TUŽNI BLAGDANI

Odojak ove godine skuplji 100, janjetina 76, a bakalar 38 posto

Čak i obitelji nešto dubljeg džepa teško će si ovih dana moći priuštiti sve ono što im je bilo uobičajeno na blagdanskoj trpezi.

Cijene su, naime, otišle u nebo. Osjetno su skuplji bakalar, odojak, janjetina, nešto manje purica.

Prema službenim podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, u dvije je godine odojak poskupio 100 posto, a janjetina 76 posto. Kvalitetniji norveški bakalar u posebnoj ambalaži ove je godine u dućanima čak 55 eura, a predlani je bio 40-ak, što je oko 38 posto više.

Prvog dana prosinca janjetina i odojak na stočnim sajmovima u Hrvatskoj prodavali su se za 6 eura kilogram. Cijena im je bila ista, što se nikad do ove godine nije dogodilo. Pritom se na području Međimurja, Podravine i Bjelovara cijena kretala između 5 i 5,5 eura.

U odnosu na isti tjedan lani (prvi prosinački), janjac je skuplji 43 posto, a odojak čak 50 posto. Kvalitetan ambalažirani bakalar sa žigom pak lani se u supermarketima u prosincu prodavao za 45 do 48 eura kilogram. Danas je u prosjeku skuplji za 15-ak posto.

Tako ispada da je kilogram bakalara ovog prosinca (55 eura) čak devet puta skuplji od kilograma odojka ili janjca.

Mesne industrije, otkriva tržišni sustav Ministarstva, kilogram janjetine u prosincu prodaju u prosjeku za 11 eura. To je 28 posto više nego lani u prvom tjednu ovog mjeseca i 43 posto više nego predlani.

POSLJEDNJE DODANO: