Article

//www.dalmacijanews.hr/files/58faf4c8b4739813448b458d/80

"CGO Lećevica moderna je vodonepropusna tvornica koja ne šteti okolišu"

U Ljubljani su 2003. godine postavili zelene otoke, a 2012. godine počeli su sa podjelom četiri kante svakom kućanstvu za odvajanje otpada

Međunarodni stručni skup o gospodarenju otpadom održan je na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i na jednom je mjestu okupio domaće i strane stručnjake koji su sudionicima prezentirali svoja iskustva i primjere iz prakse uspješnog gospodarenja otpadom.

Tomislav Šuta, direktor Regionalnog centra čistog okoliša iz Splita, koji je uz Splitsko-dalmatinsku županiju bio organizator ovog stručnog skupa, istaknuo je kako je namjera bila prikazati mogući i potrebni održivi sustav na području Županije, s posebnim naglaskom na odvajanje i prikupljanje otpada te da se svim zainteresiranima pojasni kako zapravo funkcionira cjeloviti sustav za gospodarenje otpadom.

- U našoj županiji odvaja se tek 1,1 posto otpada u kućanstvima. Cilj nam je edukacija javnosti, kojoj ovim putem želimo prikazati sustav koji smo projektirali, a koji je potrebno uspostaviti. Važno je da se uspostavi suradnja s gradovima i općinama koji imaju nadležnost u primarnoj selekciji otpada te edukacija građana, a odličan primjer u praksi je to što smo ostvarili suradnju s kolegama iz Slovenije i Italije koji imaju najbolja iskustva u odvajanju otpada na području Europske unije - rekao je Šuta.

Poseban interes sudionika izazvali su gosti predavači - Igor Petek, pomoćnik direktora tvrtke Snaga iz Ljubljane te Omar Gatto, predstavnik tvrtke ETRA za gospodarenje otpadom, iz regije Veneto u Italiji. Petek je ovom prilikom naglasio kako je upravo slovenski glavni grad proglašen prvom europskom zero waste prijestolnicom te da je na posljednjim Danima otvorenih vrata njihov centar posjetilo više od 400 građana. Njihov projekt Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom u tom gradu počeo još 2006. godine, a sam je centar izgrađen krajem 2015. godine. 

-  Ljubljana je grad s najvišim postotkom odvajanja otpada. Napravili smo ogromne promjene 2012. godine i od tada smo sa 22 posto danas došli na 65 posto odvojenog sakupljanja. Promijenili smo i optimizirali način prikupljanja komunalnog otpada. Imamo sustave 'od vrata do vrata' i 'četiri kante' pa tako svako kućanstvo u Ljubljani ima četiri kante za različite vrste otpada. Postoje i novčane kazne za nesavjesne građane koje su uvedene 2015. godine - rekao je Petek.

Omar Gatto istaknuo je važnost komunikacije s građanima, njihovu edukaciju i otvorenost te pohvalio ovaj skup kad dobar iskorak u tom smjeru. Regija Veneto danas odvojeno prikuplja 75 posto otpada.


S pravne strane izgradnje centar se može graditi 

Svjetlan Hudec, jedan od izrađivača Elaborata zaštite okoliša za izmjene zahvata CGO i pretovarnih stanica, prezentirao je osnovne značajke zaštite okoliša u projektu naglasivši pritom da je CGO Lećevica potreban kako bi se zaustavilo dosadašnje onečišćavanje okoliša komunalnim otpadom te da je ovakav centar preduvjet za zatvaranje 15 ilegalnih odlagališta koja postoje u županiji. Mladen Kuhta, stručnjak s Hrvatskog geološkog instituta koji je sudjelovao u provođenju zadnjeg trasiranja napravljenog u ožujku, istaknuo je kako prema posljednjim istražnim radovima potvrđeno da se CGO Lećevica nalazi u četvrtoj vodozaštitnoj zoni u kojoj je dopuštena izgradnja.

- Prema dosadašnjim rezultatima trasiranja koje smo prikupili i od kojeg je prošlo 40 dana, posljednji pregled uzoraka na izvorima pokazuju da se traser još nije pojavio. Riječ je o glavnim izvorištima - Jadro, Žrnovnica... To znači da se s pravne strane izgradnje taj centar može graditi - zaključio je Kuhta. 

Šuta je naglasio kako je do sada u postupku pripremljeno više od 70 dokumenata i provedeno više od 20 upravnih postupaka te da očekuje da se u vrlo kratkom roku izda rješenje Ministarstva zaštite okoliša nakon kojeg se može izdati lokacijska dozvola. Tada bi bili stvoreni svi preduvjeti za izgradnju i otvaranje centra u Lećevici. Šuta i Vlatka Lucijanić Justić, voditeljica odjela za pripremu i praćenje provedbe projekta, istaknuli su kako će otpada uvijek biti, ali će se otvaranjem Centra njegova obrada centralizirati i stručno nadzirati.

- U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 15 neusklađenih odlagališta koja izravno utječu na onečišćenje, zbog čega je jedini cilj uspostava sustava u kojem će se zaštititi okoliš, rekao je Šuta te još dodao da je CGO Lećevica moderna tvornica koja je cijelom svojom površinom vodonepropusna i nema nikakav negativan utjecaj na okoliš.

Profesor Roko Andričević s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, kao domaćin i moderator skupa, istaknuo je zadovoljstvo što se FGAG uključio i pružio potporu ovom skupu te naglasio kako je važno da se i akademska zajednica uključi u pitanje koje je od važnosti ne samo za Splitsko-dalmatinsku županiju, već i cijelu Hrvatsku.

Skup je otvorio župan splitsko-dalmatinski, g. Zlatko Ževrnja, a prisustvovali su i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, profesorica Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom, predstavnici gradova i općina iz Splitsko-dalmatinske županije, ali i susjednih županija te drugi zainteresirani građani.  

hr Sat Apr 22 2017 08:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62852b0918d1cb240b8b4734/80
Foto: Ana Paunković / Facebook

Tužan kraj potrage: "Matej je svoju priču na zemlji završio"

Tijelo Mateja Periša prvi su uočili mornari s teretnog broda.
Tragičan kraj potrage u Beogradu. 139 dana od nestanka sve upućuje da je u Dunavu svoj život skončao Matej Periš.

S obala Dunava u Beogradu u Split stigla je vijest od koje je strepila obitelj Periš, vjerojatno je pronađeno Matejevo tijelo.

Nakon gotovo pet mjeseci potrage poziv srbijanske policije stiže ocu Nenadu, koji je prije odlaska u Beograd razgovarao s RTL ekipom.

Mutni Dunav jutros je sve razbistrio. Nade više nema. Tijelo Mateja Periša prvi su uočili mornari s teretnog broda.

- Imalo je traperice na sebi, plave, jednu tenisicu bijelu. Prolaznik je usporedio da se tenisica slaže. Jednu je izgubio na Savi. Tako je bilo. To je nešto što smo vidjeli. Policija je kasnije izvukla tijelo. - ispričao je kapetan broda Milovan Zelenović.

Na licu mjesta obavljen je očevid, zatražena je obdukcija te toksikološka i DNK analiza. Njegov otac svoj je uzorak za analizu odavno dao. Jutro nakon šokantne vijesti proveo je tražeći grobno mjesto za jedinog sina. To je preduvjet da se njegovo tijelo preveze iz Srbije u Hrvatsku. Policajac koji ga je prvi nazvao plakao je dok mu je javljao vijest iz Beograda.

- Tu gdje je Matej pronađen ja sam tu prolazio, baš sam prolazio. To je ispod Pančevačkog mosta. Mislim, dva-tri puta sam prolazio tu. Dunav je ogromna rijeka i to je jednostavno nemoguće. Evo, sad se pojavio. Bogu hvala da je tako, da se ovo završilo. Da, na neki način, možemo shvatiti što se dogodilo da se okrenemo s teškim križem na leđima budućnosti i da nastavimo dalje živjeti koliko god je to moguće i koliko god je to teško, vrlo teško, vrlo teško. Kažem, uz molitvu, uz vjeru, put ćemo pronaći nekako. - ispričao je za RTL Matejev otac Nenad.

U neposrednoj blizini gdje je jutros pronađeno tijelo Mateja Periša restoran ima ribar koji je iz rijeke spasio 30 ljudi. Od prvog dana je tvrdio da će tijelo isplivati za nekoliko mjeseci i da neće otići dalje od Pančevačkog mosta. Sve je bio u pravu i sve bi dao da je u svemu pogriješio.

- Svi bi bili sretni da je dečko živ i da smo proslavili taj njegov drugi život i da ta agonija stvarno prestane i nagađanja da ga viđaju na sve strane, ali, eto, nažalost jedina utjeha može da bude tim roditeljima što imaju tijelo da sahrane. - kazao je ribar Renato Grbić.

Smatra da je ovaj dio Dunava i obale - uklet.

- Znači, dvije osobe su se udavile, dva ubojstva i, eto, Matej je završio na ovom ukletom mjestu. Što znači da je stvarno ukleto mjesto. - dodao je.

Ukleto mjesto koje će ipak donijeti barem malo mira obitelji Periša jer nestanak bliske osobe veći je šok od smrti zato što faza žalovanja nikada ne može započeti.

- Ja i moja obitelj bez obzira koliko bilo teško , a vjerujte mi jako je teško vjerujemo da tu nije kraj i da ćemo se mi još sresti u budućnosti, a Matej je svoju priču na ovoj zemlji - završio. - rekao je Matejev otac. - prenosi RTL.

Ranije za HRT je rekao kako će Matej uvijek biti s njim i njegovom obitelji.

- Matej je tu sa mnom i uvijek će biti. Da, pet mjeseci kasnije. Ono što mi je rekla kći: "Tata, otiđi po Mateja, dovedi ga kući. - To ću napraviti u ova dva, tri dana. On je s nama i uvijek će biti s nama. - poručio je potreseni Nenad Periš. 


hr Wed May 18 2022 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6267bdb8ecdbd1e85d8b4669/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Ante Franić: "Herojski zečevi iz Splita su kampanju sveli na to tko će više obećati, odnosno bolje lagati"

Franić ih je ostale kandidate za gradonačelnika Splita prozvao herojskim zečevima iz Splita
Ante Franić, kandidat za gradonačelnika Splita, u najnovijoj objavi prozvao je ostale kandidate jer izbjegavaju sučeljavanje. 

Franić ih je prozvao herojskim zečevima iz Splita. Njegovu objavu donosimo u nastavku:

- Herojski zečevi iz Splita!

Počevši od kandidata Puljka, preko Đogaša, Markotića i ostalih, svi redom bježe od javnih sučeljavanja na lokalnim televizijama. 

Znači, htjeli bi voditi 2. grad u državi i traže podršku građana, a nisu sposobni sučeliti se i raspravljati o problemima i razvoju grada pred splitskom javnošću! 

Tako su ovu kampanju sveli na natjecanje tko će više obećati ili da budemo realni, tko će bolje lagati, reciklirajući jedno te iste teme godinama. 

Za više od toga, očito nisu ni sposobni! - napisao je. 
hr Wed May 18 2022 18:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6285124318d1cbd3108b456f/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Međunarodna izložba pasa i ove godine će na Park mladeži, ali prvi čovjek Javne ustanove je rezolutan: "Više neće biti na našim objektima!"

Iz godine u godinu Međunarodna izložba pasa ima sve više svojih poklonika, ali onih i koji kritiziraju mjesto i vrijeme za takav jedan događaj
Park mladeži ovog će ljeta umjesto sportašima biti ispunjen partijanerima, ljubiteljima rock i zabavne glazbe, ali i psima. Taj sportski centar za brojne profesionalce, nakratko će postati središte moderne, ali i domaće glazbe, naposljetku i velikog broja izlagača i njihovih četveronožnih ljubimaca.

Iz godine u godinu Međunarodna izložba pasa ima sve više svojih poklonika, ali onih i koji kritiziraju mjesto i vrijeme za takav jedan događaj.

Ako je suditi po riječima ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Gordona Cerjana, posljednja je to godina kako će se šape naći na Parku mladeži, i to jer za njega to nije primjereno mjesto za pseću izložbu. Ovogodišnja će biti tek ispunjavanje onoga što mu je u nasljedstvo ostavila bivša uprava Javne ustanove koja je s Klubom sportskih pasa Split potpisala da će do 2022. godine biti u Parku mladeži.

- Na organizatorima je da pronađu novu lokaciju u suradnji s gradom, ali u svakom slučaju to neće biti u okviru objekata kojima gospodari Javna ustanova Športski objekti - rezolutan je bio Cerjan.

Od Cerjana smo doznali kako su u tijeku posljednji pregovori da se Ultra Europe dogodi na tom športskom centru. Ugovor nije potpisan, ali bit će kroz nekoliko dana.

- U fazi smo pregovaranja s predstavnicima kuće koja organizira Ultra Music Festival. Ugovor nije potpisan. Ostalo je za definirati sve, posebice da osiguramo inventar, teren, travnjak i tartan stazu kako ne bi imali štetu nakon festivala. Očekujemo da će se ugovor potpisati u narednih par dana - izjavio je.

Ultra Europe, inače, održat će se od 8. do 10. srpnja, Fusion World Music Festival 22. i 23. srpnja, a na kraju Međunarodna izložba pasa od 28. do 31. istog mjeseca.
hr Wed May 18 2022 17:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628510ab18d1cb76108b4585/80

Izaslanstvo SD županije i Sveučilišta u posjeti najstarijem izraelskom sveučilištu: "Puno toga od njih možemo naučiti. Pozvali smo ih u Split"

Voditelj ICT županije, pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić ističe kako je posebno zanimljiv bio posjet njihovu T-hubu
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu održalo je radni sastanak u  Technionu, najstarijem izraelskom sveučilištu. Dobrodošlicu im je izrazio dopredsjednik Techniona, profesor Oded Rabinovitch

- Veliko je zadovoljstvo ugostiti izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu te im izraziti dobrodošlicu na Technion te izraziti dobrodošlicu novoj suradnji i studentima. - izjavio je Rabinovitch. 

Rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je kako je Technion po mnogočemu poseban te se od njih može puno naučiti.

- Drago mi je da ovdje imamo potporu Splitsko-dalmatinske županije. Mi sa Sveučilišta smo dali sve od sebe kako bismo uspostavili prave mostove između sveučilišta. Vidjeli smo koliko su orijentirani međunarodno. Pozvali smo ih u Split. Imamo puno stvari koje možemo od njih naučiti, a vjerujem da i oni također mogu biti upoznati s našom organizacijom i našim dostignućima. - izjavio je Ljutić.

Voditelj ICT županije, pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić ističe kako je posebno zanimljiv bio posjet njihovu T-hubu.

- Oni tu provode brojne poduzetničke programe, koji nas podsjećaju na našu Start it akademiju. To je također višemjesečni program gdje jednostavno mlade studentske ideje podržavaju kako bi nastali novi start-upovi i nove tvrtke. - izjavio je Brčić.

Veleposlanica Republike Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđen Korać navodi kako je potencijal za suradnju velik. Izrael ima dobra iskustva, ali i Hrvatska ima odlična iskustva.

- Vjerujem kako smo komplementarni. Posebno je važno da pored nacionalnih partnerskih odnosa razvijamo konkretnu suradnju na regionalnoj i lokalnoj razini. - izjavila je veleposlanica.

Župan Blaženko Boban rekao je kako je fasciniran organizacijom Techniona.

- Tolika je premreženost s gospodarskim subjektima da gotovo da nema niti jednog gospodarskog subjekta koji nije umrežen u rad sveučilišta. Također, kadrovi koji iziđu sa sveučilišta stavljaju se u funkciju gospodarskoga sektora. - izjavio je župan Boban.

hr Wed May 18 2022 17:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .