Article

//www.dalmacijanews.hr/files/56a5083512953f8b0d8b4cb8/80
Foto: Hina

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku

Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o njemu i stranci, objavili su u srijedu tužitelji.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku usred istrage o podmićivanju. Predložio je ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga za svog nasljednika.

Tvrdi da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on osobno bio zahvalan kad bi se presumpcija nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

-I ja sam samo čovjek.

-Moja zemlja je važnija od mene, rekao je i dodao da se zbog toga morao povući.

-Ono što nam sada treba je stabilnost, rekao je Kurz i dodao da se povlači da kako bi osigurao stabilnost.Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o njemu i stranci, objavili su u srijedu tužitelji.

Pozadina krize je istraga koju je državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.hr Sat Oct 09 2021 21:10:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/608bb7856f52df754b8b45a6/80
Foto: DalmacijaNews

U EU-u cijepljeno 75 posto odraslih, europska povjerenica za zdravlje kaže da treba i više

Ministri zdravstva zemalja EU-a u utorak su se na neformalnom zasjedanju u Sloveniji informirali o gradnji otporne zdravstvene unije u EU-u, kako bi Unija odgovorila na buduće zdravstvene izazove, a o trenutnom stanju pandemije covida-19 obavijestila ih je europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

Europska stretegija nabave cjepiva i cijepljenja omogućila je uspjeh bez presedana, pri čemu su ključni bili suradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je  europska povjerenica nakon sastanka koji je održan u hibridnom obliku i na "daljinu", na kraćoj konferenciji za novinare na kojoj je bio i slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Pokazali smo suradnju i solidarnost, što se pokazalo ključnim i isplatilo se, kazala je Kyriakides.
Uspjeh se po njenim riječima pokazao u tome što je do sada u EU-u cijepljeno 75 posto odraslih osoba.

No potreban nam je i veći postotak procijepljenosti i to posvuda, to je bila moja glavna poruka, dodala je.

- Cijepiti, cijepiti i cijepiti, potrebno je broj cijepljenih povećati i to je danas bila moja glavna poruka, rekla je Kyriakides, dodavši da je oštar podsjetnik kako je to točno stanje u nekim članicama koje se susreću s velikim porastom infekcija i velikim pritiskom na bolničke sustave. Sada riskiramo pandemiju necijepljenih ako odmah ne krenemo u akciju da dosegnemo one koji oklijevaju da se cijepe i one najranjivije, kazala je Kyriakides.

- To se mora osigurati odmah jer u mnogim društvima dolazi do otvaranja, a dodatnu prijetnju sada pred zimu predstavlja i gripa. Kako bi se postiglo da se strategija cijepljenja i kontroliranja pandemije, te povratka u normalan život osigura na globalnoj razini, potrebna je i solidarnost, pa je i na današnjem neformalnom zasjedanju ministara zdravstva dato jasno obećanje da će EU državama izvan EU-a do sredine iduće godine donirati 500 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, od čega 250 milijuna prije kraja ove godine. Solidarnost se isplati, a nijedna doza ne smije propasti, upozorila je europska povjerenica.

- Cijepljenje nudi najbolju zaštitu od infekcije, gubitka života i dugotrajnih posljedica bolesti, ono je najbolji način da se pandemija završi i da dođe do povratka normalnom životu, kazala je Kyriakides.

Slovenski ministar Poklukar kazao je da je pandemija razotkrila slabe točke zdravstvenih sistema, pomanjkanje lijekova i zdravstvenog osoblja, ali i nedovoljne proizvodne kapacitete u Europskoj uniji za proizvodnju cjepiva, lijekova i zaštitne opreme, što treba promijeniti kako bi se moglo odgovoriti na moguće slične izazove u budućnosti.

- Želio bih da nađemo rješenja, kako bolje prenositi iskustva i znanje između država članica", kazao je Poklukar, dodavši i to da je pandemija posebno pogodila najranjivije društvene skupine.

hr Tue Oct 12 2021 18:29:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/615dc8de6f52df7d498b45b8/80
Foto: Pixabay

Opet problemi: Facebook, Messenger i Instagram otežano rade

Korisnici dreuštvenih mreža ponovno javljaju probleme s Facebookom, Instagramom i Messengerom
Popularne društvene stranice ponovno u problemima.
Facebook ima problema sa web stranicom, preko Messengera ne mogu se slati poruke, aplikacija Instagram ne radi. 

Podsjetimo, pad društvenih mreža u ponedjeljak bio je najveći u povijesti. Milijarde korisnika nisu mogli pristupiti popularnim aplikacijama koje su bile izvan funkcije čak šest sati.
hr Fri Oct 08 2021 21:41:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/5f8894db6f52dfc5168b45a9/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović o snimci na kojoj policajci tuku migrante: "To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika"

Kazao je da bi se o svemu trebalo uskoro detaljnije oglasiti Ravnateljstvo policije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu u Bruxellesu.

- Ne samo vlada, nego glavni ravnatelj je, čim je vidio dio tih snimaka, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Koliko mi je poznato, utvrdili su da se radilo o policijskim službenicima - rekao je Božinović.

Kazao je da bi se o svemu trebalo uskoro detaljnije oglasiti Ravnateljstvo policije.

- To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika - rekao je. 

- Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji -  tvrdi Božinović.

Nastavlja da se svakoj policiji na svijetu može dogoditi da netko prekorači ovlasti. 

- Ako se to dogodi i ovdje, onda će uslijediti sankcije.

O ilegalnim migracijama je rekao kako se ni jedna država članica EU ne može sama nositi s tim, prenosi index.hr
hr Fri Oct 08 2021 16:27:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
//www.dalmacijanews.hr/files/615ad7406f52dfbb458b45ca/80
Foto: PIXABAY

Pandorini dokumenti: najveće curenje podataka ikad

Među njima, 532 dokumenta su na hrvatskoj jeziku, ali to ne znači da se među njima nalazi toliko broj imena iz Hrvatske
Pandorini dokumenti obuhvaćaju više od 330 političara i dužnosnika u više od 90 zemalja svijeta. Tu su i veleposlanici, generali, guverneri središnjih banka i ostali.

Dokumenti sadrže informacije o offshore-tvrtkama više od 130 milijardera iz 45 zemalja, među kojima je 46 ruskih oligarha., javlja OŠTRO

U istrazi je sudjelovalo više od 600 novinara iz 117 zemalja svijeta. 

Dokumenti koji su procurili nastali su u razdoblju od 50 godina, od čega ih je najviše iz razdoblja od 1996. do 2020. godine. Sadrže podatke o više od 29.000 stvarnih vlasnika offshore-kompanija, što je više nego dvostruko veći broj od istrage Panamski dokumenti iz 2016. godine. 

Dokumenti koji su procurili odnose se na više od 30.000 tvrtki. Riječ je o računima, tablicama, PowerPoint-prezentacijama, e-mailovima, poreznim prijavama, fotografijama, putovnicama i slično. Napisani su na brojnim jezicima – engleskom, španjolskom, kineskom, korejskom, grčkom, ruskom i slovenskom.

Registracijski agenti iz čijih su baza dokumenti procurili djeluju diljem svijeta – od Angvile, Belizea i Singapura preko Švicarske Paname, Barbadosa i Cipra do Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahama, Britanskih Djevičanskih otoka, Sejšela i Vijetnama., prenosi OŠTRO
hr Mon Oct 04 2021 12:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .