TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Održani Dani volonterstva i solidarnosti: Sudjelovalo 35 udruga i ustanova koje su donirale preko tri tisuće eura za Udrugu Autizam 365

Tradicionalna manifestacija Dani volonterstva i solidarnosti koju 27. godinu zaredom organizira Regionalni volonterski centar Udruge „MI“ – Split održala se jutros u Strossmayerovom parku (Đardin).

Na ovoj humanitarno-prodajnoj manifestaciji građani su se imali prilike upoznati s radom 35 udruga i ustanova iz Splita i okolice te kupnjom na štandu podržati humanitarnu notu ovog događanja. Dio sredstava sa svakog štanda doniran je Udruzi Autizam 365 za kupnju defibrilatora – uređaja za reanimaciju koji će biti javno dostupan građanima ispred Centra za autizam Split. Naime, u okolici Centra nalazi se još nekoliko ustanova te kvartu gravitira velik broj ljudi. Javno dostupni defibrilatori, poznati kao automatski vanjski defibrilatori (AVD), su ključni za povećanje preživljavanja kod srčanog zastoja izvan bolnice. Uređaje se može lako upotrijebiti jer daju jasne, glasovne upute koje vode korisnika kroz svaki korak, čime se omogućava brza i efikasna intervencija, a udruga planira i obavljati aktivnosti podizanja svijesti o važnosti prve pomoći i edukacije o postupcima reanimacije i korištenju defibrilatora. Na štandovima je prikupljeno ukupno 3.809,70 eur, čime će se omogućiti kupnja defibrilatora sa stalkom te prateće edukacije o njegovom korištenju za osoblje ustanova na Spinutu.

Na našoj najbrojnijoj manifestaciji u posljednjih 10-ak godina moglo se kupiti različite proizvode i rukotvorine, ali i usvojiti nova znanja i vještine. Građane su u Đardinu dočekali štandovi s brojnim knjigama i stripovima, nakitom, ukrasima, prirodnom kozmetikom, ali i s proizvodima od keramike te oslikanim platnenim vrećicama. Djeca su osobito uživala u edukativnim igrama koje su provodili učenici Zdravstvene škole Split – o pravilnom pranju zubi i održavanju higijene, a mogli su se zabaviti i uz dječje kreativno-zabavne radionice u organizaciji Udruge „MI“ – Split koje su se održavale na travnjaku pored štandova.

Na štandovima su se građani iz „prve ruke“, tj. od samih volontera mogli informirati o uključivanju u volonterske programe pojedinih organizacija te o dobrobitima volonterstva za pojedince i za cijelu zajednicu.

U kulturno-zabavnom programu humanitarne izložbe sudjelovalo je 10-ak udruga i javnih institucija, s glazbeno-scenskim nastupima. Udruga Glazbene niti ljubavi zabavila je prisutne nastupima početne i napredne grupe slaveći pritom 10. godinu svoga postojanja.

Okupljene građane, volontere i organizacije je u ime Županije Splitsko-dalmatinske pozdravili župan Blaženko Boban i viša savjetnica za zdravstvo i socijalnu skrb Magda Vrvilo te u ime Grada Splita predstavnice Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva Marina Elez Urlić i Ema Kojundžić.

Građani koji nam se nisu stigli pridružiti na sutrašnjoj manifestaciji, vezano za mogućnosti uključivanja u volontiranje mogu se javiti Regionalnom volonterskom centru Split ili pretražiti stranicu: https://volonteka.hr/ u potrazi za brojnim akcijama koje će se odvijati kroz naredni tjedan kroz kampanju Hrvatska volontira, a ako žele donirati za Udrugu Autizam 365, u OTP banci je još mjesec dana otvoren podračun za humanitarnu akciju – IBAN: HR8324070001500022952. U opis plaćanja molimo navesti: „Donacija za Udrugu Autizam 365“.

Manifestacija se održala u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira, a financirana je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i organizirana uz podršku HDS ZAMP i Mlinar pekarske industrije d.o.o.

POSLJEDNJE DODANO: