Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618a79db6f52df59708b479b/80
Foto: DalmacijaNews

Obrana i okrivljenici zahtijevali, sutkinja odbijala. Ringwald ubojstvo kod Omiša spojio čak s ratnim zločinom iz Škabrnje

Nada mnom je izvršen terorizam. Nisam ništa napravio - objasnio je prvookrivljeni.
U Karmelina Fistanića na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za Brzet na ulazu u Omiš, ispaljeno je šest hitaca rafalnom paljbom od kojih su tri pronađena, a ostala tri su, pretpostavlja se, ostala zaglavljena u vratnoj kralježnici i sinusima pa je to bio razlog da Stjepan Ringwald, za kojeg se smatra da je bio egzekutor ubojstva 39-godišnjaka početkom studenog 2019. godine, traži da se ekshumira njegovo tijelo. Vjeruje se kako su ubojstvo, zbog pola milijuna teškog sudskog spora, naručili Jerko Pirić i Vlado Zolota

Prijedlog od prije tri tjedna, u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda, bio je tek početak prave kanonade koja se danas odvijala gotovo pet sati.

Odmah na početku raspravnog dana ustao se Ringwald. Tražio je izuzeće zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Splitu Rene Laura koja je radila na slučaju, županijskog državnog odvjetnika u Splitu Michela Squiccimarra i drugih njegovih zamjenica i zamjenika te glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i njezinih zamjenika u glavnom gradu Hrvatske.

Iznio je čak 25 dokaza koji, kako je ustvrdio, upućuju na to da je Rene Laura "krivo vodila postupak prikrivajući dokaze".Ringwald zna i krvnika iz Škabrnje?

Nabrajao je fotografiju na kojoj se, primjerice, ne vidi zadnje sjedalo Karmelinova auta ili onu koju mu je, kako je u 50 minuta dugom izlaganju rekao, pokazao zatvorski čuvar, a na kojoj se vidi rupa od metka u čelu. Podmetnuti su i tragovi, veli, Karmelinove krvi na njegovoj jakni, centralni retrovizor nema sjenu kao i svi drugi na svijetu, a u cijeli je postupak dodao i detalj prave fantastike.

Jedan od policajaca koji su pregledavali kuću Vlade Zolote je zapravo, kako iznosi Ringwald, ratni zločinac iz Škabrnje koji je u međuvremenu promijenio ime. On ga je prepoznao nakon 30 godina, jer je bio njegov kolega u osnovnoj školi, a to je i razlog zašto je sve ovo "instalirano" na ovaj trojac na optuženičkoj klupi.

- Nada mnom je izvršen terorizam. Nisam ništa napravio - objasnio je Ringwald.

Za takve navode postoji i VHS snimka, kazao je.

Squiccimarru te Hrvoj Šipek zamjerio je što nisu postupali po njegovim prigovorima, zahtjevima i kaznenim prijavama.Odbijeno, odbijeno, odbijeno...

Sudsko vijeće, na čelu s Ivonom Rupić, sve je odbilo nakon stanke.

Stanka je uslijedila i poslije prijedloga braniteljice Pirića, Doris Košte za ispitivanjem jednog svjedoka i pregledavanjem hard diska s kojeg su rezani videozapisi kretanja okrivljenika, a pregled kojeg im nije bio dopušten, kako je ustvrdila. I to je bilo odbijeno.

I to zbog namjera odugovlačenja postupka jer točno 12. prosinca istječe mogućnost dvogodišnjeg zatvor okrivljenima, maksimalno mogućeg po zakonskim odredbama što bi laički značilo da bi se Ringwald, Pirić i Zolota mogli uskoro naći na slobodi. Osim ako se prije 12. prosinca ne donese nepravomoćna presuda.


Moj branitelj je neizainteresiran...

Novi čin odigrao se tek minutu kasnije kada je Košta tražila izuzeće predmetne sutkinje Ivone Rupić, predsjednika Županijskog suda u Splitu Bruna Kleina, njegovog zamjenika Ivice Botice kao i predsjednika Visokog kaznenog suda Željka Horvatovića i njegove zamjenice. Ishod? Odbijeno.

- Radi se pritisak na obranu, a obrana je osakaćena i opterećena u pravu na pošteno i pravično suđenje - govorila je Košta.

Manevarski prostor se tada podosta smanjio pa je Vlado Zolota odlučio otkazati punomoć branitelji Borisu Miloševiću. Nije ga pripremao za postupak ni obranu, nezainteresiran je, ne javlja se na raspravama, ne pridružuje se čak ni pritužbama kolega, redao je navode Zolota.

- Ne smatram se dužnim ostati na raspravi. Dopustite mi da izađem iz sudnice - odgovorio je Milošević.

Nakon svega - stanka.

No, kako je Milošević na popisu branitelja koji se mogu dodijeliti po službenoj dužnosti u bilo kojem predmetu, sutkinja je to u ime Sudskog vijeća, i uz suglasnost predsjednika Kleina, i učinila. Milošević je tako, sada po službenoj dužnosti, postao zastupnik Zolote.

- Ne želim da me ovaj čovjek zastupa ni sekunde više - uzviknuo je Zolota, ali Ivona Rupić e odlučila današnju "ping-pong" igru okončati i nastaviti je u četvrtak.

Planirano je iznošenje obrane okrivljenika.
hr Tue Nov 09 2021 14:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61aa031e6f52df7d988b45d9/80
Foto: DalmacijaNews

Grad Split vlasnik je parkinga na Pujankama, ali vodili su ga stanari i za parking mjesto plaćali mizeran iznos...

U slučaj će se, doznajemo, uključiti i Državni inspektorat koji je o slučaju natkrivenog parkinga na Pujankama zatražio očitovanje grada Splita.
Dugo će još noć s četvrtka na petak, prvu takvu u mjesecu darivanja 2021. godine, pamtiti stanovnici Pujanki. Dar u obliku vatrene buktinje progutao je čak deset motorkotača i sedam osobnih vozila. Od svega ostade samo pepeo i prah, kako u svojoj glazbenoj uspješnici pjeva Bračanka Gina.

I naizgled bi se ovaj požar vrlo lako iskoristio za ideju nove pjesme, ali bi ovaj slučaj iz Tijardovićeve ulice bolje odgovarao kakvom filmskom scenariju. Naslovit ćemo ga - Kad mačke nema, miševi kolo vode.

Kreće ovako. Osamdesetih godina, kako kažu stariji stanari ukupno pet ulaza u Tijardovićevoj ulici, a koji se koriste tom donjom etažom parkinga, po unajmljivanju stanova dobili su korištenje parking mjesta. Neodređena parking mjesta. Kako je nakon kusur godina zakonski trebalo posložiti situaciju, sve kako bi se uredila ta vrijedna pozicija, grad Split je pokušao nekoliko puta ući u prostor. Međutim, stanari su se usprotivili. I nitko se i nije uhvatio u koštac problema prava na korištenje natkrivenog parkinga, očito, do ove nevolje."Okupirana" je od stanara...

Grad Split je, da bude sasvim jasno, vlasnik parkinga s nešto više od 2300 kvadratnih metara. Od prosinca 2018. godine i iako je hrvatska Vlada još 1996. godine dala mogućnost da se takvi sporovi riješe u korist lokalnih jedinica.

- Nekoliko garaža u gradu Splitu je, kao i ova, "okupirano" od stanara koji ih svojataju još iz bivšeg sistema - rekao je dogradonačelnik "grada pod Marjanom" Bojan Ivošević.

U planu je da te garaže ubrzo budu pod upravljanjem grada Splita, točnije Split Parkinga, a za parking mjesta uvest će se povoljne građanske pretplate od, kako doznajemo, 90 kuna. 

- Da je ova garaža ima vatro dojavu i ostale specifikacije za rad, danas ne bismo govorili o ovakvoj šteti - jasno je poručio drugi čovjek grada. Uzrok ovakvog stanja su prijašnje gradske vlasti koje, veli Ivošević, nisu ulazile u sukobe po pitanju nelegalnosti. Od štekata i banaka do imovine u vlasništvu grada, objasnio nam je."Dobivamo tisuću, dvije..."

Za osobno vozilo mjesečna parking karta bila je 80 kuna, za motorkotač tek 30. Od tih sredstava stanara izdvajalo se za vodu, struju i radnike. Radnici su uglavnom starije životne dobi, tobože zaštitari, koji na mjesečnoj bazi rade, govore nam, poluvolonterski.

- Dobivamo tisuću, dvije kuna - ispričao nam je jedan od njih koji je u nevjerici u jutro petka gledao mjesto na kojem su očevid provodili djelatnici policije.

- Imate li ovdje videonadzor? - pitamo, u nadi da će biti lako moguće doći do uzroka buktinje.

- Nemamo mi to ovdje, imamo oči, naočale... - uzvraća uz osmijeh.

- Sve ovo je vjerojatno neki mulac napravio. Ili se neko nekome zamirio. Sigurno neraščićeni računi - dopunjuje ga drugi čovjek. U tom parkingu su se, kaže i to, okupljali drogaši i pijanci. Parkingu bez minimalnih zakonom propisanih uvjeta za smještaj vozila.


Predstavnik stanara organizira parking?

Redali su se stanovnici pet ulaza pred ostatcima vozila, strepili da se i njihovo nije našlo pod silinom požara, a razgovarali smo i s vlasnikom dvaju motocikala koji su otišli u dim. Silna količina pepela prekrila je sva vozila parkirana unutra.

Od više stanara doznali smo kako parkiranje u garaži "organizira" jedan predstavnik stanara (identiteta poznatog redakciji - op.a.). Nije bio voljan razgovarati. Potom smo saznali i kako svakog mjeseca stanari dobivaju nekakav papirić kojeg potpisuju, a koji garantira da neće imati problema s parkingom i da ih njihovo mjesto "čeka".

Šteta bi svakako bila veća da nije reagirao jedan od zaštitara koji je sinoć bio u garaži, a koji je nemoćan u pomoć pozvao vatrogasce.

Navodno je prije dva mjeseca drugi zaštitar spriječio krađu jer je debelo u noćnim satima zatekao mladića koji je provaljivao na jedan od manjih ulaza u natkriveni parking.

U slučaj će se, doznajemo, uključiti i Državni inspektorat koji je o slučaju natkrivenog parkinga na Pujankama zatražio očitovanje grada Splita.
hr Fri Dec 03 2021 12:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61a9c6a86f52df93988b4568/80
Foto: Dalmacijanews

Veliki požar na Pujankama otkrit će glasnu tajnu o javnoj garaži koju tamošnji stanari samovoljno naplaćuju?

Vatra je ugašena nešto iza ponoći
Više osobnih automobila i motora izgorjelo je u noći s četvrtka na petak u garaži na Pujankama. U plamen je otišlo čak 10 motora i 7 automobila.

Vatrena buktinja u potpunosti je ugašena nešto iza ponoći, a stanovnici tog kvarta imali su neprospavanu noć jer su odjekivale eksplozije u nekoliko navrata.

Požar su gasili vatrogasci splitske Javne vatrogasne postrojbe, njih 9 s dva vozila i još trojica iz DVD-a Split.

Navodno je riječ o gradskom prostoru kojeg koriste tamošnji stanari, bez da ima minimalne zakonom propisane uvjete za smještaj vozila. Međutim, kako smo neslužbeno doznali, dosjetili su se pa sami naplaćaju parking mjesta.

Iz policije su nam potvrdili kako nema ozlijeđenih osoba u ovom događaju. U tijeku je očevid.


hr Fri Dec 03 2021 06:33:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61a927bb6f52df4a978b45f0/80
Foto: FB Vatrogasci su naši heroji

U Sukošanu izgorjela obiteljska kuća: Nema ozlijeđenih, vatru gasilo 15 vatrogasaca

Vatra je zahvatila prvi kat i potkrovlje kuće
Zapovjednik JVP-a Mate Rudić za HRT Radio Zadar kazao je da su dojavu dobili u 19.04 sati. Na teren su odmah izašli članovi DVD-a Sukošan i jedna postrojba iz Zadra, pa je u intervenciji sudjelovalo 7 vozila i 15 vatrogasaca.

- Vatra je zahvatila prvi kat i potkrovlje kuće u kojoj u trenutku dolaska vatrogasaca nije bilo nikoga, kazao je Rudić, a to potvrđuje i fotografija s mjesta događaja koju je objavila Facebook stranica "Vatrogasci - oni su naši heroji".

Vatrogasci su naveli da je požar pod kontrolom. 


hr Thu Dec 02 2021 21:08:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/56d579d70dfb8a7f0a8b46e5/80
Foto: Hina

Ubojica nedužne Drnišanke traži pravdu u Strasbourgu, zahtijeva ponovno suđenje zbog povrijeđenih prava i nezakonitog postupka

Paravinja je, inače, u pritvoru od 16. veljače 2016. godine, a nakon nekoliko premještaja sada je tražio da novo mjesto izdržavanja kazne bude u Gospiću.
Nakon što je u Draganu Paravinji čak triput suđeno zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić u lipnju 2011.godine, Ustavni sud odbio je njegov zahtjev kako je postupak, u kojem je dobio 20 godina zatvorske kazne, nezakonit. Uz zahtjev za ponavljanjem postupka "zbog pristranosti hrvatskog pravosuđa na svim instancama", naveo je još niz postupaka po kojima su mu, tako je tvrdio, uskraćena prava. Priznanje ubojstva u Banjoj Luci bilo je, veli, pod prisilom, a u pitanje je doveo i pronađenu krv nesretne Drnišanke u kabini kamiona. Uvjeren je kako mu je ta krv podmetnuta. 

Osporavao je i to što zahtjev obrane da se pojedini dokazi izuzmu kao nezakoniti nije prošao.

Ustavni sud je jasno i nedvojbeno utvrdio kako nakon ispitavanja u Banja Luci nije imao vidljivih tragova ozljeđivanja te kako krv nije mogla biti podmetnuta jer je kamion čuvan u policijskoj garaži, a u njega nitko nije izlazio između dvije pretrage - jedne danju i druge noćne. U prisustvu branitelja, objasnio je Ustavni sud, priznao je ubojstvo, a čak je i napravio skicu s lokacijom na koju je bacio maloljetnicu. Skicu je čak i potpisao.

Odvjetnik Dragana Paravinje najavio je kako će s istim razlozima zahtjev za ponovni postupak poslati Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Paravinja je, inače, u pritvoru od 16. veljače 2016. godine, a nakon nekoliko premještaja sada je tražio da novo mjesto izdržavanja kazne bude u Gospiću. 

Potraga za mladom Antonijom Bilić bila je najveća u hrvatskoj povijesti. U njoj je sudjelovalo više od tisuću policajaca, vatrogasaca, spasitelja, dobrovoljaca, lovaca. Prilikom potrage je čak isušeno jezero Brljan. Posmrtni ostaci nedužne djevojke pronađeni su više od godinu dana kasnije, sasvim slučajno, i na mjestu koje je ranije obuhvatila opsežna potraga. 

hr Thu Dec 02 2021 21:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .