Article

//www.dalmacijanews.hr/files/609d62916f52df136f8b4575/80

Otputujte u prošlost: Aplikacija antičkog Zadra dostupna je na Google Play trgovini

Virtualni prozor je idealno rješenje za posjetitelje koji sa sobom ne žele nositi nezgrapne i teške VR naočale, ali žele imati prošireno iskustvo s lokacije.
Nakon uspješne digitalizacije renesansnog Dubrovnika koji je postao pristupačan turistički proizvod - od sada, svi Zadrani, kao i posjetitelji grada, u prilici su otputovati u prošlost kroz interaktivno mobilno iskustvo uz edukativno-zabavni narativ. Antička Jadera je digitalizirana i pretvorena u interaktivnu aplikaciju, zahvaljujući kreativnom radu agencije MediaUp!

Bez obzira putujete li u Zadar sa druge strane svijeta pa želite naučiti o njegovoj povijesti ili ste na licu mjesta i želite interaktivni dodatak svom razgledavanju; ili ste pak entuzijast otvoren za inovativne alate pripovijedanja - aplikacija Jader Anno CCXXI., preoblikovat će vaš doživljaj Zadra.

Aplikacija je dostupna na LINKU.”Prošle godine započela je suradnja sa gosp. Stipanom Ujdurom, čije sam 3D rekonstrukcije hrvatskih gradova prepoznao, i odlučio uklopiti u mobilnu aplikaciju na kojoj sam tada radio. Došao sam na ideju pokretanja franšize “Virtual Window” (u doslovnom prijevodu: virtualni prozor), sa željom da ispričam priču o Hrvatskoj na dosad neviđen način - oživljavanjem zaboravljenih lokaliteta i kulturne baštine kroz virtualno iskustvo dostupno svima na pametnim uređajima!

S obzirom da Stipan stvara iznimne i vjerodostojne 3D rekonstrukcije, koristeći se dostupnim povijesnim podacima, ja sam mu predložio da krenemo s izradom Zadra. Prvotnu suradnju, započeli smo korištenjem Stipanovog 3D modela Dubrovnika za razvoj aplikacije Dubrovnik Anno 1667 (također dostupna u Google Play trgovini), a nastavili sa Zadrom. Nadamo se da će ova priča biti prepoznata, i da ćemo u skoroj budućnosti i imati priliku nastaviti i s drugim prekrasnim hrvatskim gradovima. U ožujku svi zainteresirani su imali priliku vidjeti gotov model Jadere u Stipanovoj animaciji, a sada imaju priliku i virtualno se prošetati scenama antičkog grada", kaže Frane Bilić.

Preuzimanjem aplikacije Jader Anno CCXXI., otvara vam se prozor u antičko doba Zadra; prozor u njegove bedeme, ulice, forum i manje trgove, amfiteatar, aquadukt, kao i javno rimsko kupatilo - “terme”. Po prvi puta možete krenuti u samostalni virtualni obilazak Jadera, uz vrlo intuitivno aplikaciju i korisničko sučelje prilagođeno svim uzrastima

Virtualni prozor je idealno rješenje za posjetitelje koji sa sobom ne žele nositi nezgrapne i teške VR naočale, ali žele imati prošireno iskustvo s lokacije. Aplikacija pretvara pametni uređaj u doslovni virtualni prozor, kojeg korisnik ne mora nositi na glavi; ali ako to baš želi - ima i opciju spajanja na VR naočale, koju može pokrenuti unutar aplikacije. S vremenom će aplikacija biti nadograđivana i dobiti proširenja koja bi trebala omogućiti istraživanje pojedinih 3D modela zasebno.

 “U konačnici, sve ovisi o prihvaćenosti proizvoda i povratnim reakcijama korisnika koje dobijemo. Želimo da cijena preuzimanja aplikacije bude prihvatljiva svima, te da proizvod približimo širokoj publici - kako stanovnicima Zadra, tako i posjetiteljima, ali i zaposlenima u turizmu.

Cijena aplikacije bit će fleksibilna: s početnom promotivnom cijenom od 21.00 kn (s uključenim PDV-om) u periodu do 01.06.2021., kako bi izašli u susret domaćim entuzijastima i posjetiteljima; dok će cijena u sezoni biti nešto viša. Danas više nikome nije strano platiti za nešto digitalnim i mobilnim putem, a preko Google Play trgovine, plaćanje je jednostavno i sigurno", kaže voditeljica prodaje Valentina Petković.

 “VR i slični alati s kojima radimo su suvremeni medij koji nudi velike mogućnosti - pogotovo u turizmu i marketingu. U MediaUp-u vjerujemo da turist obično “kupuje” iskustvo, a ne proizvod, jer je zapravo baš to ono što pamti, i ono o čemu priča. Virtualni prozor upravo zato dolazi kao izvrsno rješenje, jer korisniku pruža potpuno novo iskustvo tijekom putovanja, a koje mu ostaje na pametnom uređaju i nakon putovanja, kao trajni digitalni proizvod! Vjerujemo da Hrvatska kao turistička destinacija, prepoznata među globalnom publikom kao autentična i povijesno zanimljiva, upravo treba ovakve alate i brending strategiju na nacionalnoj razini, kako bi uspješno ispričala svoju priču i podijelila svoje posebnosti sa svima koji to žele čuti , ali i doživjeti - nalazili se oni na zadarskom forumu ili u New York-u.”  - Valentina Petković, voditeljica prodaje
hr Thu May 13 2021 19:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633c42eb18d1cb4b0d8b460a/80
Foto: UNIST

Europska noć istraživača okupila tisuće posjetitelja: U Splitu raznolika predavanja, pokusi i radionice za sve uzraste

Više od 4.000 posjetitelja imalo je priliku postati istraživač na jedan dan i to na preko 30 postaja na Prokurativama i u Marmontovoj ulici

Europska noć istraživača uspješno je i uz velik interes javnosti održana 30. rujna 2022. godine pod motom ‘’Ja istražujem!’’ u Splitu

Više od 4.000 posjetitelja imalo je priliku postati istraživač na jedan dan i to na preko 30 postaja na Prokurativama i u Marmontovoj ulici. Uz organizatora manifestacije, Sveučilište u Splitu, vrijedni istraživači Mediteranskog instituta za istraživanje života, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, pokazali su okupljenima najnovija otkrića na zabavan način.

Između ostalog, posjetitelji su se sami okušali u interaktivnim pokusima, radionicama na temu forenzike i ekstrahiranju DNA. Osim toga, mogli su procijeniti svoju metaboličku i plućnu dob, kreativno se izraziti izradom moodboarda te saznati kako pomoću računala možemo rješavati probleme na koje nailazimo u stvarnom svijetu. Jednostavnim pokusima istraživali smo osjetila, saznali što se krije ispod površine mora te zavirili u mikroskopski svijet vinove loze.

Znanstvenici su u opuštenom razgovoru uz uživanje u kavi kuhanoj na vodiku objašnjavali koji su uzroci i posljedice zagrijavanja Jadrana i što bi bilo kad mora ne bi bilo, kako razlikovati uzgojenu komarču od one "divlje" i još mnogo toga. Podijeljene su stotine potvrda djeci za uspješno obavljanje pokusa, a svi su uživali u fotografiranju u okviru ''Ja istražujem''.

Uz splitske partnere projekta Blue-connect, radionicu su održale i predstavnice Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba.

Učenici kiparskog dizajna osmislili su apstraktnu predodžbu života bez mora u obliku skulptura od raznog sadržaja, kamena, betona i različitih vrsta otpada koji pesimistično nagovještavaju apokaliptičnu mogućnost izgleda Zemlje ako se u potpunosti ekološki ne osvijestimo.

Za 11 predavanja poznatih znanstvenika na teme poput ''Hoćemo li ikada pobijediti rak?'' ili ''Zašto je važno spavati'', u Francuskoj alijansi tražilo se mjesto više.

Na EU kutku je predstavljeno 15 projekata financiranih iz EU sredstava, među kojima i SEA-EU savez u kojem je Sveučilište u Splitu partner.

Djeca su sudjelujući u brojnim kvizovima imala priliku osvojiti ekološke promotivne materijale kao i nagrade koje su osigurali sponzori Telemach i HNK Hajduk.


hr Tue Oct 04 2022 16:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633c2b3518d1cb560f8b457a/80
Foto: Kino klub Split

U kino klub Split otvorene su prijave za Radionicu produkcije pod mentorstvom Tibora Kesera

Polaznici će dobiti priliku s mentorom raditi na vlastitim projektima
Kino klub Split organizira Radionicu produkcije pod vodstvom producenta Tibora Kesera. Na trodnevnoj radionici polaznici će se upoznati s ulogom producenta, ali i produkcijske kuće kroz čitav proces realizacije filma: od inicijalne ideje, tijekom razvoja projekta, snimanja i post-produkcije pa do plasmana i promocije na različitim prikazivačkim platformama, odnosno distribucije. Fokus radionice usmjeren je na produkciju nezavisnih filmova, dokumentarnih i igranih. Polaznici će dobiti priliku s mentorom raditi na vlastitim projektima.

Radionica će se održati od 20. do 22. listopada u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) a prijave na radionicu otvorene su do 16. listopada 2022., prijave se vrše putem online obrasca OVDJE.

Radionica će se održavati u sljedećim terminima, u četvrtak 20. listopada  16 do 20 sati, petak 21. listopada 16 do 20 sati, subota 22. listopada od 9 do 13 sati


Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova.
hr Tue Oct 04 2022 14:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/58de47b7b4739824088b45c9/80

Počinje bogata i umjetnički provokativna sezona HNK Split, povratak pretplata nakon dvogodišnje pauze

Hrvatsko narodno kazalište Split počinje upis pretplata za sezonu 2022/23.

Nakon dvije sezone pauze uzrokovane pandemijskim ograničenjima najvjerniji gledatelji ponovo imaju priliku upisati jedan od ponuđenih deset pretplatnih ciklusa. Zainteresirani pretplate mogu upisati na blagajni Kazališta koja radi svakog dana od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati te od 16 do 20 sati, a subotom od 9 do 12 sati i od 18 do 20 sati. Upis pretplata započinje 5. listopada a do 18. listopada dosadašnji pretplatnici mogu obnoviti pretplatu i tako sačuvati svoje mjesto. Sama sezona započinje 14. listopada premijerom Čehovljeve drame Tri sestre.

Upis nekog od pretplatnih ciklusa donosi brojne pogodnosti, od znatno povoljnijih cijena nego kad se ulaznice kupuju pojedinačno, dodatni popust od 20% za kupnju ulaznica izvan pretplatnih ciklusa, uključujući gostujuće predstave, koncerte te predstave u sklopu Marulićevih dana i Splitskog ljeta, isto mjesto u gledalištu koje pretplatnika čeka tijekom cijele sezone, osiguranje od eventualnog poskupljenja ulaznica, dostava programâ na kućnu ili elektronsku adresu. U odnosu na redovne cijene, ulaznice kupljene u sklopu nekog od pretplatnih ciklusa povoljnije su za 10% do čak 70%.

Pretplatni ciklusi prilagođeni su različitim ukusima i financijskim mogućnostima. Ovisno o izabranom pretplatnom ciklusu i kategoriji sjedala, cijene se kreću od 1200 do 400 kuna za ciklus Premijerna pretplata 1 koja uključuje osam premijernih naslova do, primjerice, ciklusa Teatar mladih koji pet izvedbi za cijenu od 200 kuna. Detaljna ponuda s cijenama i naslovima može se pronaći na kazališnim web-stranicama

Sezonu splitskog HNK otvara 14. listopada premijera Čehovljeve drame Tri sestre  u režiji Nenni Delmestre. U dramskom programu slijedi ciklus premijera i praizvedbi po domaćim tekstovima, čime se obilježava 130 godina od otvaranja kazališne zgrade 1893. godine. Uzbudljivo Okretište, roman Damira Karakaša, koji je upravo dobio najznačajniju regionalnu nagradu za književnost Meša Selimović, odigrat će se u inovativnoj kazališnoj dramatizaciji Darka Lukića a u režiji Dina Mustafića. 

Nakon toga na scenu dolazi jedan od najboljih domaćih dramskih tekstova od osamostaljenja, Žaba Dubravka Mihanovića. Predstavu će režirati Aida Bukvić. Pri kraju sezone premijerno će biti izvedena Borbena ponoćka Miljenka Smoje u godini u kojoj obilježavamo stogodišnjicu rođenja najpopularnijeg splitskog kroničara, novinara i pisca. Omiljenu epizodu nezaboravne televizijske serije dramski će ansambl splitskog teatra izvesti u dramatizaciji Ivice Ivaniševića i režiji Gorana Golovka.

Prva planirana operna premijera, u studenom ove godine, je dobro poznati i omiljeni Verdijev belkantistički biser Traviata pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, a u režiji Roberta Boškovića. Slijedi i domaći klasik Mila Gojsalića Jakova Gotovca pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, u režiji Ozrena Prohića. U baletnom programu, spektakularni Veliki Gatsby koreografa i redatelja Lea Mujića svoju će premijeru doživjeti i na kazališnoj pozornici, nakon što je publiku oduševio ovog ljeta na Sustipanu. Krajem sezone sa splitskim će Baletom premijeru realizirati još jedno veliko ime međunarodne baletne scene, proslavljeni koreograf Angelin Preljocaj u baletnoj večeri s dva njegova djela La Stravaganza i Noces.

Bogat je i koncertni program u kojem su, između ostalog, planirana tri simfonijska koncerta, tradicionalni Božićni i Novogodišnji koncerti. U programu sezone su i brojne reprizne uspješnice koje uz zanimljiva gostovanja obećavaju zanimljivu, bogatu i umjetnički provokativnu sezonu kojom se splitski teatar nakon dvije sezone prisilnih ograničenja vraća punom i uzbudljivom kazalištu.

hr Tue Oct 04 2022 14:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633be6eb18d1cb3b0d8b4583/80
Foto: ZTK grada Splita

Nastavak jednodnevnih STEM(AJMO!) radionica u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Split

Sljedeći tjedan nastavljaju s radionicama u Osnovnoj školi Trilj

S danom 3. listopada 2022. g., nastavili smo ciklus održavanja besplatnih jednodnevnih radionica u sklopu projekta STEM(AJMO!). Projekt STEM(AJMO)! provodi se s ciljem razvijanja kapaciteta partnerskih organizacija za provedbu programa na području popularizacije STEM-a te povećanja broja aktivnosti i sadržaja usmjerenih na popularizaciju STEM-a među djecom, mladima i građanima. Zajednica tehničke kulture grada Splita sudjeluje na navedenom projektu kao jedan od partnera nositelja projekta, Centra tehničke kulture Rijeka.

Ovaj ciklus jednodnevnih radionica obuhvaća 8 radionica koje će se održavati na području Kaštela, Trogira, Trilja i Omiša. Vodi ih Bruna Kolak, vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita. Nakon održanih radionica u Osnovnoj školi Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici, na red je došla i Osnovna škola Trilj. U njoj je održana radionica na temu kriptografije. Polaznici radionica su upoznati s osnovnim pojmovima koji se koriste u kriptografiji te nastanku i povijesti kriptografije. Učenici su smišljali svoje šifre i šifrirali odabrane riječi. Učili su i isprobavali osnovne metode kriptiranja poruka te kao praktični dio izrađivali svoje kotače za dešifriranje. Pri završetku radionice naučeno je provjereno kroz kahoot kviz.

Sljedeći tjedan nastavljamo s radionicama u Osnovnoj školi Trilj, gdje će 10. listopada biti održana druga radionica iz ciklusa.

Sadržaj koji se obrađuje na radionicama prilagođen je interesima, uzrastu i sposobnostima polaznika, a teorijski i praktični dijelovi se pravilno izmjenjuju kako bi učenici stekli nova znanja i vještine, te kako bi ostvarili cilj samog projekta.

hr Tue Oct 04 2022 09:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .