PAD IZVOZA

Otpuštanja u hrvatskim tvrtkama zbog recesije u Njemačkoj

Tvrtke u Hrvatskoj prolaze kroz teško razdoblje jer su počela otpuštanja zbog problema u njemačkoj građevinskoj industriji. Filip Galeković vlasnik drvoprerađivačke tvrtke, ističe da su narudžbe opale za više od 50 posto, a situacija je postala neizvjesna, prenosi Poslovni.hr.

Glavni uzrok problema je stagnacija u građevinskom sektoru u Njemačkoj, što znači manje potražnje za hrvatskim proizvodima poput parketa i namještaja. Hrvatske tvrtke čije prihode uglavnom čini izvoz, sada su prisiljene smanjivati broj zaposlenih kako bi preživjele.

Hrvoje Stojić glavni ekonomist HUP-a, ističe da je ovo možda najozbiljnija kriza u njemačkoj građevinskoj industriji u posljednjih pedeset godina. Posljedično, tvrtke u Hrvatskoj koje se bave drvnom industrijom već su prisiljene na smanjenje broja zaposlenih kako bi očuvale svoje poslovanje.

Irena Weber iz Hrvatske udruge poslodavaca upozorava da je udio izvoza u gospodarstvu smanjen za alarmantnih 20,4 posto. Tvrtke su već krenule s otpuštanjima, pri čemu je svaka treća smanjila broj zaposlenih, a neke čak i do 20 posto.

Osim Filipa Galekovića koji zapošljava 120 ljudi, sveukupno 18 tisuća radnika u hrvatskoj drvnoj industriji sada je suočeno s neizvjesnom budućnošću. Ako se situacija ne popravi broj zaposlenih mogao bi se znatno smanjiti već na proljeće, što predstavlja ozbiljan izazov za hrvatsko gospodarstvo.

POSLJEDNJE DODANO: