Palestinci prijete raspuštanjem Samouprave

Palestinci ne isključuju mogućnost raspuštanja Palestinske samouprave u slučaju neuspjeha mirovnih pregovora s Izraelom, rekao je u nedjelju jedan visoki palestinski dužnosnik.

Ekipa palestinskih pregovarača je rekla američkom posredniku Martinu Indyku da bi Palestinci mogli donijeti oduku o raspuštanju Samouprave koju vodi predsjednik Mahmud Abas kako bi na Izrael kao okupatore prebacili odgovornost upravljanja njihovim teritorijem, precizirao je taj dužnosnik.

Palestinci su posljednjih godina već spominjali mogućnost raspuštanja Samouprave, osnovane nakon Sporazuma iz Osla 1993. godine radi upravljanja autonomnim područjima, ali ovo je prvi puta da se spominje ta prijetnja nakon nastavka izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora pod okriljem američkog državnog tajnika Johna Kerryja u srpnju 2013.

Ti pregovori su u potpunosti blokirani i Kerryjeva inicijativa se čini sve više manjkavom.

– Palestinci su informirali Indyka da ukoliko se nastavi izraelska nepomirljivost, oni imaju nekoliko opcija – rekao je visoki neimenovani palestinski dužnosnik govoreći o posljednjem susretu američkog izaslanika i palestinskih pregovarača u petak.

– Postoji opcija ‘predaje ključeva’ Samouprave Ujedinjenim narodima da oni preuzmu odgovornost za palestinskih narod i Palestinu, koja je pod okupacijom, ili da Izrael preuzme punu odgovornost za svoju okupaciju – naglasio je.

Samouprava predsjednika Abasa, koju podržava međunarodna zajednica, konstantno je suočena s velikim financijskim poteškoćama i ovisi o stranoj pomoći.

Važan sastanak središnjeg vijeća Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) predviđa se za subotu i nedjelju u Ramalahu kako bi se raspravljalo o sudbini mirovnog procesa i raznim opcijama u slučaju neuspjeha Kerryjeve inicijative, posebice pristup raznim međunarodnim konvencijama i organizacijama.

POSLJEDNJE DODANO: