POVIJESNI RASPAD ENERGETSKE MREŽE

Otkriven uzrok nestanka struje?: “Ispao dalekovod između Albanije i Grčke”

Za ovakve incidente se na europskoj razini osnivaju radne skupine koje istražuju ovakve stvari. Takve istrage traju šest mjeseci – rekao je Danko Blažević iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS-a) na press konferenciji nakon povijesnog nestanka struje u tri države – Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori. – prenosi Index.

Neki dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili. Ali to nije službeno, to su zasad preliminarne informacije – rekao je pa dodao: Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od toga.

Bez struje je ostalo sve južnije od Zadra i Ličkog Osika. Ne znamo točan broj kućanstava. Ne bi smjela postojati mogućnost da neki dijelovi Dalmacije ne dobiju struju nazad – dodao je.

“Događaju se veliki raspadi”

Normalizacija se provodi tako da mi u prijenosu uključujemo mrežu i prosljeđujemo napon na distribuciju, a onda ona prosljeđuje dalje – rekao je.

Vjerujem da su se u nekim rubnim dijelovima Slavonije također dogodili ispadi zbog poremećaja u BiH, ali nisam vam siguran s tom informacijom – dodao je.

Nikad u povijesti, ni u ratno vrijeme. Dalmacija je 73 puta ostala bez napajanja jer su u to vrijeme Dalmacija i Hercegovina bili u otočnom pogonu. Događaju se veliki raspadi, nedavno je cijeli Ekvador ostao bez struje, cijela Italija je ostala bez napajanja – naveo je, prenosi Index.

POSLJEDNJE DODANO: