OD IZVORA DO MORA

Otvoren novi natječaj za najveći projekt čišćenja i ozelenjavanja hrvatskih gradova

Nakon novog izdanja ekološkog projekta Od izvora do mora, Hrvatska će i ove godine postati čišća i zelenija. Ideja koja stoji iza velikog projekta u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova, jest akcijama čišćenja ukazati na važnost zaštite vodnoga bogatstva naše zemlje i primjerenog odlaganja otpada, a sadnjom drveća u gradovima popraviti kvalitetu života svih koji u njemu žive. Urbanim pošumljavanjem povećavaju se proizvodnja kisika i apsorpcija ugljikova dioksida, a istodobno snižavaju temperature zraka.

Projekt Od izvora do mora provodit će se u nekoliko faza. Prva faza započela je danas i traje mjesec dana, odnosno do 15. ožujka. Sudjelovati mogu svi gradovi u Hrvatskoj, uključujući grad Zagreb, koji žele pošumiti određene dijelove svojega grada. Važno je naglasiti kako je natječaj namijenjen isključivo gradovima, pa se ne mogu prijaviti fizičke osobe, tvrtke, udruge građana, općine i županije. Gradovi se prijavljuju popunjavanjem obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici https://odizvoradomora.com/, a Povjerenstvo će, najkasnije do 28. ožujka, objaviti čije su prijave prihvaćene.

Nakon toga slijedi najvažniji dio – čišćenje okoliša. Gradovi, u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i građanima volonterima, moraju u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja provesti jednodnevnu akciju prikupljanja ambalažnog otpada na svojem području. Iako se izbor lokacije neće dodatno bodovati, organizatori preporučuju da oni gradovi koji imaju takva područja, posebnu pozornost usmjere na obale rijeka, mora i jezera. Za okupljanje volontera gradovi se moraju pobrinuti sami, baš kao što je važno da za njih osiguraju svu potrebnu opremu za čišćenje. Svoj doprinos očuvanju okoliša mogu dati i djeca mlađa od 13 godina, ali isključivo ako su u pratnji roditelja.

Do 1. srpnja znat će se tko su najbolji gradovi iz tri kategorije: mali (do 10 tisuća stanovnika), srednji (od 10.001 do 35 tisuća stanovnika) i veliki gradovi (više od 35 tisuća stanovnika). Glavni kriteriji pri ocjenjivanju bit će broj sudionika u akciji čišćenja i količina skupljenog otpada. Gradovi pobjednici – po jedan iz svake kategorije – dobit će podršku u ozelenjavanju/pošumljavanju urbanih područja, za što su organizatori osigurali ukupno 45 tisuća eura namijenjenih za kupnju sadnica stabala. Svaki od ta tri grada dobit će po 15 tisuća eura, koje moraju iskoristiti za barem 30 stabala, ali ne i ukrasnih grmova, živice i cvijeća. Sadnice se trebaju posaditi između listopada i prosinca.

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine, kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

U prošlogodišnjim akcijama čišćenja u 28 gradova, sudjelovalo je gotovo pet tisuća volontera, koji su prikupili više od 152 tone ambalažnog otpada. Čistila su se jezera, rijeke, šetnice, šume, travnjaci. Lipiku je lani pripalo prvo mjesto u kategoriji malih gradova, s manje od 10 tisuća stanovnika, Vinkovci su prikupili najviše bodova među srednjim gradovima, dok je Varaždinu pobjeda pripala u kategoriji velikih gradova, s više od 35 tisuća stanovnika.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati.

U proteklim godinama samo su uporabom lakših boca uspjeli smanjiti ukupnu uporabu plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja 2023. godine, kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce, prenosi Jutarnji list.

POSLJEDNJE DODANO: