TONINO PICULA

“On je cijelu kampanju osobno obojao i nismo izašli kao pobjednici… Ne bih žurio s potporom Milanoviću!”

Kandidat za Europski parlament SDP-a Tonino Picula je gostovao u N1 Studiju uživo. S našim Igorom Bobićem je razgovarao o europskim izborima.

Predizborna debata pet od 11 vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije održat će se u četvrtak poslijepodne u Bruxellesu, a bit će posvećena gospodarstvu i radnim mjestima, obrani i sigurnosti, demokraciji i liderstvu, migracijama i granicama, inovacijama i tehnologiji.

Picula od debate, prije svega, očekuje da se na njoj revitalizira ideja o spitzen-kandidatima:

-Ako se prisjetimo, ovaj koncept izbora za predsjednika Komisije se dogodio prvi put pred izbore 2014. godine, kada je to predstavljeno kao ozbiljna inovacija u europskim političkim institucijama. Uvijek smo trpili prigovore da osim Europskog parlamenta, Europska komisija nema pravi demokratski legitimitet jer je njihov sastav uvijek posljedica dogovora između čelnika vlada država članica.

-Već nakon izbora 2019. čelnici država članica su odustali od tog koncepta i izabrana je Ursula von der Leyen koja se, kako ja kažem, probudila ujutro ne znajući da će navečer postati predsjednica Europske komisije, našalio se Picula.

Pobjeda pučana nije dovoljna da von der Leyen postane “nova stara predsjednica”

-Čak i u slučaju uspjeha Europske pučke stranke, može se dogoditi jedna vrsta kontinuiteta onoga što se pripisuje Ursuli von der Leyen, a to je da nije do kraja slijedila pravila kada se dogovarao veliki posao sa Pfizerom, kazao je Picula, a zatim dodao:

-Pobjeda na izborima nije dovoljno da ona postane nova stara predsjednica Komisije.

Postoje znatni otpori njenoj kandidaturi unutar Europske pučke stranke. Oni će se rasplamsati u trenutku kad završe izbori za Europski parlament jer će se tada zbog samih rezultata roditi neke druge ambicije, a pitanje je i kako će se optužbe razvijati.

– Danas je izrazito politički gust dan. Dogodit će se barem tri važne stvari. U UN-u će se govoriti o proglašenju 11. srpnja Danom međunarodnog sjećanja na genocid u Srebrenici, debata, a imamo činjenicu da će popodne biti objavljeni novi rezultati Eurobarometra, naglasio je.

Po pitanju migracija, Picula naglašava da se mora naći prava mjera između benevolentnosti i dizanja panike.

– Hrvatska ima vrlo dugu vanjsku granicu Europske unije prema prostoru koji je prema mnogočemu politički nedorečen i u kojem ne postoje standardi koje bismo htjeli vidjeti u nama susjednim zemljama.

Moramo voditi računa o sigurnosti naše i europske granice, ali pri svemu tome treba očekivati puno više od Pakta o migracijama, ističe Picula.

Smatra i da porast desnice nije sasvim bez razloga:

– Ti su ljudi politički afirmirani na različitim problemima koje nije rješavala mainstream politika Europske unije. Nacionalni lideri su gubili na popularnosti i nisu srednjoj klasi dali adekvatna jamstva, pogotovo kada je riječ o ekonomskoj izvjesnosti. Radikalna desnica je ublažila svoj anti-liberalni stav tako da nije htjela provocirati krupni kapital u Europskoj uniji, međutim to je sve došlo sad u pitanje. Ta grupacija nije održiva na dužu stazu, što ne znači da neće dobiti veći broj zastupnika u Europskom parlamentu.

Upitan što bi označilo uspjeh SDP-a na europskim izborima, Picula odgovara:

-Rezultat kao prije četiri godine bio bi uspjeh. On nije nerealan, a čini mi se da ukoliko ova kampanja, koja je kampanja niskog intenziteta, ali s velikim ulozima, će pokazati da dosljedno branimo određeni set europskih vrijednosti.

Skeptičan je i oko podrške SDP-a za drugi mandat predsjednika Milanovića:

– On je cijelu kampanju osobno obojao i nismo izašli kao pobjednici i to se svakako mora reflektirati kad se bude ocjenjivao njegov ukupni mandat. Ne bih žurio s potporom Milanoviću.

POSLJEDNJE DODANO: