Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618a79db6f52df59708b479b/80
Foto: DalmacijaNews

Obrana i okrivljenici zahtijevali, sutkinja odbijala. Ringwald ubojstvo kod Omiša spojio čak s ratnim zločinom iz Škabrnje

Nada mnom je izvršen terorizam. Nisam ništa napravio - objasnio je prvookrivljeni.
U Karmelina Fistanića na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za Brzet na ulazu u Omiš, ispaljeno je šest hitaca rafalnom paljbom od kojih su tri pronađena, a ostala tri su, pretpostavlja se, ostala zaglavljena u vratnoj kralježnici i sinusima pa je to bio razlog da Stjepan Ringwald, za kojeg se smatra da je bio egzekutor ubojstva 39-godišnjaka početkom studenog 2019. godine, traži da se ekshumira njegovo tijelo. Vjeruje se kako su ubojstvo, zbog pola milijuna teškog sudskog spora, naručili Jerko Pirić i Vlado Zolota

Prijedlog od prije tri tjedna, u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda, bio je tek početak prave kanonade koja se danas odvijala gotovo pet sati.

Odmah na početku raspravnog dana ustao se Ringwald. Tražio je izuzeće zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Splitu Rene Laura koja je radila na slučaju, županijskog državnog odvjetnika u Splitu Michela Squiccimarra i drugih njegovih zamjenica i zamjenika te glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i njezinih zamjenika u glavnom gradu Hrvatske.

Iznio je čak 25 dokaza koji, kako je ustvrdio, upućuju na to da je Rene Laura "krivo vodila postupak prikrivajući dokaze".Ringwald zna i krvnika iz Škabrnje?

Nabrajao je fotografiju na kojoj se, primjerice, ne vidi zadnje sjedalo Karmelinova auta ili onu koju mu je, kako je u 50 minuta dugom izlaganju rekao, pokazao zatvorski čuvar, a na kojoj se vidi rupa od metka u čelu. Podmetnuti su i tragovi, veli, Karmelinove krvi na njegovoj jakni, centralni retrovizor nema sjenu kao i svi drugi na svijetu, a u cijeli je postupak dodao i detalj prave fantastike.

Jedan od policajaca koji su pregledavali kuću Vlade Zolote je zapravo, kako iznosi Ringwald, ratni zločinac iz Škabrnje koji je u međuvremenu promijenio ime. On ga je prepoznao nakon 30 godina, jer je bio njegov kolega u osnovnoj školi, a to je i razlog zašto je sve ovo "instalirano" na ovaj trojac na optuženičkoj klupi.

- Nada mnom je izvršen terorizam. Nisam ništa napravio - objasnio je Ringwald.

Za takve navode postoji i VHS snimka, kazao je.

Squiccimarru te Hrvoj Šipek zamjerio je što nisu postupali po njegovim prigovorima, zahtjevima i kaznenim prijavama.Odbijeno, odbijeno, odbijeno...

Sudsko vijeće, na čelu s Ivonom Rupić, sve je odbilo nakon stanke.

Stanka je uslijedila i poslije prijedloga braniteljice Pirića, Doris Košte za ispitivanjem jednog svjedoka i pregledavanjem hard diska s kojeg su rezani videozapisi kretanja okrivljenika, a pregled kojeg im nije bio dopušten, kako je ustvrdila. I to je bilo odbijeno.

I to zbog namjera odugovlačenja postupka jer točno 12. prosinca istječe mogućnost dvogodišnjeg zatvor okrivljenima, maksimalno mogućeg po zakonskim odredbama što bi laički značilo da bi se Ringwald, Pirić i Zolota mogli uskoro naći na slobodi. Osim ako se prije 12. prosinca ne donese nepravomoćna presuda.


Moj branitelj je neizainteresiran...

Novi čin odigrao se tek minutu kasnije kada je Košta tražila izuzeće predmetne sutkinje Ivone Rupić, predsjednika Županijskog suda u Splitu Bruna Kleina, njegovog zamjenika Ivice Botice kao i predsjednika Visokog kaznenog suda Željka Horvatovića i njegove zamjenice. Ishod? Odbijeno.

- Radi se pritisak na obranu, a obrana je osakaćena i opterećena u pravu na pošteno i pravično suđenje - govorila je Košta.

Manevarski prostor se tada podosta smanjio pa je Vlado Zolota odlučio otkazati punomoć branitelji Borisu Miloševiću. Nije ga pripremao za postupak ni obranu, nezainteresiran je, ne javlja se na raspravama, ne pridružuje se čak ni pritužbama kolega, redao je navode Zolota.

- Ne smatram se dužnim ostati na raspravi. Dopustite mi da izađem iz sudnice - odgovorio je Milošević.

Nakon svega - stanka.

No, kako je Milošević na popisu branitelja koji se mogu dodijeliti po službenoj dužnosti u bilo kojem predmetu, sutkinja je to u ime Sudskog vijeća, i uz suglasnost predsjednika Kleina, i učinila. Milošević je tako, sada po službenoj dužnosti, postao zastupnik Zolote.

- Ne želim da me ovaj čovjek zastupa ni sekunde više - uzviknuo je Zolota, ali Ivona Rupić e odlučila današnju "ping-pong" igru okončati i nastaviti je u četvrtak.

Planirano je iznošenje obrane okrivljenika.
hr Tue Nov 09 2021 14:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5ed178f86f2ab8de498b4575/80

Proširena USKOK-ova istraga protiv Josipe Rimac i osumnjičena još dvojica

Sumnjiče se za trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zloporabu položaja i ovlasti

hr Tue Jan 18 2022 14:21:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61dda6ac6f52df17d68b45d5/80

Uhićen muškarac koji se sumnjiči za podmetanje požara u Lokvi Rogoznici

U tijeku je kriminalističko istraživanje
U odnosu na požar koji je izbio 10.siječnja 2022.godine u večernjim satima na području Lokve Rogoznice, obavljenim očevidom u događaju su utvrđeni elementi kaznenog djela. Muškarac koji se dovodi u vezu s ovim događajem je uhićen i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje
hr Tue Jan 18 2022 13:16:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/53349fbe17994284217b2549/80

U Sinju vikao ispred kuće, vrijeđao policajce, a jednog je i - ozlijedio

Doveden je u policijske prostorije gdje će biti zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva
Jučer oko 19.20 sati zaprimljena je dojava da u Sinju ispred obiteljske kuće jedna osoba vikom i galamom narušava javni red i mir. Nakon što su policijski službenici došli na mjesto događaja 50-godišnjak je nastavio s protupravnim ponašanjem i tom prilikom vrijeđao policijske službenike, a potom i fizički napao jednog policijskog službenika kojemu je nakon pružene liječničke pomoći konstatirana lakša tjelesna ozljeda. Uz uporabu sredstava prisile 50-godišnjak je doveden u službene prostorije policije i zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva, te će se nad njim provesti kriminalističko istraživanje.
hr Tue Jan 18 2022 10:49:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5a00a6ddb9e03e169c8b467f/80
Foto: MUP

Rezultati pojačanih policijski aktivnosti u prometu tokom vikenda: Evidentirano 396 prekršaja

Evidentirane su 22 prometne nesreće

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti  u prometu.

Evidentirano je ukupno 396 prekršaja od čega izdvajamo 78 za alkohol, 120 za prekoračenje brzine, 41 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 17 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom i 2 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo. Evidentirana su dva prekršaja koji su počinili recidivisti.

Tijekom vikenda evidentirane su 22 prometne nesreće od kojih šest s ozlijeđenim osobama. Četiri osobe su teže, a pet osoba je lakše tjelesno ozlijeđeno. Najveća utvrđena koncentracija alkohola iznosila  je 2,03 promila.    

hr Mon Jan 17 2022 10:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .