Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5a1704b4b9e03ebe0b8b457a/80

Crvene cipele – akcija protiv nasilja nad ženama

Udruga Domine ove godine obilježit će 25. studeni, međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama akcijom Crvene Cipele, koja će se održati sutra, petak 24. studenog s početkom u 12 sati pokraj kipa Grgura Ninskog i ispred Zlatnih vrata.

Međunarodna kampanja ''16 dana aktivizma'' koja traje od 25.11. (Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama) do 10.12. (Međunarodnog dana ljudskih prava) prvi put je pokrenuta 1991. godine s ciljem eliminacije svih oblika nasilja nad ženama. Trenutno je u nju uključeno preko 3700 organizacije iz 164 države svijeta.

U Hrvatskoj je posljednjih godina prisutan trend porasta brutalnih zločina nad ženama, tako je u prošloj godini ubijeno 20 žena, od čega 15 od strane bliskih osoba. Gotovo 10.000 žena je prošloj godini prijavilo neki oblik prekršajnog oblika nasilja u obitelji, dok je 279 žena bilo žrtvom kaznenog djela nasilja u obitelji. Ti podaci su još strašniji ako znamo da se samo 30% slučajeva nasilja u obitelji prijavljuje.
Uz to, servisi za pomoć ženama koje žele izići iz nasilnih veza su gotovo nepostojeći. Na području Splitsko-dalmatinske županije postoji samo 1 savjetovalište za žene žrtve nasilja i tek 9 kreveta u skloništu za žrtve obiteljskog nasilje.

Cilj akcije Crvene Cipele je upozoriti na stalno prisutan problem nasilja nad ženama te pozvati državu na ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konvencijom, koja je do sada najcjelovitiji pravni dokument koji se bavi ovim problemom bi se ženama pružila bolja zaštita te osigurali servisi za pomoć u slučaju nasilja. Tijekom akcije će se stoga sama Konvencija čitati kako bi se dodatno naglasila njezina vrijednost i potreba za ratifikacijom. Istovremeno će se akcije koje zagovaraju ratifikaciju Konvencije održavati u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima.

- Pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže u petak (24.11.) ispred Grgura Ninskog u čitanju Konvencije te da donesu crvene cipele u znak sjećanja na sve ubijene i zlostavljane žene.- pozivaju iz Udruge.

Projekt Crvenih Cipela je 2009. godine započela meksička umjetnica Elina Chauvet koja je instalacijom praznih crvenih cipela željela prikazati protest svih žena kojih više nama. Na taj način je željela osvijestiti društvo o broju žena koje su svake godine ubijene ili otete u Meksiku. Nakon toga su slične akcije s ciljem podizanja svijesti o nasilju nad ženama održane diljem svijeta. U sklopu ovogodišnje kampanje Domine su u suradnji s Krav Maga centrom Split-Mertojak organizirale i 3 besplatna tečaja samoobrane koji će u tri nedjelje proći 75 prijavljenih polaznica.

hr Thu Nov 23 2017 18:29:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/617a3bb06f52df0b658b458c/80
Foto: Petar Malbaša

Direktorica komunalne tvrtke u Cetinskom kraju hvalila se HDZ-om. Kasnije napisala da joj je profil hakiran

Nije ovo bio prvi susret Živaljić s problemima na društvenim mrežama. I u svibnju ove godine žalila se na "krađu identiteta", ali tog puta njezine sestre.
Društvenim se mrežama u srijedu poslijepodne dijelila objava HDZ-ovke i direktorice komunalne tvrtke ‘Čistoća Cetinske krajine’ Ivane Živaljić na kojoj se hvalila strankom i stranačkom iskaznicom. Živaljić je i gradska vijećnica u Gradskom vijeću u Trilju, u redovima manjinaca, iako je šef ogranka HDZ-a gradonačelnik ovog grada na Cetini.

- Kažu daj iskaznicu, reko nema problema vadim osobnu. Ma ne tu, već stranačku, vi imate vip ulaz… Hahaha najjači smo! Živio HDZ - pisalo je u objavi u kojoj je Živaljić slikana uz ploču Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Kasno navečer izvijestila je kako joj je profil hakiran.

- Vidljivo je da se radi o provokaciji stranačkog karaktera, vjerojatno potaknuta zbog situacije oko Čistoće ovih dana. Moja komunikacija prema javnosti uvijek je bila jasna i nema dvojbe da se ovime želi ispod svake razine oblatiti moje ime. Jedna fotografija skinuta je sa mog WhatsApp profila, a ostale su bile javno dostupne. 

Podržavam kulturan i argumentiran oblik političke komunikacije, ali ovakvo nešto ne. Nadam se da će se ovaj problem uskoro riješiti. Ispričavam se svima koji su označeni ili koje je sadržaj uvrijedio - napisala je.

Nije ovo bio prvi susret Živaljić s problemima na društvenim mrežama. I u svibnju ove godine žalila se na "krađu identiteta", ali tog puta njezine sestre. Bilo je to u jeku vrućih izbora u Trilju, u kojem se čak i fizički obračunavalo nedaleko od biračkih mjesta. 


hr Thu Oct 28 2021 07:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e8ca7f529111cbbd38b457e/80
Foto: Pixabay

'Domovi zdravlja se trebaju osnažiti i biti temelj zdravstvenog sustava'

Hrvatska udruga za medicinsko pravo pozdravlja najavu reforme


Povodom najave reforme zdravstva, oglasili su iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo, donosimo priopćenje koje potpisuje, njihov predsjednik Miran Cvitković:

"Hrvatska udruga za medicinsko pravo pozdravlja inicijativu ministra Vilija Beroša za sistemskom reformom zdravstva. Reforma je nužna i prijeko potrebna, a model u kojem se jača primarna zdravstvena zaštita, osnaživanjem uloge domova zdravlja (koju su isti u međuvremenu izgubili, a pri čemu se istovremeno očekivalo ili predmnijevalo da je i dalje nose!) više je nego poželjan iskorak u ovoj trenutnoj situaciji krhke (ne)stabilnosti zdravstvenog sustava i zdravstvenog stanja našeg društva, opterećenog pandemijom COVID-19 i svim ostalim višeslojnim negativnim posljedicama proteklih vremena.

Čvršćim pozicioniranjem domova zdravlja kao mjesta u sustavu gdje pojedinac može obaviti i temeljne specijalističke preglede i dijagnostičko-terapijske postupke, 
očekuje se i osigurava postizanje brze i učinkovite zdravstvene zaštite svakom pojedincu na jednom mjestu i omogućuje rasterećenje bolnica, a što nepogovorno predstavlja nužan korak u reformi zdravstvenog sustava.

Obzirom da javnost još nije upoznata s cjelovitim planom reforme, pitanje načina i redefinicije načina plaćanja usluga te kontrole upravljanja i financijske konsolidacije svih ustanova u sustavu zdravstva i dalje ostaje otvoreno te ga smatramo prioritetnim u rješavanju. Primjerice, ne smijemo imati situaciju da pojedini dijelovi sustava ili djelatnosti, odnosno liječnici i drugi zdravstveni radnici, imaju potpuno različite pozicije u sustavu i drugačija materijalna prava i status samo ovisno o ustanovi u kojoj rade, privatnoj ili javnoj, već se mjesto u sustavu, status i materijalna prava pojedinaca moraju temeljiti i na učinkovitosti rada svakog pojedinca, a menadžment zdravstvenih ustanova treba biti odgovoran za unaprjeđenje i nadzor učinkovitosti timova i zdravstvenih radnika.

Time će se otkloniti nabujali jaz imeđu privatnog i javnog, a ujedno poticati svakog pojedinca da
iskazuje i daje svoj profesionalni i stručni maksimum. Jednako tako, pitanje ugovora s državnim
osigurateljem i podjela novaca iz riznice HZZO-a ustanovama ne može biti zasnovana samo na
principu izravnih plaćanja DTP postupaka, a bez sagledavanja aspekta učinkovitosti. Stoga se
nadamo da će ova reforma ići upravo u tom smjeru, dakle većeg uvida i nadzora učinkovitosti rada i pružanja zdravstvenih usluga, te redefiniranja načina plaćanja usluga od strane državnog osiguratelja prema zdravstvenih ustanovama, odnosno privatnim zdravstvenim radnicima. Sav taj paket mjera obligatno podrazumijeva i veću ulogu i odgovornost zdravstvenog menadžmenta kako usmjeravati i trošiti novac za zdravstvene procese u svojim ustanovama kao i za plaćanje učinkovitosti rada zdravstvenih radnika.

Naše društvo novca u zdravstvu i za zdravstvo ima upravo onoliko koliko ima, stoga ga treba
dobro i pametno usmjeriti pa i koraci za poboljšanje sustava planiranja i opremanja zdravstvenih
ustanova vjerujemo idu u istom smjeru i ka istom cilju.

Sagledavajući sve navedeno smatramo da su spomenuti koraci u reformi zdravstva dobri, poglavito ako se zaista fokusira na ova dva bitna segmenta - adekvatno plaćanje usluga i rada uključujući i plaćanje po učinkovitosti, te jačanje primarne zdravstvene zaštite kroz osnaženu ulogu domova zdravlja."

hr Thu Oct 28 2021 07:24:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/617a292e6f52dff2638b45f9/80

Očišćen helidrom u zajedničkoj akciji KBC Split, Parkova i nasada te HGSS-a

Mole se vlasnici objekata u blizini da pokose travu i uklone otpad, jer će im u suprotnom biti isporučen račun

Suradnjom KBC Split i Parkova i nasada uz pomoć volontera i Hrvatske gorske službe spašavanja, organizirana je velika akcija košenja trave i čišćenja komunalnog otpada unutar i izvan ograde helidroma.

Radnici Parkova i nasada podijelili u se u dvije grupe kosilaca – jedna unutar ograde helidroma na površini od 4000 m2 i druga uz vanjsku stranu ograde gdje su nakon kosidbe visoke trave i grmlja otkrivene veće količine komunalnog otpada koji dijelom donosi vjetar, a dijelom su odbačeni od neodgovornih građana.

S obzirom na veliki obim posla, djelatnicima Parkova i nasada pridružili su se volonteri i članovi splitskog ogranka Hrvatske gorske službe spašavanja. Veliku količinu pokošene trave preuzelo je specijalno vozilo Čistoće tzv. "grajfer".

Radnici Vodovoda i kanalizacije u suradnji s tehničkom službom KBC-a sanirali su i postojeći hidrant koji je puštao vodu.

Organizatori akcije mole vlasnike obližnjih objekata s vanjske istočne strane ograde helidroma da pokose visoku i suhu travu te očiste svoje zemljište od komunalnog otpada zbog potencijalne mogućnosti požara. U suprotnom, pozvat će protupožarnu inspekciju koja će organizirati kosidbu i čišćenje za neodgovorne vlasnike te im dostaviti račun nakon obavljenih radova.

Javna ustanova Čistoća također treba redovito čistiti okoliš kontejnera za otpad jer dijelovi otpada koje bacaju neki neodgovorni građani oko kontejnera u njihov okoliš, postaju opasni leteći projektili za vrijeme slijetanja helikoptera.

Helidrom KBC Split izgrađen prije 30 godina i zaslužuje veliku pažnju te redovito održavanje jer na njemu slijeću helikopteri HRZ koji godišnje obave više od 500 hitnih letova prevozeći najteže bolesnike, poglavito s naših otoka. Za vrijeme Domovinskog rata helikopteri su obavljali hitne letove i prevozili tisuće ranjenih branitelja pa je zdravstvena uloga helidroma KBC Split nemjerljiva.


hr Thu Oct 28 2021 06:52:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6179a6be6f52df0b658b456c/80
Foto: HGSS

HGSS u misiji: Ozlijedio se tijekom penjanja, sedam spašavatelja interveniralo

Ozljeđena osoba je predana hitnoj pomoći na daljnju obradu
HGSS Stanica Makarska je u 17:40 sati zaprimila je informaciju da je jedna osoba ozljeđena tokom penjanja te da se radi o ozljedi ramena.

Osoba je pri svijesti i u dobrom stanju, ali nije u mogućnosti sama hodati. Odmah je pokrenuta akcija spašavanja na koju se odazvalo sedam spašavatelja sa dva vozila.

Po dolasku na mjesto nesreće osoba je imobilizirana i transportirana do najbliže prometnice brdskom nosiljkom mariner.

Ozljeđena osoba je predana hitnoj pomoći na daljnju obradu u 19:05 sati. U 19:30 sati, povratkom u stanicu, akcija je završena.
hr Wed Oct 27 2021 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .