TRI TJEDNA NAKON

Otac Hrvata ubijenog u Irskoj: “Još nisam dobio tijelo, veleposlanstvo ništa ne radi…”

Tri tjedna nakon tragedije u Irskoj kada je mladić iz Hrvatske Josip Štrok do smrti pretučen na ulici njegovo tijelo još uvijek nije predano roditeljima. Očajni otac govori za RTL i traži pomoć države.

Kao uspomena na ubijenog sina, Nedeljku Štroku ostale su samo fotografije. Ni 21 dan nakon tragedije, sina ne može još sahraniti jer je tijelo i dalje u irskoj mrtvačnici. Tvrdi da mu veleposlanstvo nije dalo prevoditelja ni besplatnu pravnu pomoć.

-Sve papire, sve što je trebalo slati u gradsku mrtvačnicu sam odradio. Ne ja, nego David (mladić koji je bio s njim dok se sve dogodilo, op.a.) koji mi je bio i odvjetnik i prevoditelj. Ako je to pomoć od veleposlanstva, ja im na tom zahvaljujem, ističe ogorčeni otac ubijenog Josipa.

Josip je napadnut nakon što je početkom mjeseca s prijateljem iz djetinjstva izašao iz autobusa broj 13 u Irskoj. Skupina Iraca pretukla ih je samo zato što nisu pričali njihovim jezikom.

-Oni su govorili zagorski. Nisu ih mogli razumjeti. Znači, doslovno to je mogao biti bilo koji stranac, a ispalo je da je Hrvat, smatra Nedeljko.

Lubanja, nos, rebra – njegov prijatelj David Družinec dobio je sedam prijeloma kostiju. O cijelom slučaju prvi je put progovorio za irske medije.

-Došli su odostraga, prvo me udarili bejzbol palicom ili nečime slično tome. Pao sam u nesvijest. Nakon nekoliko minuta, uspio sam ustati i probuditi se. Vidio sam što rade Josipu. Htio sam mu pomoći i dobio sam udarac još četiri puta i bio sam gotov. Zadnje čega se sjećam su svjetla hitne pomoći, ispričao je Josipov prijatelj.

Dok irska policija raspetljava slučaj premlaćivanja, čeka se i odluka suda kome će pripasti Josipovo tijelo. Majka želi da tijelo ide u London, a otac u Hrvatsku, točnije Krapinu gdje živi. Tvrdi na to ima pravo jer ga je supruga njega i sina ostavila dok je Josip imao samo 12 mjeseci, pa je on dobio skrbništvo.

Hrvatska zajednica u Irskoj prošli petak je za Josipa organizirala i bdjenje. I Josip i David u Irskoj su od 2019., u raznim dijelovima zemlje.

Otac tvrdi da je Josip bio svestran. Završio je za tesara, ali znao je sve od elektrike do keramike. Kući je često dolazio.

-Nije ga bilo dva tri mjeseca, došao bi po šest mjeseci. Znao je doći doma mjesec dva i opet otići, prisjeća se otac.

POSLJEDNJE DODANO: