NA TVRĐAVI O MAŠKARAMA

Otvorenje izložbe o pokladnim običajima Dalmacije „Orilo, gorilo – ić se mora“

Večeras će, u prostoru Topničke vojane na Tvrđavi Klis, biti otvorena izložba „Orilo, gorilo – ić se mora“. Riječ je o izložbi o pokladnim običajima srednje Dalmacije – kako onima koji se nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih dobara RH poput godišnjeg pokladnog ophoda podkamešničkih sela I pokladnog ophoda mačkara mućkog kraja, tako i onima koji bi bilo vrijedno revitalizirati, obnoviti ili zaštititi, a jedne od njih su i mačkare levačkog kraja.

Uz fotografije velikog formata popraćene znanstvenim testovima i izložbene eksponate vezane uz temu na izložbi će biti prikazani etnografski filmski klipovi s pojedinih istraženih i dokumentiranih terena koji se čuvaju u Etnografskom muzeju u Zagrebu i Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu ili pripadaju privatnim zbirkama pojedinaca kao i protagonistima pokladnih ophoda.

Prezentaciji i otvorenju izložbe nazočit će i izabrani sudionici pokladnih ophoda Dalmatinske zagore odjeveni u tradicionalne maske zavičaja. Odmah po otvorenju izložbe održat će se i promocija knjige „Uvooo! Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija! – etnografija lastovskog poklada“ o pokladnim običajima Lastova koji su prijavljeni

UNESCO-u kao novo nematerijalno kulturno dobro RH.

Izložba o pokladnim običajima bit će postavljena tijekom pokladnog vremena do 13. veljače ove godine, a obogatit će kulturnu ponudu tvrđave kao i pružiti stanovnicima Klisa i ostalim posjetiteljima sadržajniju turističku ponudu u zimskom periodu.

Otvorenje izložbe je u 17 sati, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

POSLJEDNJE DODANO: