[FOTO] Dalmatinska zagora obukla se u deblju odjeću, nakon snijega stigla i olujna bura

12:00 – Snijeg je diljem Dalmatinske zagore prestao padati, a na scenu je stupila bura koja ima olujne pa i orkanske udare.

11:00 – Sve državne i županijske prometnice u županiji su prohodne, neke lokalne ceste još su uvijek pod snijegom. Svih šest ekipa Županijskih cesta Split je na terenu, a najviše snijega ima na području Slivna, oko četrdeset centimetara.

Od 10:15 sati otvorena je i cesta D8 od Piska do Donjih Brela.

8:30 – Zbog snijega i leda na cesti za sav je promet zatvoren dio ceste D8 od mjesta Pisak do Donjih Brela, javlja tako Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

7:10 – Mnoge krajeve u Dalmaciji u noći s petka na subotu zabijelio je snježni pokrivač. Najintenzivnije padaline zabilježene su u Imotskoj i Cetinskoj krajini odakle stižu slike polja, planina i okućnica u bijelom. Baš kao i u višim predjelima Omiša i Vrgorca.

Snijeg i prilike koje stižu uz njega zato su paralizirale promet cestama pa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Brza cesta Solin-Klis otvorena je samo za osobna vozila, a vjetar je uzrok zatvaranja prometa za sve skupine vozila na autocesti A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak je cestom DC50 Gračac-DC27 Obrovac. Za sav promet zatvorene su i dionica Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena, dionica državne ceste DC1 Gračac-Knin, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Udari bure tijekom noći u Splitu dosezali su i troznamenkastih 100 kilometara na sat, a s okolnih je planina nošen vjetrom stizao i snijeg koji je u centru Splita viđen u tankom sloju na krovovima kuća.

S desetkom ispod nule jutros u 7 sati najhladnije je bilo na Zavižanu, a dalmatinske gradove, očekivano, predvodi Sinj koji ima -0.5 stupnjeva Celzijevih. Zanimljivo, iako bi se po navikama gotovo pa uvijek pratili, u Kninu je u 7 sati izmjereno 2,2 stupnja, a snijeg Kninjani vide tek na slikama.

Petar Vuletić, šef zimske službe Županijskih cesta Split kazao je kako je snijeg počeo oko 3 sata na širem imotskom, sinjskom i vrgoračkom području. Sve ekipu su, kaže, na terenu. Tijekom noći to čišćenje je bilo otežano jer je snijeg nošen vjetrom stvarao podosta problema vozačima ralica i drugih vozila za čišćenje.  

– Treba se voziti sa zimskom opremom i biti pažljiv – poručio je Vuletić. 

Imotski (Foto: Imocki crnjaci)

Sinj

Rašćane

Zadvarje

POSLJEDNJE DODANO: