KORAK PREMA ODRŽIVOJ BUDUĆNOSTI

Održani okrugli stolovi na teme energetske učinkovitosti te povećanja vidljivosti energetskih i klimatskih politika

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog su tjedna u petak, 26.4.2024. u Zagrebu organizirale dva okrugla stola na temu energetske učinkovitosti te povećanja vidljivosti energetskih i klimatskih politika u javnosti.

Aktivnosti su to projekta “Od planova do stvarnosti – obnovljiva prilika za budućnost”, kojeg podržavaju Europska inicijativa za klimu (EUKI) i Njemačko savezno ministarstvo za gospodarska pitanja i klimatske akcije. 

Na okruglim stolovima okupili su se stručnjaci iz civilnog sektora, lokalnih vlasti i medija kako bi analizirali scenarije u okviru Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP-a) usmjerene na smanjenje potrošnje energije. 

Stolovima su se tako odazvali predstavnici iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, portala Zgradonačelnik, Novosti, ODRAZ-a (Održivi razvoj zajednice), agencije BRODOTO i ostali.

Prisutni sudionici su upozorili na nužnost cjelovitih promjena u kontekstu obnove zgrada kao i nedostatke sustava u kojem se cijena energije subvencionira na način koji je demotivirajući za sve sudionike kada govorimo o smanjenju potrošnje energije. 

Povezano s tim, povećanje vidljivosti energetskih i klimatskih politika ključan je dio ostvarivanja ciljeva iznesenih u NECP-u. Stoga se raspravljalo i o tome kako poboljšati strategije te ukloniti barijere informiranja javnosti o energetskim i klimatskim politikama. Zaključilo se kako je izrazito važno ulagati sredstva kako državnih fondova tako i projektnih fondova za promidžbu i informiranje javnosti te poboljšati komunikaciju između nevladinih organizacija, relevantnih državnih institucija i medija. Ključno je također osigurati da informacije budu pristupačne, razumljive i relevantne za široku publiku kako bi se potaknulo aktivno sudjelovanje građana u skladu s ciljevima iznesenih u NECPu. Ovo može uključivati ​​različite kanale komunikacije poput javnih tribina, edukativnih programa, medijskih kampanja i online platformi.

Općenito, projekt “Od planova do stvarnosti” ima za cilj izraditi zelene scenarije i stručne studije u kojima će se uvažiti zaključci ovih okruglih stolova, a koje će omogućiti ključnim dionicima da pregovaraju s donositeljima odluka o relevantnim ažuriranjima Nacionalnog energetskog i klimatskog plana.

Aktivnosti ovog projekta, kroz ovu i sljedeću godinu, zamišljene su kao doprinos široj raspravi unutar javnih politika i praksi, analizirajući prepreke i dajući preporuke za njihovo prevladavanje. 

Partneri na projektu su organizacije iz Slovačke, Češke i Hrvatske; Solární asociace, z.s./ Solar Association Head office; Svaz moderní energetiky, z.s. (SME)/ Modern Energy Union (Češka), Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI)/ Slovak Association of Photovoltaic Industry and RES (SAPI) (Slovačka), Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

POSLJEDNJE DODANO: