DHMZ PROGNOZA

Objavljena velika prognoza za ljeto u Hrvatskoj

Danas je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio prognozu za klimatološko ljeto 2024. za Hrvatsku. Prema njihovim najnovijim podacima, očekuje nas iznadprosječno toplo ljeto, s temperaturama koje će biti više od prosječnih za razdoblje od lipnja do kolovoza. Prognoza po mjesecima pokazuje pozitivno odstupanje u srednjoj mjesečnoj temperaturi od prosjeka, što će se vjerojatno primijetiti širom zemlje.

Što se tiče količine oborine, prognoza je složenija i manje pouzdana. DHMZ navodi da će ukupna sezonska količina oborine uglavnom biti oko prosjeka ili čak manja od njega. Posebno ističu da bi na jugu Hrvatske mogla biti manja količina oborine od prosjeka, dok bi u lipnju moglo biti više kiše nego što je uobičajeno, posebno uzimajući u obzir pljuskoviti karakter oborine i lokalne faktore poput orografije i blizine mora.

Unatoč mogućnosti izraženijih pljuskova tijekom ljeta, DHMZ upozorava na važnost praćenja prognoza za jedan ili dva dana unaprijed te upozorenja na opasne vremenske pojave kako bi se osigurala prikladna priprema i sigurnost.

Stoga, ova prognoza sugerira da bi građani trebali biti spremni na toplije vrijeme tijekom nadolazećeg ljeta te pratiti vremenske uvjete kako bi se pravovremeno reagiralo na eventualne ekstremne vremenske pojave.

POSLJEDNJE DODANO: