Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637b90ad5d79650d008b459a/80
Foto: Grad Split

Sto godina u službi zdravlja: Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo brončani grb Grada Splita

"Povjerenje koje građani Splita imaju u Nastavni zavod je ono što je nemjerljivo"

U prisustvu brojnih gostiju i uzvanika u splitskom HNK-u održana je svečana akademija povodom velikog jubileja – 100. godina rada Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Prije ravno jednog stoljeća, davne 1922. godine, dr. Josip Škarić u Splitu osniva Bakteriološku stanicu, a iste godine dr. Andrija Svarčić Institut za proučavanje i suzbijanje malarije u Trogiru, a koji zajedno postaju preteča današnjem Zavodu. Zgradu u Vukovarskoj ulici Zavod koristi još od 1933., a izgrađena je na poticaj velikana javnog zdravstva i jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije dr. Andrije Štampara. Ravnateljica jedne od najstarijih hrvatskih javno-zdravstvenih ustanova, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Željka Karin, u svojem obraćanju uzvanicima pružila je presjek povijesti ustanove koju vodi, a navela je i planove za budućnost najavivši izgradnju prve zelene samoodržive zgrade u Splitu, novu zgradu Mikrobiologije i otvaranje Centra za preventivnu medicinu.

- Cijelo jedno stoljeće naša ustanova živi Štamparove ideje narodnog zdravstva. Djelatnici našeg Zavoda dali su nemjerljiv doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva. Razvijali smo se i prilagođavali kroz povijest. Svakako da su doba Domovinskog rata i razdoblje pandemije korona virusa bili i jesu najizazovniji trenutci našeg rada. Upravo tijekom pandemije Covida-19 naši su djelatnici pokazali potpunu stručnu, znanstvenu i ljudsku posvećenost zaštiti zdravlja građana. Ostajemo vjerni našoj misiji čuvanja zdravlja stanovnika naše Županije i cijele nam domovine, poručila je, među ostalim, ravnateljica Karin.

U ime građana Splita, cijele Gradske uprave i svoje osobno ime, čestitarske riječi svim djelatnicima Zavoda uputio je gradonačelnik Ivica Puljak.

- Povjerenje koje građani Splita imaju u Nastavni zavod je ono što je nemjerljivo. Dakle, povjerenje  u stručnost, blagost i smirujući ton s kojim su nas zaposlenici Nastavnog zavoda umirivali i vodili kroz doba pandemije. Ako bi smo doprinos Zavoda mjerili prema broju nalaza koje izdaju tijekom godine, onda u daljnjem radu, toj cijenjenoj zdravstvenoj ustanovi, želim što više negativnih nalaza, a što manje pozitivnih, kazao je gradonačelnik Puljak uručivši na današnjoj svečanosti ravnateljici Karin brončani grb Grada Splita.

Među čestitarima bili su i državna tajnica Ministarstva zdravstva i izaslanica predsjednika Vlade RH Marija Bubaš, župan Blaženko Boban, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar“ Mirjana Kujundžić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić. Akademiju su svojim prisustvom uveličali i predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora, Liječničke komore, HAZU-a, Nadbiskupije splitsko-makarske te gradski vijećnici i saborski zastupnici.

Dodajmo da su uručena i priznanja Nastavnog zavoda zaslužnim ustanovama i institucijama, a za suradnju i izniman doprinos u borbi protiv Covida-19.

hr Mon Nov 21 2022 15:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Sever o inflaciji: "Jedino pravo rješenje je snažan rast plaća i mirovina"

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto

Građani se sve teže snalaze i žive, a jedino pravo rješenje je snažan rast mirovina i plaća, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o inflaciji i blagdanskoj potrošnji.

Osvrćući se na poskupljenje hrane od gotovo 20 posto, koja je realno i veća od same inflacije koja je službeno na 13 posto, Sever je rekao da upravo cijene hrane i pumpaju stopu inflacije.

- To je ono što je najveći udar na kućanstva zbog toga što, što je zemlja siromašnija, to je veći udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji kućanstva, rekao je Sever.

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto, a i znatno više za one koji imaju vrlo niska primanja.

Građani se sve teže snalaze i žive, a na drugoj strani ništa drugo ne pojeftinjuje - dapače, već su prenapregnuti što se tiče stanovanja i energije, upozorio je Sever.

Poručio je da, koliko god to bilo teško, još uvijek treba upravo za najsiromašniji sloj pokušati održati niže cijene prehrambenih artikala.

- Na kraju krajeva, jedino pravo rješenje u svemu tome je jedan snažan rast plaća i mirovina, jer sve mjere bez povećanja plaća i mirovina neće pomoći do te mjere da se lovi taj korak s inflacijom, a neizvjesnost je vrlo velika, bez obzira na lagane optimistične prognoze za sljedeću godinu, zaključio je Sever.

hr Sun Nov 27 2022 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Studenti u Hrvatskoj na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše u nedjelju Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67,8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80,9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87,3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4,8 posto studenata, u Kanadi njih 6,4 posto, a u Švedskoj svega 1,1 posto studenata. Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje - provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat – donosi Večernji list.

hr Sun Nov 27 2022 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6383984b5d7965bc148b45ce/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Split u kockicama, na Prokurativama se navijalo i uz hajdukove šalove

Pogledajte slike u galeriji.
Nešto kasniji termin druge utakmice Hrvatske ispunio je i Split kockicama iako nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama.

Neumorna Ivana Ivanović donosi fotogaleriju iz centra Dioklecijanova grada...
hr Sun Nov 27 2022 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

"Nestašica lijekova u RH je stalno stanje, ali nema razloga za paniku"

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore se osvrnula i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.
Nakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni lijekovi. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna. Kako izići iz začaranog kruga, HRT je pitao Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog COVID-a, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje, rekla je Ana Soldo.

- Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Nijemci su izjavili da imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak. U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a oko 200-300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.

- Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju, rekla je Soldo istaknuvši da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

- Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

hr Sun Nov 27 2022 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .