PERFORMANS U PODRUMIMA

Olja bacala eksponate pa i sama završila u vreći za smeće s grbom grada Splita

U mesarskoj foliji u Dioklecijanovim podrumima, na mjestu gdje su do jučer bili štandovi prodavača, baš u jednom od štandova umotana je bila Olja Einfalt kao dio performansa naziva “Ljudski otpad”. Taj ležeći živi eksponat, kako je pisalo pored tijela umjetnice, prisutna je od 1989. do 2024. godine.

– Restauratori su potvrdili njezino izvrsno stanje, zaključivši da ne zahtijeva nikakve intervencije. Ovaj izloženi artu efakt predstavlja Olju kao vječni trag umjetničke izvrsnosti, podsjećajući nas na moć umjetnosti koja ne poznaje granice vremena.

Bio je to tek dio izvedenog u podrumima, kao odgovor postupcima Grada Splita prema umjetnicima koji su izgubili prostor za izlaganje, rad i prodaju.

Performans je krenuo točenjem šampanjca u čaše koje je Olja dizajnirala, a onda je eksponate bacila u crnu vreću za smeće s grbom grada. I umjetnicu su tada ubacili u vreću, a onda je u kanti odvukli do kraja podruma.

Nadam se da smo osjetili barem malo umjetnosti u Splitu. Ako je u Podrumima mrak mi smo zato osvijetlili umjetnost i sve greške ovoga grada koje su napravljene – poručila je pedesetak znatiželjnika naposljetku. Cijeli je prostor bio dekoriran luminima te fotografijama Peristila u crvenom.

POSLJEDNJE DODANO: