U ČETVRTAK NAVEČER JE OTVOREN

Godinu prije punoljetnosti Festival mediteranskog filma je nikad jači i veći

Ojačani i nikada veći splitski Festival mediteranskog filma u četvrtak je započeo u punom sjaju obilježavajući svoje 17. izdanje. Publika će tijekom deset dana festivala moći svjedočiti natjecateljskom programu u kojem će se prikazivati najbolji filmovi Sredozemlja.

Alen Munitić, direktor Kina Mediteran i Festivala mediteranskog filma Split, otkrio je što ove godine posjetitelji mogu očekivati.

Nikad veći festival mediteranskog filma Split koji ove godine donosi 107 filmova iz 41 zemlje. Sve skupa smo rasporedili u 6 programa i na 4 gradske lokacije. Ovo je stvarno rekordan broj filmova, ali ono na čemu bih bio ponosan i zahvalan je ta splitska publika koja je prepoznala ovo što radim, izjavio je Alen Munitić.

Nastavivši, rekao je da mu je drago što ove godine ima toliko gostiju na projekcijama, ali također mora pohvaliti koliki su trud uložili u razvoj publike jer su pripremili odličan program za djecu i mlade.

Puno radionica za djecu, ali tu se više približavamo mladim generacijama. Kao uvod u festival, imali smo izvrsnu projekciju na Kampusu sa žirijem mladih studenata, tako da o tome brinemo za buduće generacije u ovoj zadnjoj godini prije punoljetnosti festivala, zaključio je Munitić.

Otvaranje 17. FMF-a je debitiralo projekcijom španjolskog filma “Tiha sluškinja” redatelja Miguela Fausa koji je imao sljedeće reći o filmu.

Vrlo oštre klasne razlike su prikazane kroz oči kućne pomoćnice koja se nalazi na dnu piramide poslova. Ako hoće preživjeti mora jako naporno raditi, čistiti zahode, prati odjeću, kuhati hranu za ove bogataše kako bi oni mogli uživati u ljetu. Pomislio sam da su to dobri kontrasti koji daju plodno tlo za film, rekao je redatelj filma s otvaranja Miguel Faus.

Nadodao je da se ljudima u Španjolskoj jako svidio jer ih tjera na razmišljanje što je njemu, kao mladom filmašu, jako važno.

Uz dugometražne filmove, ove godine se prvi put natjecateljski program za domaće kratkometražne filmove pod nazivom “Ješke”. Na toj listi nalazi se film “Sola”, redateljice Lane Barić s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi.

Mislim da je radnja filma bila fantastična, stvarno, to su sve moje drage kolege i moji prijatelji te ujedno su i najbolji hrvatski glumci i glumice. Dakle, što se mene tiče, to je definitivno bio recept za uspjeh u mom radu, jako sam zadovoljna i sretna s rezultatom, poručila je redateljica Barić na pitanje što misli o filmu.

Nadodaje kako je film mediteranski i kako je festival savršeno mjesto za premijeru.

Mislim, to je moj dom, tako da mi je srce stvarno puno. Radi se o jednoj ženi koja se vraća u svoj rodni grad odmah nakon jako dugo vremena i zapravo se suočava s dijelom svoje prošlosti, kao što to obično biva u Hrvatskoj, završila je Barić.

POSLJEDNJE DODANO: