Sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine, masti, te vitamine C, B9, kalij, cink, magnezij, fosfor, željezo...  

Jedan korijen je pun antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Time njegovo djelovanje smanjuje svakodnevni stres. Tvari u peršinu poput apiola i misticina su izvrsno sredstvo protiv upala. Smanjujući razne upalne procese, smanjujemo i kronične bolesti, a time rak koji često nastaje usred ponavljajućih upala.

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima. Ublažava menstrualne bolove, regulira neredovite mjesečnice. Smanjuje visok krvni tlak i snižava LDL kolesterol. Čak je dobar za liječenje anemije jer sadrži dosta željeza. U tu svrhu ga koristimo u obliku soka ili čaja.

Peršin smanjuje loš zadah iz usta. Stimulira apetit, poboljšava probavu, otklanja vjetrove. Pročišćava jetru, liječi vodenu bolest, reumu i giht.

Ukoliko nekom zaostaje mokraća dobro je skuhati čaj od svježih listova peršina. U 2 dl vrele vode stavimo vezicu peršina. Ostavimo poklopljeno 1. minuta. Taj divan svjetlo zeleni čaj ispijmo. Rijetko kome ne pomogne. Dobro je povremeno ga skuhati radi diuretičkih svojstava i ukanjanja viška vode iz organizma.

Upotrebljavajmo ovaj mirisni začin što češće i naše tijelo će biti zdravije. Moja preporuka je što češće ga svježeg, nasjeckanog dodavati u juhu, kao dodatak namazu na kruhu, raznim pečenim jelima, posebno ribljim. Izvrstan je u kombinaciji sa svježim češnjakom i maslinovim uljem.

Pjevačima, prosvjetnim radnicima, govornicima preporučuje se čaj od svježih lisova peršina kojem se dok je mlak doda žlica meda i limunov sok. Čaj se pije u gutljajima sat vremena prije nastupa.

hr Sun May 22 2022 12:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6289df3c18d1cb721f8b457e/80
Foto: AB foto

[FOTO] Nezaboravna noć za sinjske maturante, pogledajte kako su zasjali!

Atmosfera je bila predivna, učenice, učenici i njihove pratnje su zasjali te je iza njih nezaboravna večer
U petak je u Hotelu Alkar održana maturalna večer Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju.

Učenici sedam završnih razreda slave kraj srednjoškolskog obrazovanja te spremni dočekuju izazove koji su ispred njih. Atmosfera je bila predivna, učenice, učenici i njihove pratnje su zasjali te je iza njih nezaboravna večer.

Ravnateljica Marica Barać se zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji maturalne zabave.

- Drage maturantice i maturanti, želim vam iskreno od srca svako dobro i sve najbolje što zaslužujete. Budite uvijek optimistični, svoji i s ponosom nosite ime svoje škole. Neka ono što postignete bude na ponos vašim obiteljima i vašim profesorima. Zahvaljujem se vašim roditeljima na razumijevanju i podršci te vašim profesorima na uloženom trudu u vaše obrazovanje. Želim vam da se upišete na željene fakultete te da pronađete mjesto na tržištu rada. Blagoslovio vas dragi Bog i čuvala vas Čudotvorna  Gospa Sinjska - rekla je ravnateljica Barać.
hr Sun May 22 2022 08:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .