KAZNE SU DRAKONSKE

Od sutra kreće obveza zimske opreme na automobilima!

Uoči li vas policijski službenik bez zimske opreme isključit će vas iz prometa i naplatiti vam paprenu kaznu. Dakle u skladu sa zimskim uvjetima na cesti i vi ,morate prilagoditi svoje prometne “običaje”. Ovo za vozače znači da moraju voziti s upaljenim svjetlima danju i s odgovarajućom zimskom opremom. Ta obveza propisuje se od dana 15. studenog do 15. travnja iduće godine.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobila s priključnim vozilom.

Novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom, donosi Danas.hr. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190,00 do 660,00 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne regionalne samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Policajac koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 390,00 do 920,00 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa, kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi puta, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći puta.

Dakle, trk i svoje ljetne gume zamijenite zimskima. Sigurnije je i za vas i za vaš novčanik.

POSLJEDNJE DODANO: