NASTAVLJA SE KAZALIŠNI POTRES

Odabrani u Kazališno vijeće od strane grada Splita podnijeli ostavku, intendant Bilandžić ostao usamljen

Osjetne su posljedice prihvaćanja programa jubilarnog sedamdesetog Splitskog ljeta koji je predložio intendant HNK Vicko Bilandžić.

Petoro ljudi iz sastava Kazališnog vijeća, koje je u startu bilo protiv takvog programa, podnijelo je neopozivu ostavku. Vijeće je imenovao grad Split. Ostavku su dali redom Magdalena Nigoević u činu predsjednice, Luka Jadrić kao potpredsjednik vijeća i članovi Mila Botteri Bulimbašić, Marija Ramljak i Helena Petković.

-U okviru zakonskih propisa i naših stručnih znanja nastojali smo odgovorno i savjesno pridonijeti radu HNK Split. Već duže vrijeme smatramo da situacija u nacionalnoj kući nije dobra i pokušali smo na različite načine, unutar djelokruga i ovlasti Kazališnog vijeća, ukazati na uočene nedostatke u radu aktualne uprave. Zbog puno puta ponovljenih zahtjeva za poštivanjem rokova i procedura, usklađivanja i ostvarivanja programa nacionalne kuće kao i zbog nemogućnosti daljnjeg neovisnog obavljanja vijećničke dužnosti, u ovom nam se trenutku ostavka čini jedinim moralnim i ispravnim činom.

Zahvaljujemo Gradu na ukazanom povjerenju i na suradnji koju smo tijekom ovog razdoblja ostvarili. Posebno zahvaljujemo svim djelatnicima Hrvatskog narodnog kazališta Split na njihovoj pomoći i susretljivosti.

Hrvatsko narodno kazalište Split institucija je od izuzetne važnosti za kulturni život Splita i vjerujemo da će svi dionici dati sve od sebe da nacionalno kazalište zadrži svoje mjesto „hrama kulture“ na ovim prostorima – napisali su u priopćenju.

O situaciji u teatru se raspravljalo nakon što je Kazališno vijeće odbilo Bilandžićeve programe – i financijske i programske, a zaoštrilo se pred Splitsko ljeto. Rezultat razgovora na kojima je bio i gradonačelnik Ivica Puljak je – da treba poraditi na komunikaciji, pronaći put pomirbe budući da se do sada intendant Vicko Bilandžić i Vijeće nisu slagali te da intendanta valja podržati u organizaciji Splitskog ljeta koje nije daleko. Ipak, od toga ništa jer se vijeće odlučilo povući.

POSLJEDNJE DODANO: