28. OŽUJKA 1944. GODINE

Obilježena 80. obljetnica stradavanja mještana Rude

Danas je svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca obilježena 80. obljetnica stradavanja 303 mještana Rude koji su zvjerski ubijeni 28. ožujka 1944. godine. 

Svetu misu zadušnicu za sve žrtve Rude predvodio je Splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Marin Barišić uz koncelebraciju župnika župe svetog Martina Rude don Marina Matijace, te ostalih svećenika porijeklom iz Rude i susjednih župa.

Sveta misa zadušnica započela je čitanjem ubijenih, te nestalih mještana sela Rude, koji su stradali prije 80. godina. Nadbiskup u miru msgr. Barišić je u propovijedi naglasio, da su mještani Rude, koji su stradali u strašnom pokolju prije 80. godina zaista proživjeli svoj Veliki petak, umirući nedužni s molitvom na usnama, te su sada zasigurno kod Gospodina. 

Posebno je nadbiskup u homiliji naglasio da ove mučenike ne smijemo dati zaboravu, iz dana u dan ih se trebamo sjećati i moliti za njih, zaključio je Barišić.

Nakon mise zadušnice, uslijedila je molitva i odrješenje, te polaganje vijenaca za sve stradale, kod spomen kosturnice na groblju svetog Martina.

Vijence su položili izaslanik Hrvatskog sabora Tonči Glavina pod čijim se pokroviteljstvom obilježava ova obljetnica, izaslanik Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, izaslanstvo Općine Otok, općinski vijećnik i predsjednik OO HDZ-a Ivan Laco sa suradnicima te obitelji stradalih i nestalih.

POSLJEDNJE DODANO: