Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5d71311829111c5c708b45a0/80

Oko spornih kvadrata na Žnjanu, oglasio se i Thompsonov odvjetnik: 'Isključivi vlasnik terase je Marko Perković'

Thompsonov odvjetnik koji vodi sporove za zaštitu prava vlasništva njegove obitelji, uputio je priopćenje vezano za medijske prijepore oko prava vlasništva koje polaže na nekretninama koje se nalaze na Žnjanu.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Potaknuti medijskim objavama koje se objavljuju posljednjih dana, a u svrhu zaštite prava i interesa g. Marka Perkovića i njegove obitelji, kao i istinitog informiranja javnosti, upućujemo ovo priopćenje i ističemo:

1. Nije točno da je g. Marko Perković krov susjedne zgrade prisvojio kao dio svoje terase, niti je točno da su terasa i dvorište kuće u kojoj živi obitelj Perković s 5 maloljetne djece suvlasništvo svih stanara zgrade na adresi Ivana Pavla II. 23, Split. Isključivi vlasnik terase je g. Marko Perković na koju činjenicu između ostalog upućuje upravo zemljišnoknjižni izvadak u kojem je upisano pravo vlasništva u suvlasničkom udjelu od 339/9551. Udio od 339/9551 predstavlja površinu terase i dvorišta s nadogradnjom od 339 m2 koja je u kupoprodajnoj dokumentaciji i opisana kao „ravni krov“. Ovakvi vlasnički odnosi – da se kuća nalazi na jednoj čestici čiji je 100% vlasnik g. Marko Perković, a da se terasa koja je nastavak dnevnog boravka nalazi na dijelu druge čestice – na kojoj je točno definirana i kvadratura i o kojem se dijelu čestice radi – postavljeni su prije gotovo 20 godina. On se samo nakon kupovine upisao kao vlasnik.

Nepotpunim tumačenjem odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima pokušava se stvoriti pogrešna slika o stvarnom činjeničnom stanju. Krov zgrade u ovom slučaju je izdvojen kao samostalna cjelina s pravom nadogradnje (što je slučaj i na tri susjedna objekta) i kao takav može biti predmetom prava vlasništva. Ovu činjenicu se jednostavno može utvrditi povijesnim pregledom zemljišnoknjižnog stanja.

2. Nije točno da ekipa RTL televizije u nijednom trenutku nije stupila na česticu u vlasništvu g. Marka Perkovića. Iz emitiranog tv priloga se jasno može utvrditi kako se novinarka zajedno s kamermanom i sugovornikom kreće po dvorištu obiteljske kuće, a cijeli taj prostor dio je doma i u vlasništvu je obitelji Perković.

3. Novinarska ekipa RTL televizije, zajedno sa sugovornikom, na nedopušten način neovlašteno se popela ljestvama preko ogradnog zida dvora obitelji Perković, čime im je povrijeđeno Ustavom RH zajamčeno pravo na nepovredivost doma. Dio dvora/terase kojim su se neovlašteno kretali također je u vlasništvu i predstavlja dom obitelji Perković, a nitko nema pravo narušavati i vrijeđati pravo na tuđu privatnost i dom.

4. Budući da se u medijima nastoji stvoriti pogrešna slika da g. Marko Perković prisvaja sebi nekretnine koje ga ne pripadaju, ističemo kako nisu točni medijski napisi da „tjera susjede“ (npr. SLOBODNA DALMACIJA, 12. kolovoza 2021. godine), već legalnim putem, podnoseći tužbe pred nadležnim sudom, zahtjeva da mu se u posjed predaju dijelovi njegove nekretnine koje u svom posjedu bez valjanog pravnog osnova drže nevlasnici, među kojima su i osobe navedene u medijima. Do sada su dobivene pravomoćne sudske presude kojima je jasno utvrđeno to njegovo pravo, pa je na temelju jedne pravomoćne presude Općinskog suda u Splitu u predmetu poslovni broj P-1932/18 predan dio nekretnine koji je u svom posjedu bespravno držali supružnici Miodrag. Ovdje je još za dodati da je s jednim od susjeda/tuženika koji je uvažio dokaze o vlasništvu g. Perkovića sklopljena sudska nagodba u kojoj je mirnim putem prostor vraćen u posjed g. Marku Perkoviću kao vlasniku i u tom postupku od dotičnog susjeda - nije tražena nikakva naknada za nezakonito korištenje prostora g. Perkovića, niti je traženo da se isplate nastali sudski i odvjetnički troškovi.

Ono što zabrinjava jest činjenica da se u javnosti iznose i izvrću informacije iz sudskog postupka koji je u tijeku i koji g. Miodrag vodi protiv g. Perkovića sa zahtjevom da mu se u suposjed preda  terasa/dio dvorišta u površini od 339 m2.

Branko Miodrag parnicu je pokrenuo nakon što je Općinski sud u Splitu u predmetu poslovni broj OVR- 892/19 dana 11. rujna 2019.g. donio Rješenje kojim se odbija prijedlog za donošenjem privremene mjere kojim g. Miodrag, sugovornik RTL televizije, kao predlagatelj između ostalog traži da mu se preda u suposjed dio terase/dvorišta kuće Marka Perkovića u površini od 339 m2. Naime, sud je  utvrdio da nije osnovano traženje predlagatelja da mu se preda u suposjed dio dvorišta g. Perkovića te je  predlagatelja, g. Miodraga uputio da ako želi, podnese tužbu. Prvostupanjsko rješenje kojim se odbija zahtjev g. Miodraga da mu se preda u suposjed terasa i dio dvorišta g. Perkovića,  potvrđeno je i Rješenjem Županijskog suda u Rijeci poslovni broj GŽ Ovr-910/2019-2 od dana 20. studenog 2019.g., kojim je odbijena žalba predlagatelja, g. Miodraga, kao neosnovana.

Isto tako, obitelj g. Perkovića ne stanuje u nezakonitom objektu, već u objektu čiju je zakonitost pravomoćno potvrdio Upravni sud u Splitu i Visoki upravni sud RH.

Naime, dana 2. prosinca 2019.g. donesena je pravomoćna presuda Upravnog suda u Splitu poslovni broj UsIgr-54/19-11 kojom se odbija tužbeni zahtjev radi poništenja Rješenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH Klasa: UP/II-361-05/18-26/807, Urbroj: 531-05-2-2-18-2 od 28. studenog 2018.g. Rješenjem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH potvrđeno je kao zakonito i osnovano Rješenje Grada Splita, Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja Klasa: UP/I-361-03/15-04/59 Urbroj: 2181/01-03-02/18-18-22 od 27. kolovoza 2018.g. kojim je u cijelosti ozakonjen predmetni objekt.

U odnosu na Rješenje iz srpnja ove godine kojim je prema navodima RTL televizije Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Grada Splita stavio izvan snage ozakonjenje nekretnine u kojoj stanuje obitelj Perković potrebno je prikazati točno i cjelovito činjenično stanje. Rješenjem Grada Splita nije stavljeno izvan snage ozakonjenje nekretnine, niti je ukinuto ili poništeno rješenje kojim je ozakonjen objekt, već je samo dopuštena obnova postupka, pa je rješenje o ozakonjenju na snazi u punom svom opsegu, točnije objekt je zakonit.

Objavljivanjem netočnih i neprovjerenih informacija i podataka postupa se protivno svim pravilima novinarske struke, vrijeđajući čast i ugled g. Marka Perkovića, pa je radi zaštite njegovih prava i interesa nužno priopćiti javnosti stvarno činjenično stanje.“, stoji u priopćenju.

hr Mon Aug 16 2021 08:23:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dcf86f52dfc4308b45fe/80
Foto: SDŽ

"Dani volonterskog rada u Splitu": Volonteri prikupljaju donacije za obnovu petrinjske škole

Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila 3 milijuna kuna za tu školu
Splitsko-dalmatinska županija partner je Udruge „Mi“ na projektu Regionalnog volonterskog centra Split te je za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Gori kraj Petrinje, koja je stradala u potresu, izdvojila 3 milijuna kuna, istaknuto je danas na Danima volonterskoga rada u Splitu.

- Mi smo sufinancirali izgradnju nove škole jer je ona uništena, a ovo ljeto smo po 50 djece iz te škole i iz susjednih škola primili na ljetovanje. - izjavio je župan Blaženko Boban. Dodao je kako je volonterizam izuzetno bitan.

- Volonter ima srce, krene i riješi problem. Od srca hvala svim volonterima. - rekao je.

Antonija Matković, voditeljica Volonterskog centra Split naglasila je važnost Splitsko-dalmatinske županije u provođenju njihovih projekata.

- Županija nam se uvijek rado odazove. Ovo je volontersko-humanitarna organizacija na kojoj sudjeluje tridesetak organizacija i na svakom od štandova prikupljaju se donacije za obnovu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori. - rekla je Matković.
hr Sat Sep 18 2021 14:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6145dbb26f52dfc3308b4618/80
Foto: SDŽ

Župan Boban sa suradnicima na Zelenoj čistki u Žrnovnici

Sudjelovali su na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Stipom Čogeljom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem sudjelovao je na današnjoj Zelenoj čistki u Žrnovnici, koju je organizirala tamošnja Udruga „Žrvanj“.  

- Jako je bitno da sebe osvijestimo kako smo dužni prostor oko sebe držati čistim i urednim. Ako smo mi neuredni, nema te institucije koja može sanirati naše probleme. Na institucijama je rješavanje reciklažnih dvorišta, pretovarnih stanica i zelenih otoka, ali moramo raditi na svijesti građana o prostoru i prirodi. - izjavio je župan Blaženko Boban.

- Splitsko-dalmatinska županija prijateljski već godinama stoji uz našu udrugu i mnoge projekte sigurno ne bismo organizirali bez pomoći Županije. Najveći ponos nam je bio kada nas je prije 2 godine župan podupro u ideji da sačuvamo autohtonu žrnovsku jabuku. - izjavio je Rade Popadić iz Udruge „Žrvanj“.hr Sat Sep 18 2021 14:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Korona u Dalmaciji: U Šibensko-kninskoj 47 novooboljilih, a u Zadarskoj 55

Donosimo brojke iz dvije županije u Dalmaciji
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Od 47 novooboljelih, 22 osobe su s područja Šibenika, devet iz Knina, sedam iz Vodica, šest iz Primoštena, dvije iz Jezera i jedna iz Rogoznice.

Trenutno je 189 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 21 pacijent, od kojih su dva na terapiji visokim protokom kisika (HFNO-u) i dva pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji (NIV-u). Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 469 osoba, od toga je 446 bliski kontakt oboljelih, a za 23 osobe je određena mjera samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama za ulazak u Republiku Hrvatsku, a koje su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 439 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zadarska županija

Na području županije 55 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule.  

Novooboljele osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (25), Biograd na Moru (1), Benkovac (2), Obrovac (3) i  Nin (2) te općina Bibinje (3), Kolan (2), Novigrad (2), Polača (1), Poličnik (3), Posedarje (1), Povljana (1), Preko (1), Privlaka (2), Sukošan (1), Sv.Filip i Jakov (1), Vir (1) i Zemunik Donji (3).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 487  uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 487  stanovnika, a od bolesti su se oporavile 42 osobe.  

U Općoj bolnici Zadar i  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru s koronavirusom preminule su dvije žene u dobi od 95 i 93 godine.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 15 pacijenata oboljelih od koronavirusa.  

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. 
hr Sat Sep 18 2021 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59143fc0b9e03e5b058b45b4/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija upozorava: "Čuvajte se lažnih popisivača"

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima
Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom.

Jedan od takvih slučajeva zbio se u petak oko 10 sati u Zagrebu kada je nepoznata počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit.

Policija je zbog toga ponovno poslala upozorenje građanima.

- Podsjećamo sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192. Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu. - kazala je policija. 
hr Sat Sep 18 2021 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .