Suradnja umjetne inteligencije i umjetnikovog ručnog rada

Živimo u vrijeme softvera koji mogu, prema uputama korisnika, sami stvoriti sliku (Open AI-ev softver DALL-E, DALL-E 2, ali i Stable Diffusion, Midjourney, itd.) ili pak napisati tekst bilo kakve naravi (među ostalima se ističe Chat GPT).

Izložba „Matošić_grafika… / Digitalna uljudba“ multimedijalnog umjetnika Jakše Matošića je komentar na ono što se u posljednje vrijeme zbiva u svijetu umjetne inteligencije, ali i onog što okupira ovog umjetnika još od 2011. godine.

Jednako tako, veliki proizvođači kao što je Adobe uvode automatizacije u svoje softvere čime dokidaju potrebu za ručnom doradom fotografija, grafika i videa. Dovoljno je jednom kliknuti mišem i softver sâm učini sve ili barem veći dio posla.

Značajno je da nakon fame koja je uslijedila u rujnu 2022. godine, kada je AI-generirana slika dobila nagradu za najbolje umjetničko djelo u Koloradu, Matošić postavlja pitanje: koja je uloga umjetnika u stvaralačkom procesu? Isto tako, koliko je bitan kustos koji će umjetnička djela predstaviti javnosti? Odnosno, može li umjetna inteligencija zamijeniti oboje ili pak može doći do plodne suradnje? 

Matošić na ovoj izložbi predstavlja niz digitalnih grafika koje su rađene upravo koristeći računalni algoritam te tri multimedijalna rada. Umjetnik počinje od fotografije (tuđe ili nekog vlastitog uratka). U autorskom procesu nazvanom „Iznenadi me“, a kojeg rabi još od 2011., umjetnik naizmjenično koristi algoritam i vlastitu intuiciju. Matošić modificira predložak da bi došao do digitalne grafike. Rezultat je spoj umjetne inteligencije i osobne note koju daje umjetnik, a koju AI sâm ne može dati i koja, u konačnici, i samog umjetnika iznenađuje.

Uz to, jedan od predgovora izložbe, uz onaj kustosice Dore Derado Giljanović, piše i Chat GPT. Matošić istovremeno obavlja intervju s umjetnom inteligencijom i sa živom osobom kako bi istaknuo njihovu razliku u tumačenju njegovih radova i uopće (digitalne) umjetnosti.

Digitalna uljudba je pokušaj pomirenja digitalnog i humanog do te mjere da se umjetnik pita može li djelo proizvedeno u suradnji s umjetnom inteligencijom poprimiti duhovni aspekt. Sami prosudite je li uspješno došlo do pomirenja ili, pak, do još oštrijeg raskola.

Izložba se otvara u splitskom Studiju 21 (Velebitska ul. 66) u srijedu, 15. ožujka 2023. u 20 h. Postav ćete moći razgledati do 2. travnja.

 

POSLJEDNJE DODANO: